Bez obzira na presudu za zloupotrebu službenog položaja:Komandir Policijske stanice u Cazinu vraćen na posao
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Bez obzira na presudu za zloupotrebu službenog položaja: Komandir Policijske stanice u Cazinu vraćen na posao

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona vratilo je na posao suspendovanog komandira Policijske stanice Cazin Saida Ljubijankića iako je prije samo četiri mjeseca potvrđena nova optužnica protiv njega a polovinom prošle godine prvostepenom presudom je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja

Komandir Policijske stanice u Cazinu vraćen na posao
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

 

Sjećate te li se komandira Policijske stanice Cazin Saida Ljubijankića koji je u maju 2020. godine nezakonito uhapsio jednu osobu u Cazinu zbog negativnih komentara o njemu na facebooku?

Skoro dvije godine kasnije, prvog aprila ove godine, vraćen je na mjesto komandira PU Cazin iako je u međuvremenu prvostepenom presudom osuđen zbog zloupotrebe položaja i potvrđene su još dvije optužnice protiv njega zbog zloupotrebe položaja i lažnog prijavljivanja.

Nama je došlo rješenje u petak kojim se prekida suspenzija i on se vraća na svoje radno mjesto, potvrdili su za Žurnal iz MUP-a USK.

Kako je moguće da komandir koji ima prvostepenu presudu zbog zloupotrebe položaja i dvije potvrđene optužnice, bude vraćen na posao policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Mujo Korčić nije želio komentarisati.

Neću ja sa vama komentarisati o tome, kazao je Korčić a na pitanje Žurnala zašto ne bi Korčić je rekao „zato što ne želim.“

Podsjetimo javnost da je polovinom jula prošle godine Općinski sud u Cazinu prvostepenom presudom osudio Saida Ljubijankića na šest mjeseci zatvorske kazne ili uslovno godinu dana zbog zloupotrebe položaja. Optužnica protiv Ljubijankića i policijskog službenika Admira Šabića podignuta je zbog nezakonitog vraćanja pištolja jednoj osobi. Šabić je oslobođen dok je Ljubijankić prvostepenom presudom osuđen.

Krajem prošle godine Općinski sud u Cazinu potvrdio je još jednu optužnicu Kantonalnog tužilaštvo USK protiv Ljubijankića.

Općinski sud u Cazinu potvrdio je dana 3.12.2021. godine optužnicu ovog Tužilaštva kojom se Said Ljubijankić komandir PS Cazin tereti za krivično djelo Lažno prijavljivanje. Optuženom se prema tekstu optužnice stavlja na teret da je posredstvom službenika PS Cazin  podnio krivičnu prijavu  u kojoj je lažno prijavio pripadnike Federalne uprave policije, Detašman Bihać da su prilikom saslušanja svjedoka primjenjivali silu i na drugi protupravan način iznuđivali od istih iskaz, a  s ciljem da svjedoci koji su saslušavani svjedoče na štetu optuženog Saida Ljubijankića. Kako su rezultati istrage pokazali da prilikom provođenja istražnih radnji pripadnici Federalne uprave policije nisu iznuđivani iskazi od svjedoka, Tužilaštvo je protiv optuženog podiglo optužnicu zbog krivičnog djela Lažno prijavljivanje“, saopšteno je iz Tužilaštva USK.

Nezakonito hapsio zbog komentara na facebooku

Podsjetimo javnost da je i polovinom oktobra 2020. godine Općinski sud u Cazinu potvrdio još jednu optužnicu protiv Ljubijankića zbog krivičnih djela – zloupotreba položaja ili ovlaštenja i lažno prijavljivanje jer je nezakonito uhapsio čovjeka u Cazinu zbog negativnih komentara o njemu na facebooku.

„ Nakon što je dana 23. aprila 2020. godine podnio prijavu protiv K.P. zbog krivičnog djela - Ugrožavanja sigurnosti, a zbog pisanja komentara na društvenoj mreži Facebook na tekst obavljen o komandiru Policijske stanice Cazin, prekoračio svoja službena ovlaštenja na način da je prvo, dana 8. maja 2020. godine, naredio raspisivanje operativne potrage za licem K.P. s nalogom da se isti hapsi bez postojanja zakonskih razloga za lišenje slobode, te protivno usmenom nalogu dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva USK koji se u konsultacijama sa postupajućim istražiteljem očitovao da u predmetnim radnjama nema obilježja krivičnog djela, pa su unatoč tome, postupajući po protivpravnom nalogu PS Cazin kao rezultatu prekoračenih ovlaštenja komandira, pripadnici Granične policije BiH dana 12. juna 2020. godine, na MGP Velika Kladuša, lišili slobode K.P. zbog krivičnog djela – Ugrožavanje sigurnosti, koje lice je istog dana, predan ovlaštenim službenim licima i koji je tu protivpravno zadržan do dana 13. juna 2020. godine, u kojem periodu je ispitan od strane dežurnog istražitelja, te potom i kriminalistički obrađen, a o kojim razlozima i vremenu oduzimanja slobode K.P. nije obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona“, saopšteno je tada iz Tužilaštva USK.

Nakon što je potvrđena prva optužnica Ljubijankić je bio suspendovan, da bi prvog aprila ove godine ponovo vraćen na mjesto komandira Policijske stanice Cazin.

(zurnal.info)