KAKO ZAPOSLITI PODOBNOG KANDIDATA:Komisija Civilne zaštite ne prepoznaje nevažeće dokumente

Istražujemo

KAKO ZAPOSLITI PODOBNOG KANDIDATA: Komisija Civilne zaštite ne prepoznaje nevažeće dokumente

Posao u Civilnoj zaštiti Ze-do kantona dobio kandidat bez priložene validne dokumentacije. Direktor Aličić zanemario primjedbe članova komisije

Komisija Civilne zaštite ne prepoznaje nevažeće dokumente

 

Petnaest konvertibilnih maraka: toliko u Bosni i Hercegovini, pod uslovom da poznajete prave ljude na pravom mjestu, košta dokument zahvaljujući kojem ćete dobiti posao za koji ne ispunjavate uslove.
Kantonalna uprava civilne zaštite Ze-do kantona u julu ove godine raspisala je konkurs za višeg referenta za prikupljanje, sistematizaciju i distribuciju podataka u operativnom centru CZ. Od osam kandidata, koliko se prijavilo na konkurs, pet nije ispunjavalo uslove. Posao je, prema odluci tročlane komisije, dobio Ahmed Pašanbegović iz Zenice. Jedan od uslova na konkursu bilo je i posjedovanje dozvole za radioamatera. Na zvaničnom spisku lica koja imaju ovu dozvolu izdatu od strane RAK-a Pašanbegovića – nema. Jer on zapravo i nije radioamater. Radi u kompaniji koja se bavi popravkom liftova. Kako bi dobio posao, Pašanbegović je otišao u Radioklub Kakanj, gdje mu je izdata potvrda da je član ovog radiokluba, ali ne i radioamater.  Predsjednik Radiokluba Kakanj Hajrudin Kubat tvrdi kako Pašanbegoviću nije izdao potvrdu da je radioamater, samo potvrdu o članstvu u klubu. Potvrđuje, ipak, da se poznaju od ranije:
- Ali potvrdu o članstvu može dobiti bilo ko ko plati članarinu. On je samo član kluba i ništa više – kaže Kubat.
Članarina u klubu iznosi 15 KM godišnje.


Žalbu na odluku komisije uložio je Saša Kadrić iz Zavidovića. Za razliku od Pašanbegovića, Kadrić ima položen ispit radioamatera CEPT 1 i na zvaničnom je spisku RAK-a radioamatera. Od 2000. godine volonterski je angažovan u radu Civilne zaštite Ze-do kantona. Učestvovao je u akcijama spašavanja utopljenika, pomoći stanovništvu za vrijeme poplava, te nagrađen zlatnom značkom Civilne zaštite Ze-do kantona:
- Ja znam da to tako funkcioniše, ali sam odlučio da se ovaj put borim i uložio sam žalbu na odluku komisije. To jednom mora prestati. Imam 44 godine, valjao sam i zvali su me kad je trebalo spašavati ljude, a sada posao dobija neko ko nema ni dozvolu radioamatera.

Da li je za komisiju za izbor kandidata validna potvrda Radiokluba iz Kaknja? Edin Talić, član komisije, kaže:
- Prošao je, očigledno da je validno. Pitajte direktora, a ne mene kao člana komisije.

Direktor Civilne zaštite Džavid Aličić kaže kako je procedura još u toku. Zanemarujući činjenicu da je procedura u toku zbog toga što se na odluku komisije žalio jedan od kandidata. Jer komisija je svoju odluku već donijela. Iako je u telefonskom razgovoru rekao da “neće biti problema” te da će ustupiti zapisnik komisije, naknadno se ipak predomislio:
- Mišljenja smo da bi istupanje u javnost imalo za posljedicu pritiska ili uticaju na konačnu odluku nadležnog drugostupanjskog organa. Kantonalna uprava CZ ZDK će postupiti po Odluci drugostepenog organa.

Smatra da nije njegovo da provjerava validnost dokumentacije. Da li je njegovo da kao direktor Civilne zaštite zna da potvrda u članstvu kluba nije isto što i dozvola radioamatera?
- Ne znam, nisam ulazio u to… - zaključuje.
Žurnal nezvanično saznaje da je jedan od članova komisije ipak upozorio direktora Aličića na neregularnost priložene dokumentacije, ali je primjedba odbijena.

(zurnal.info)