Zeničko tužilaštvo potvrdilo pisanje Žurnala:Konačno podignuta optužnica protiv vlasnika i direktorice firme EU Explosive
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Zeničko tužilaštvo potvrdilo pisanje Žurnala: Konačno podignuta optužnica protiv vlasnika i direktorice firme EU Explosive

Očito su u tužilaštvu ponosni na ovu istragu, pa obavještavaju Žurnal da su podigli optužnicu. Ne pišu šta se dešava sa desetinama naših tekstova o drugim slučajevima kriminala i korupcije u ovom kantonu, koji godinama ostaju neprocesuirani

Konačno podignuta optužnica protiv vlasnika i direktorice firme EU Explosive
FOTO: zurnal.info

 

Nakon tri godine istrage, Tužilaštvo ZDK je podiglo, a Kantonalni sud Zenica potvrdio optužnicu protiv Nusreta Kalče, vlasnika zeničke firme „EU Explosive” te Adalete Tanović, direktora iste firme. Februara 2018. godine Žurnal je pisao o slučaju Nusrete Zukić supruge preminulog Nusreta Zukića. Nusret je bio 50% suvlasnik firme “NN Company”, drugu polovinu posjedovao je Nusret Kalčo.

Birokratskim, sve ukazuje nimalo slučajnim, “zavrzlamama” Nusreta Zukić više od dvije godine ne uspijeva biti upisana kao novi suvlasnik po pravu nasljedstva. Nestaju rješenja, donose se čudne sudske presude. Kada je konačno uspjela dobiti status suvlasnika, spoznaje da je Kalčo osnovao novu firmu „EU Explosive”, te potom prodao ili preuzeo imovinu, kao i radnike i sve poslove “NN Company”. Ukratko, poslovno i finansijski uništio je staru firmu da bi izuzetno profitirao sa novom, naročito u “poslovanju” sa Mirsadom Kukićem u Rudnikom Banovići, o čemu je Žurnal posebno pisao.  

U obje navedene firme direktorica je bila Adaleta Tanović, koja je pogodovala svim Kalčinim namjerama. On 2013. godine tuži “NN Company” i traži istupanje iz vlasništva. Sudski vještak Mirsada Murtić je procjenila, a zenički Općinski sud i tadašnji sudija Adnan Baručija prihvatio da firma „NN Company“ vrijedi 20,8 miliona maraka, iako u tom trenutku godinama nema ni proizvodnje, ni kupaca, ni imovine!? Suma je to nimalo slučajno izračunata. Na računu „NN Company“ u tom je trenutku bilo 10,6 miliona maraka neraspoređene dobiti!!

isplata

 

Direktorica obje firme Adaleta Tanović, prvo prebacuje 5 miliona maraka na račun Nusreta Kalče kao polovinu neraspoređene dobiti, a potom još 5,4 miliona za dio po sudskoj presudu o istupanju Kalče iz firme. Dakle 10,4 miliona maraka je prebačeno na njegov račun, a potraživao je još pet miliona navodno preostalog dijela njegove polovine po sudskoj procjeni vrijednosti „NN Company“ !?

Kao što je Žurnal pisao, Nusreti Zukić preostalo je samo da sve prijavi tužilaštvu. Trogodišnja istraga je okonačana podizanjem optužnice protiv Nusreta Kalče i Adalete Tanović. Tužilaštvo je predložilo oduzimanje imovinske koristi od 8,5 miliona maraka Nusretu Kalči te firmi „EU Explosive” i taj novac je već deponovan na račun Kantonalnog suda.

 

Screenshot_2021-02-24 OPĆINSKO TUŽILAŠTVO MAGLAJ - kalcopdf pdf

 

Iz kabineta glavne kantonalne tužiteljice tim je povodom Žurnalu upućen poseban dopis.

“Cijeneći da ste na svom portalu dana 15.02.2018. godine objavili  članak pod nazivom PRAVOSUDNO-PRIVATNO PARTNERSTVO: Izgubila 5 miliona zbog čudnih odluka Općinskog suda Zenica, to vam u prilogu dostavljam Saopštenje za javnost ovog Tužilaštva, objavljeno na našoj web stranici, a koje se tiče rezultata provedene istrage u ovom predmetu, tačnije podignute optužnice, te određenog jemstva u iznosu od preko 8,5 miliona KM”, navedeno je u dopisu Žurnalu iz uprave tužilaštva.

Očito su u tužilaštvu ponosni na ovu istragu, pa obavještavaju Žurnal da su podigli optužnicu. Ne pišu šta se dešava sa desetinama naših tekstova o drugim slučajevima kriminala i korupcije u ovom kantonu, koji godinama ostaju neprocesuirani. Moguće da je bilo lakše istragu provoditi u privatnoj firmi, gdje ipak ima manje „vaganja“. Kod institucija vlasti je ipak malo drugačije, što zbog političkih, što zbog veza nastalih međusobnim zapošljavanjem članova porodica.

(zurnal.info)