Po zakonu, naravno:Konaković poklonio 40 hiljada maraka poticaja Nedžadu Brankoviću
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Po zakonu, naravno: Konaković poklonio 40 hiljada maraka poticaja Nedžadu Brankoviću

Stranačke kolege nisu zaboravile nekadašnjeg premijera Nedžada Brankovića. Konaković mu je dodijelio 40 hiljada maraka poticaja, a i javna preduzeća su mu blagonaklona

Konaković poklonio 40 hiljada maraka poticaja Nedžadu Brankoviću

Prvi će reći da je po zakonu, a drugi da nije nadležan. Ali šta god kazali Nedžad Branković i Elmedin Konaković, 40 hiljada maraka javnog novca bespovratno je uplaćeno na račun privatne firme Saraj inženjering.

Početkom sedmice, u službenim je glasilima objavljeno da je Vlada Kantona Sarajevo odobrila pola miliona maraka poticaja. Na spisku spornih dobitinika – jedna firma posebno se ističe. Saraj inženjering. U sudskom registru je navedeno da je vlasnik ove firme Nedžad Branković, bivši premijer FBiH. 

 „Vlada Kantona Sarajevo, na 94. sjednici održanoj 30.08.2017. godine, donijela je Odluku o dodjeli poticajnih sredstava za razvoj subjekata male privrede u 2017. godine“, piše u dokumentu koji je potpisao premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

JEDNA, ALI VELIKODUŠNA ODLUKA

U prvom dijelu odluke naveden je spisak firmi koje su dobile poticaj na osnovu projekta „subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima“. Pod rednim brojem 8 navedeno je ime firme Saraj inženjering koja je dobila 28.271 marku bespovratnih sredstava. Dalje, stavom tri regulisan je „poticaj u primjeni tehničkih normi i standarda kvalitete“, a dobitnik dodatnih 12.245 bespovratnih maraka  je Saraj inženjering. I tako je jednom odlukom, premijer poklonio bivšem premijeru 40 hiljada maraka. Tuđeg novca. 

Da stranačke kolege nisu zaboravile Nedžada Brankovića dokazuje i baza tendera koje je dobila ta firma. U avgustu ove godine Saraj inženjering potpisao je ugovor sa JP Ceste FBiH kojim se obavezao izraditi  elaborata eksproprijacije za izgradnju trećih traka i obilaznice za dionice koje će se graditi. Vrijednost ugovora 174 hiljade maraka. Sa JP Autoceste FBiH Branković je potpisao i ugovor za izradu idejnog projekta i studijske dokumentacije brze ceste Travnik (petlja Nević Polje) - Jajce (petlja Bravnice privremeni spoj na M-5). Vrijednost posla 1,7 miliona maraka. 

ZA OCA I SINA

Posebnu pažnju Nedžad Branković je dobio od Edina Ramića, stranačkog kolege i federalnog ministra za izbjegla i raseljena lica. Ramićeva odluka i Brankovićeve ideje prilikom izrade „Idejnog i Glavnog projekta za izgradnju dva višestambena objekta u općini Goražde  koštat će poreske obveznike 33 hiljade maraka. Istog dana, 25. maja 2017. godine, Ramić i Branković potpisali su sličan ugovor vrijedan 21 hiljadu maraka. Prema dostupnoj dokumentaciji, ideje Nedžada Brankovića bit će iskorištene za „projekat zatvaranje kolektivnih izbjegličkih centara“. Dvadeset dvije godine nakon rata.

Ali nije samo Saraj inženjering  dobijao novac iz budžeta.  Firma PIN.B counsalting Sarajevo čiji je direktor sin Adnan Branković, sin  Nedžada Brankovića, od Ministarstva okoliša i turizma FBiH dobila je 2012. godine  20 hiljada maraka na ime projekta „Razvoj vjerskog turizma na području Ajvatovice“. Ostalo je još samo da se ukaže Ajvaz – dedo i da zamoli Boga da se ispod BiH zemlja otvori. 

(zurnal.info)