Istočno Sarajevo, Tuzla, Mostar:KONGRESI SNSD-a, SBB-a i HDZ-a: Dodik, Radončić i Čović ponovo izabrani za predsjednike stranaka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

KONGRESI SNSD-a, SBB-a i HDZ-a: Dodik, Radončić i Čović ponovo izabrani za predsjednike stranaka

Delegati tri stranke potvrdili vijernost svojim dosadašnjim vođama

KONGRESI SNSD-a, SBB-a i HDZ-a: Dodik, Radončić i Čović ponovo izabrani za predsjednike stranaka
FOTO: SBB BiH

Na Petom saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je održan u Istočnom Sarajevu, za predsjednika je izabran dosadašnji lider te stranke Milorad Dodik.

Izabrani su i članovi Glavnog odbora, Statutarne komisije i Nadzornog odbora.

Delegati su usvojili i Izvještaja o radu SNSD-a u protekle četiri godine, te novi statut stranke.

Predsjednik stranke Milorad Dodik je nakon Sabora kazao novinarima da su usvojene i tri deklaracije - o antifašizmu; ekonomskim i socijalnim pitanjima te o statusu Republike Srpske koja nosi naziv “Slobodna i samostalna Republika Srpska, odgovornost i budućnost”.

On je istaknuo da su sve odluke koje su donesene na Saboru bile jednoglasne.

- Jasno smo se opredijelili ovdje kroz deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj republici da želimo da gradimo svoj status u okviru BiH, ali očigledno da se ignorisao naš dejtonski status. U tom pogledu smo jasno rekli da će, ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih i osjetnih elemenata stabilizacije RS-a u skladu sa Ustavom, a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti, u 2018. godini RS provesti referendum o svom statusu i utvrditi svoj status. Prijedlog će biti samostalna država - kazao je Dodik.

U tom pogledu, dodao je on, želimo dijalog.

Sabor SNSD-a je održan bez prisustva medija.

Na Drugom redovnom kongresu Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), koji je danas održan u Tuzli, za predsjednika ove stranke ponovo je izabran njen osnivač i dosadašnji predsjednik Fahrudin Radončić.

On je kazao kako je članstvo stranke procijenilo da je, neko ko dobije 200.000 glasova za člana Predsjedništva BiH, relevantan kandidat.

Radončić je poručio da će ova stranka kao lider opozicije od vladajuće koalicije tražiti da brzo provedu reforme koje su obećali.

-Dat ćemo im sto dana tzv. političkog bontona, ali moramo istaći da je početak rada aktuelne vlasti jako loš, a konflikti vladajuće koalicije su vrlo znakoviti - ocijenio je Radončić.

Dodao je da SBB nije pretendent za ulazak u vlast umjesto bilo koga te smatra da vladajuća koalicija treba da preuzme odgovornost.
 
Radončić ističe da je izborni rezultat SBB-a na oktobarskim izborima veći nego 2010. godine i da će ova stranka dati jednu novu, mladu generaciju političara.

Podvukao je i da je ovaj kongres SBB-a prilika da se "manje bave sobom, a više političkim partnerima, stanjem u društvu i onim što SBB treba da radi u naredne četiri godine".

Kazao je također da će se poslanici SBB-a u skupštinama nastaviti boriti za ukidanje "bijelog hljeba“.

-SBB je zadnja linija odbrane da Bošnjaci iz BiH idu modernim evropskim putem i u NATO uz puno poštovanje vjerskih i nacionalnih identiteta - istakao je Radončić.

Dosadašnji predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u subotu je ponovno izabran za predsjednika stranke.

Čović je je jednoglasno izabran na XII. saboru HDZ-a BiH.

(Fena)