Nakon pola godine čekanja dobili smo pismo ministrice obrazovanja TK:Korupcija je dozvoljena, ukoliko se pridržavate "najmanje moguće mjere"

Istražujemo

Korupcija je dozvoljena, ukoliko se pridržavate "najmanje moguće mjere"

Korupcija je dozvoljena, ukoliko se pridržavate

Da li zbog toga što smo u tekstu o najmanje očekivanom epilogu Žurnalovih priča o navodnoj prosvjetnoj mafiji u Živinicama, pisali i o još čudnijoj sudbini Žurnalovog upita za resornu ministricu Nađu Avdibašić - Vukadinović, ili što su u Ministartsvu napokon shvatili da je pola godine čekanja na odgovor na službeni upit "malo previše", kako god, željno očekivani odgovor ministrice napokon je stigao 16. januara!

NASTAVILI TAMO GDJE JE MIRZETA STALA...

Još u septembru 2011. godine pitali smo ministricu da li je i hoće li uopće reagirati na teške optužbe naših sagovornika da direktori živiničkih osnovnih i srednjih škola nezakonito zapošljavaju nastavnike?

OdgovorNANakon pola godine dobili smo ovakav odgovor:
- Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona propuste vezano za prijem zaposlenika u radni odnos stavlja i svodi na najmanju moguću mjeru.

Dakle, samo jednu jedinu rečenicu. Prvi dio odgovora bila je detaljna "pouka" o legislativi koja regulira zapošljavanje u školstvu. U toj jednoj rečenici zanimljive su tri riječi - šta znači "najmanja moguća mjera"?

Pa i da zanemarimo taj dio odgovora, pismo bi imalo smisla samo uz pretpostavku da uprave škola striktno poštuju zakonske procedure pri zapošljavanju. Međutim, zar tvrdnje naših sagovornika nisu bile dovoljan signal da se procedure ipak krše?

Ali, nakon "mlakog" efekta pobune nekoliko živiničkih prosvjetara protiv korupcije pri zapošljavanju, i jednako "mlake" reakcije resorne ministrice, očigledno je da ukoliko se tužioci kojim slučajem ne zaisteresiraju za slične navode, poruka cijele priče može da bude samo sljedeća: direktori škola, nastavite raditi onako kako ste radili do sada. Jer,  ministrica vam je poručila da možete zaposliti nekoga "preko veze", samo pazite da to radite "u najmanjoj mogućoj mjeri"!

(zurnal.info)