Hapšenje pomoćnika ministra:KORUPCIJA U TUZLANSKOM KANTONU: Dok su radnici Tuzla - kvarca štrajkovali, Bahir Imamović je ucjenjivao vlasnike!

Istražujemo

KORUPCIJA U TUZLANSKOM KANTONU: Dok su radnici Tuzla - kvarca štrajkovali, Bahir Imamović je ucjenjivao vlasnike!

Direktor Tuzla-kvarca Smajil Vejsilagić za Žurnal kaže kako je Bahir Imamović sa zahtjevima za isplatu novca započeo još 2014. godine, u više navrata u kontaktima sa dužnosnicima firme

KORUPCIJA U TUZLANSKOM KANTONU: Dok su radnici Tuzla - kvarca štrajkovali, Bahir Imamović je ucjenjivao vlasnike!
FOTO: visoko.co.ba

U Tuzli je zbog primanja mita uhapšen pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona Bahir Imamović.

Imamović je priveden u prostorije SIPA-e u Tuzli a uhapšen je prilikom primopredaje dara u iznosu od 10 hiljada KM, od ukupno 30 hiljada, koliko je tražio od odgovornih iz firme Tuzla-kvarc.

Zloupotrebljavajući svoj položaj pomoćnika ministra novac je tražio kako bi proveo proceduru kojom bi preduzeću Tuzla-kvarc omogućio koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska na području Tuzlanskog kantona

Vejsilagić je novac iznuđivao od početka 2014.

Direktor Tuzla-kvarca Smajil Vejsilagić za Žurnal kaže kako je Bahir Imamović sa zahtjevima za isplatu novca započeo još 2014. godine, u više navrata u kontaktima sa dužnosnicima firme:

- Ali, s obzirom da je firma ispunjavala sve uvjete za dodjelu koncesije, kao i zbog toga što je firma funkcionisala, odbili smo ga. To je g. Imamović iskoristio da zloupotrebom svog položaja onemogući, oteža i razvuče proceduru dodjele koncesije, kako bi doveo firmu u krajnje tešku situaciju, a time menadžment prisilio da udovolji njegovom zahtjevu za isplatom iznosa od 30 hiljada KM – pojašnjava Vejsilagić.

Kaže kako je Imamović, iako postoji Odluka Vlade TK-a o dodjeli koncesije za sva tri ležišta – Moluška Rijeka, Kužići i Bukinje, isposlovao da se pregovori o dodjeli koncesije vode samo za jedno ležište i to na Bukinju, za čije je izdavanje koncesije tražio da se isplati 30 hiljada KM:

- Za druga dva kopa bismo naknadno rješavali pitanje dodjele koncesije, vjerovatno uz uvjet isplate novih finansijskih iznosa.

Vejsilagić tvrdi kako su i ranije prijavljivali i žalili se institucijama TK-a na “bahato ponašanje g. Imamovića”, tražili da se isključi iz procedure i umjesto njega imenuje drugi državni službenik, ali nije bilo adekvatnog odogovora institucija:

- Njegovo ponašanje institucije su mirno posmatrale, ne samo prema Tuzla-kvarcu nego i drugim privrednim subjektima koje su u postupku dodjele koncesije imali velikih problema sa Imamovićem.

Bahir Imamović: pomoćnik ministra od 2001. i član SDP-a

Bahir Imamović rođen je u Gračanici 1955. godine. U njegovoj biografiji stoji kako je prije funkcije pomoćnika ministra (na kojoj je još od 2001. godine) bio tehnički rukovodilac Gramat d.o.o. Gračanica i direktor katastra u Općini Gračanica. Član je SDP-a od 2011. godine, ali će iz stranke, najavljeno je iz SDP-a, vjerovatno biti izbačen.

U februaru ove godine radnici preduzeća Tuzla-kvarc protestvovali su ispred zgrade pravosudnih institucija u Tuzli zbog nedobijanja dozvole za daljnji rad. Nakon što su im zaplijenjene mašine za rad radnici su izašli na ulice. Tvrde kako se Ministarstvo za industriju, energetiku i rudarstvo oglašavalo na zahtjeve koje su slali od 2010. godine.

Za to vrijeme, daleko od radničkih očiju, Imamović je navodno ucjenjivao odgovorne iz firme Tuzla-kvarc kako bi im Ministarstvo izdalo dozvolu za eksploataciju kvarcnog pijeska.

Direktor Tuzla-kvarca Smajil Vejsilagić za Žurnal kaže kako su radnici posljednju platu primili u januaru 2015.  a od februara je obustavljena eksploatacija na ležištima jer Tužilaštvo vodi istražni postupak protiv Tuzla-kvarca zbog eksploatacije bez koncesije:

- Sumnja se da je upravo g. Imamović iza ovog procesa kako bi iskoristio da prisili dužnosnike firme da isplate traženi iznos. Mi radimo sa dozvolama 55 godina, i nismo jedina firma koja vrši eksploataciju dok traje procedura zaključenja ugovora, a nakon zaključenja retroaktivno se obračunaju eksploatisane količine i ispostavi obaveza koncesionaru.

Vejsilagić tvrdi kako je preduzeće u teškoj situaciji zbog nezainteresovanosti Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK, a prije svega Bahira Imamovića, koji je činio sve da se obustavi rad preduzeća:

- Ovo je tek mali korak u raščišćavanju korupcije u dodjeli koncesija u TK. Uvjereni smo da će Tužilaštvo BiH proširiti istražne aktivnosti i razotkriti sve aktere koji su umiješani u reket koji se traži od firmi za dobijanje koncesije.
Ovakvi se slučajevi, tvrdi Vejsilagić, najčešće ne prijavljuju, zbog straha da će se procedure dodjele koncesije rastegnuti unedogled i time odvratiti firme od dobijanja koncesije ili ih navesti da plate “uslugu” ubrzanja provedure dodjele konecije nekom od, kako kaže, “korumpiranih državnih službenika”.


Veza Tuzla-kvarca i selefija u BiH

Zlatan Velagić, vlasnik firme Tuzla-kvarc dovodi se u vezu sa selefijskim džematom u Gračanici kod Živinica i finansiranjem odlaska boraca iz BiH na strana ratišta.

Velagića je saslušavao i SFOR a prema policijskim i obavještajnim saznanjima do kojih je došla FTV novac iz preduzeća Tuzla-kvarc korišten je za finansiranje selefijskog pokreta u BiH. Velagić je, navodno, jedno vrijeme živio i u Gornjoj Maoči.

- Prema ZK izvatku, Tuzla Kvarc je vlasnik zemljišta na kojem je izgrađena baraka u tuzlanskom naselju Borić. Taj objekt Zlatan Velagić je dodijelio selefijskom udruženju Oaza koje odmah formiralo džemat. U tom mesdžidu se dva puta sedmično održavaju predavanja na kojima se regrutuju novi pripadnici selefijske zajednice. Novac za finansiranje ovih zajednica Zlatan Velagić stekao je na nezakonit način. U protekle četiri godine bez ikakvog dokumenta vršio je ekploataciju kvarcnog pjeska koji je potom za milionske iznose prodavao skoro svim firmama u BiH – tvrdi se u magazinu Mreža.

Po naredbi Općinskog suda Tuzla, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona oduzeli su mašine koje je koristio Velagić i zabranili nezakonitu eksploataciju kvarcnog pjeska. Tužilaštvo Tuzlanskog kantona otvorilo je istragu protiv Zlatana Velagića i firme Tuzla-Kvarc.

Kako je za FTV rekao Almir Arnautović, portparol Tužilaštva, oni su osumnjičeni za krivično djelo teška krađa:

- Postoji osnovi sumnje da su odgovorno lice i pravno lice Tuzla-Kvarc u periodu od septembra 2010. godine pa do januara 2015. godine, uz pomoć bagera i mašina, na poljima u Kužićima, Moluškoj Rijeci i Bukinju vršili eksploataciju kvarcnog pjeska bez zakonoskog osnova – nisu imali dozvolu nadležnog ministarstva u Vladi TK-a, odnosno nisu imali zaključen ugovor o koncesiji za eksploataciju na ovim eksploatacionim poljima. Na taj način su oni sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist i isto tako su oštetili budžet TK-a u većem iznosu.

Velagić je navodno poslovao i posredstvom fiktivne firme Master-servis, jer su računi Tuzla-Kvarca, zbog enormnih dugovanja, blokirani.

(zurnal.info)