I poslije Nešića - Nešić:Kostrešević za 2,5 miliona KM "podebljao" tendere

Istražujemo

I poslije Nešića - Nešić: Kostrešević za 2,5 miliona KM "podebljao" tendere

Dok je “zdravstveni razlog” Nenada Nešića, poznatiji kao Milorad Dodik, gospodar svega u RS, budno pratio svaku izjavu sada već bivšeg direktora “Puteva RS” i govorio da su postali neizdrživi Nešićeva gramzivost, zloupotreba položaja i zgrtanje para, novoimenovani Davor Kostrešević počeo je da se dokazuje novim, prilagođenijim cijenama.

Kostrešević za 2,5 miliona KM "podebljao" tendere
FOTO: Grad Banjaluka

Davor Kostrešević, novoimenovani rukovodilac “Puteva Republike Srpske”, nema “problema sa zdravljem” kao njegov prethodnik Nenad Nešić. Podoban i svjež, pokazao je zavidnu formu. U roku od 24 sata od imenovanja uspio je da prebaci normu. Dva poziva poskupjela su za gotovo 2,5 miliona KM u odnosu na ranije procijenjene vrijednosti.

Nevjerovatnom brzinom, odlukom Nadzornog odbora javnog preduzeća, u fotelju je smješten 15. oktobra, a već dan kasnije pozvao stare putarske tender majstore da se jave zbog održavanja magistralnih i regionalnih cesta u oblastima 4 i 5. Dok je Nešićev “zdravstveni razlog”, poznatiji kao Milorad Dodik, gospodar svega u RS, budno pratio svaku njegovu izjavu i govorio da su postali neizdrživi Nešićeva gramzivost, zloupotreba položaja i zgrtanje para, Kostrešević je počeo da se dokazuje novim, prilagođenijim cijenama.

Iako je već bivši Nešić početkom godine isplanirao da će za ovaj posao u oblasti 4 biti dovoljno 23.400.000 KM sa uračunatim PDV-om, bivšem izvršnom direktoru za tehničke poslove Kostreševiću to je bilo malo pa je cifru povećao za 1.755.000, odnosno na 25.155.000 KM.

I održavanje u oblasti 5 trebalo je da košta 12.285.000 KM, ali u izbornoj i prvim mjesecima postizborne godine troši se i više asfalta pa je davanje iz kase građana RS povećano sa 702.000, na 12.983.000 KM.

Novi direktor, očito željan dokazivanja onima koji su ga i imenovali, u tehničkim specifikacijama nacrtao je kamione, odnosno pobrojao širine i dužine, kao i ostalu opremu koju je smatrao neophodnom za preskupi posao. Takođe, navodio je tačan broj radnika i jasno im propisao godine iskustva. 

Odabrani putar posao će, kao i dosad, dobiti na period od četiri godine. Zanimljivo, u prethodne četiri godine milione KM u ovim oblastima inkasirao je “MG Mind” mrkonjićkog tajkuna Mladena Milanovića Kaje…

Kod održavanja davno preoranih hercegovačkih drumova Kostrešević tog 16. oktobra nije mijenjao planiranu cifru. Da bi udarne rupe ostale udarne, a putevi izuzetno loši, za naredne četiri godine daće 21.996.000 KM. Dosad su ove poslove obavljali “Hercegovinaputevi”, koji su svojevremeno tužili “Puteve” za 620.000 KM. Spor je riješen arbitražom.

ČEKA SE POTEZ TUŽILAŠTAVA, OVAJ - DODIKA

Dok Kostreševićeve milionske cifre ne dođu pod lupu nadležnih institucija, one bi mogle da se pozabave onim Nešićevim. Žurnal godinama dokumentuje njegove sumnjive poslove. Čini se da Dodik sve to uredno prati pa, po potrebi, alarmira Dragana Lukača sa čela Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Nešić je, naglo zdrav kao dren, nedavno pozvan na jutarnji razgovor.

Iako je, kako je Žurnal već pisao, u februaru 2019. godine Okružno javno tužilaštvo Banjaluka donijelo naredbu o nesprovođenju istrage za zloupotrebu položaja u tender trakavici vrijednoj 26 miliona KM na relaciji Nešić- “Niskogradnja Marjanović” iz Prijedora, jer “nije bilo sumnje” u Nešićevo poštenje, odjednom - istraga se ipak vodi.

Bahati direktor, sa naglaskom na bivši, 2018. godine odbacio je 12 miliona KM jeftiniju ponudu ovog preduzeća, a milione maraka dao “Kozaraputevima” i “Prijedorputevima” prijedorskog tajkuna Dragana Čorokala. Sud Bosne i Hercegovine Nešiću je naređivao da nezakonit ugovor raskine, ali on to nije učinio. Isplate više miliona KM arbitražnom presudom pokrivao je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija.

Nadalje, Dodik je početkom mjeseca spominjao i reketiranja putarskih firmi:

“Došle su informacije da postoji bahatost, monopol, da preko samo jedne firme idu sve nabavke prema putarskim preduzećima, da se ne plaća dok se ne da reket. Dobio sam informaciju od čovjeka iz Istočnog Sarajeva, kojem je trebalo da ‘Putevi’ plate 700.000 KM, da je morao da da 200.000 KM da mu se to plati. Ali, to je stvar nadležnih istražnih organa.”

I ovo je, dok je Nešić Dodiku “išao niz dlaku”, gurnuto u stranu pa je Republičko javno tužilaštvo, kako je Žurnal takođe pisao, odlučilo je da se pretjerano ne zamara krivičnim prijavama. Od decembra 2017. do juna 2018. godine odbacilo je čak tri ovakva predmeta. Kao razlog, tužioci su naveli nepostojanje dokaza kojim bi Nešić i njegovi saradnici zaslužili podizanje optužnice.

(zurnal.info)