PREDSTAVA ZA NAIVNE:Kozmetičkim smjenama u Reumalu, SDA štiti glavne krivce

Istražujemo

PREDSTAVA ZA NAIVNE: Kozmetičkim smjenama u Reumalu, SDA štiti glavne krivce

SDA nastavlja starom metodom, krene spašavati firmu tek nakon što je njeni kadrovi unište. Tokom posljednje dvije godine Žurnal je nekoliko puta pisao o sistemskoj pljački fojničkog lječilišta Reumal. Nedavnom smjenom direktora Eldana Lokmića SDA-HDZ koalicija i načelnik Fojnice pokušavaju opravdati višegodišnju šutnju, a istovremeno skriti one koji su odgovorni za krah Reumala

Kozmetičkim smjenama u Reumalu, SDA štiti glavne krivce
FOTO: zurnal.info

Dvije vanredne sjednice Općinskog vijeća Fojnice održane početkom juna, bile su posvećene teškoj finansijskoj situaciji u Javnoj ustanovi za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje-lječilište "Reumal" Fojnica kojom općina upravlja u stopostotnom vlasništvu. Povod je bila eliminacija Reumala na tenderu za banjsko liječenje boračke populacije SBK zbog neuplaćivanja doprinosa uposlenima. Istovremeno, nagomilani su i dugovi prema dobavljačima. Epilog tih sjednica je smjena direktora Reumala Eldana Lokmića.


NEINFORMISANI” NAČELNIK


Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura je tvrdio da je za situaciju u Reumalu saznao tek u posljednjih mjesec dana. To naravno nije tačno. Načelniku je itekako sve bilo poznato, a ako ga oni iz i oko Reumala nisu obavještavali, mogao je to spoznati iz niza tekstova Žurnala tokom posljednje dvije godine, u kojem je detaljno opisano sumnjivo poslovanje fojničkog Reumala, od (ne)rada Upravnog odbora, propale investicije u Aquareumalu, prevelikih kreditnih zaduženja pa sve do, recimo čudne, dokapitalizacije hotela “Natura” u vlasništvu NCF-a, firme-kćerke Reumala od strane osoba iz tzv. kladioničarske grupacije.

Podsjetimo, sam načelnik je početkom prošle godine nakon blokade računa Reumala nagovještavao šta se može dogoditi, što dodatno eliminira njegovu tvrdnju da je za sve saznao prije mjesec dana.

„Pored velikih problema sa dospjelim ratama, problem je predstavljala i potencijalna nemogućnost isplate plaća za oko 400 uposlenih što bi po našu Općinu bila prava katastrofa,“ informisao je tada općinske vijećnike načelnik Klisura.

Ni tada, kao ni posljednjih dana nije bilo niti riječi o uzrocima alarmantne finansijske situacije, odgovornosti Upravnog odbora kojeg predvodi HDZ-ov kadar Jakov Gavran, a pogotovo ne pokretanju eventualne krivične prijave zbog megalomanskih poslovnih poteza pokrivenih kreditnim i drugim zaduženjima nastalih prethodnih godina, koja iznose više od 12 miliona maraka.


UGLEDNI SDA OPTUŽENIK

 

Naravno da fojnički SDA kadar ne želi bilo kakvu istragu o poslovanju Reumala. Iako je u vlasništvu Općine Fojnica, Reumal je na vlastiti zahtjev i po odobrenju Agencije za javne nabavke BiH izuzet od obaveze po Zakonu o javnim nabavkama!? To je otvorilo prostor za nekontrolisane troškove za brojne graditeljske projekte u i oko Reumala. Treba li naglasiti, potpuno sumnjive.

Pa novi kubici betona su prilika za pljačku, još bez Zakona o javnim nabavkama. U izvještaju o dosadašnjim utrošenim sredstvima kredita Razvojne banke samo su navedene sume i s kim je posao ugovoren. Tvrdim da neki radovi ne vrijede ni polovinu prikazanog troška, što niko ne kontroliše. Pa ovdje se donosio i keš u torbi za isplatu plate radnicima, a znamo ko tako posluje,“ pričao je za Žurnal jedan od viječćnika SDP-a uz naznaku da je to samo dio nezakonitosti koje općinski čelnici godinama toleriraju.

Ukoliko bi bilo dosljedne istrage, ona bi morala početi godinama prije, u vrijeme dok je načelnik bio aktuelni predsjednik fojničke SDA Salkan Merdžanić. Izvori Žurnala za Merdžanića, trenutno ministra za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo SBK, navode da on u stvari i dalje upravlja Fojnicom. Prije tri mjeseca protiv njega je podignuta optužnica jer je omogućavao nelegalno zapošljavanje u općinskim službama. Da mu kršenje zakona nije strano, kazuje i podatak da je Merdžanić potegao pištolj na kantonalnog inspektora koji je utvrdio nelegalnosti tokom gradnje njegove vikendice u šumi iznad Reumala.


Merdžanićeva vikendica

No, za SDA naravno ne predstavlja problem što “ugled” stranke narušava njihov ministar-optuženik, kao što to ne zabrinjava ni Merdžanića. Upravo u vrijeme dok Reumal i njegovi radnici preživljavaju veliku finansijsku krizu, on je u ovim prostorima ugostio kandidata SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.


Salkan Merdžanić i Šefik Džaferović, Reumal 13.6.2018.


Izvori Žurnala iz fojničkog SDA tvrde da Merdžanić očekuje poziciju na nekoj od kandidatskih listi pa ne čudi njegova servilnost spram Džaferovića i drugih stranačkih prvaka. Sve što treba jeste na bilo koji način spriječiti nadležno tužilaštvo da pokrene istragu o poslovanju Reumala i njegovih firmi-kćerki Aquareumala i NCF-a i nadati se čudu da Reumal preživi. 

Za SDA je vjerovatno nabolnije što je finansijska kriza eskalirala baš kada treba novca za izbornu kampanju, a  Reumal je bila idealna firma-donator. Pri tome ne treba zanemariti i tezu da sva dešavanja oko Reumala, u pozadini kriju pripremu za prodaju ovog vrijednog banjsko-turističkog kompleksa za malo novca. Poznat već scenario, zar ne?

 

(zurnal.info)