Šumsko gazdinstvo Klekovača:Kradljivci drveta ostaju na rukovodećim pozicijama

Istražujemo

Šumsko gazdinstvo Klekovača: Kradljivci drveta ostaju na rukovodećim pozicijama

Nakon što je u novembru prošle godine direktor „Klekovače“ postao Milan Kecman, Bjeljac je postavljen za tehničkog direktora, Radomiru Dujakoviću je dato šefovsko mjesto, dok je Nebojša Jaćimović ostao na mjestu šefa proizvodnje

Kradljivci drveta ostaju na rukovodećim pozicijama

Novi direktor „Šuma Republike Srpske“ nedavno je postao Slaven Gojković, kadar Socijalističke partije RS, čiji su ljudi godinama na čelu ovog javnog preduzeća. 

Gojković je na poziciju v.d. direktora „Šuma RS“ došao sa mjesta izvršnog direktora za komercijalne poslove ovog preduzeća, što bi trebalo da znači da je podrobno upoznat sa poslovanjem kompanije, ali i svih šumskih gazdinstava koja posluju u njenom sastavu. 

U šumskim gazdinstvima nema čega nema, od prisluškivanja i praćenja radnika, poput ŠG “Vučevica” u Čajniču, do raznih malverzacija i krađa ogreva, poput ŠG „Klekovača-Potoci“ u Istočnom Drvaru. 

U slučaju „Klekovače“ sve se zna, postoje jasni dokazi da su bivši rukovodioci oštetili preduzeće najmanje za 68 hiljada maraka, krađom 800 metara kubnih bukovog ogreva i nikom ništa. 

Miloš Bjeljac, bivši direktor ŠG „Klekovača“, bio je na čelu grupe koja je osmislila zanimljiv način krađe, o čemu je Žurnal već pisao. Njegove desne ruke bili su Radomir Dujaković, tehnički direktor „Klekovače“ i Nebojša Jaćimović, šef Radne jedinice.

Bjeljac i Dujaković su smijenjeni u jesen 2018. godine, a ne čelo gazdinstva došao je Nikola Janković. Po preuzimanju dužnosti Janković je oformio komisiju koja je trebalo da ispita slučaj krađe drveta. Komisija je utvrdila da je roba na lagerima „Klekovače“ iz ranijih godina jako lošeg kvaliteta i da na lageru najviše ima smrča, jele, jasike i bresta, sječenih ranijih godina i uglavnom trulih.


Komisija je utvrdila da se tu nalazi svega sedam metara kubnih, koji odgovara ogrevu sa otpremnica. Svjesni da im se ne piše dobro, Bjeljac i Dujaković su u novembru prošle godine organizovali nelegalni i nenajavljeni štrajk radnika, koji je trajao 21 dan. Osnovni cilj štrajka je bio da se smijeni Janković, koji je pokrenuo istragu o njihovim malverzacijama. 

Janković je smijenjen, ali je cijeli slučaj prijavio tužilaštvu, a pojedini radnici inspekciji krovnog preduzeća – „Šume RS“. 

Prema svjedočenju radnika „Klekovače“ niko iz tužilaštva još nije saslušao bilo koga o ovoj aferi.U „Klekovaču“ su dolazili inspektori „Šuma Srpske“, utvrdili da nema prvog primjerka otpremnice, takozvane crvene otpremnice, što je firma, kada je kupac, obavezna da posjeduje. I tu se priča završila.

Umjesto istrage i kažnjavanja onih koji su odgovorni što su „Klekovači“ nanijeli štetu od skoro 70.000 hiljada maraka, akteri afere su unaprijeđeni.

Nakon što je u novembru prošle godine direktor „Klekovače“ postao Milan Kecman, Bjeljac je postavljen za tehničkog direktora, Radomiru Dujakoviću je dato šefovsko mjesto, dok je Nebojša Jaćimović ostao na mjestu šefa proizvodnje.

Ostale su im i stare navike, bahatost i sklonost svim vrstama lopovluka. Iako je u „Šumama RS“ na snazi zabrana da službena terenska putnička vozila nakon 15.00 sati napuštaju područje gazdinstva, Bjeljac svakodnevno službenim vozilom „dačija daster“ putuje kući u Drvar, u Federaciji BiH, mada postoji organizovan prevoz. 

(zurnal.info)