:Kriterion kinoklub filmski susreti 2009.
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Kriterion kinoklub filmski susreti 2009.

Kriterion kinoklub filmski susreti 2009.

U organizaciji Fondacije Kriterion Sarajevo, od 5. do 7. novembra u Sarajevu će biti održani Drugi Kriterion kinoklub filmski susreti.

Na proteklim Kriterion kinoklub filmskim susretima učestvovali su mladi filmski autori iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Kosova, održane su tri filmske radionice i tri okrugla stola, prikazana su 23 filmska naslova, a osnovni cilj bio je otpočeti stvaranje platforme za buduću suradnju mladih regionalnih autora.

Kriterion kinoklub filmski susreti će ove godine ponuditi raznovrstan filmski i edukativni program. Tako će svi učesnici i zainteresirani imati priliku prisustvovati filmskim radionicama svakog dana filmskih susreta, na kojima će svoje znanje i iskustvo, u domenu njihovoga djelovanja, s prisutnima podijeliti poznata imena regionalne kinematografije: Janko Baljak, umjetnički direktor Festivala dokumentarnog filma u Beogradu, bh. režiser Srđan Vuletić, i bh. glumac Alban Ukaj.

Pored radionica, zainteresirani imaju priliku posjetiti okrugli sto pod nazivom „Fabrika kulture“, na kojem će predstavnici Talent Campusa SFF-a, British Councila, kina „Svetozor“ iz Praga, Festivala kratkog filma Oberhausen, i Festivala dokumentarnog filma iz Beograda, podijeliti svoja iskustva stečena u oblasti kulture i filma u regionu.

Ove godine, Kriterion predstavlja bogati filmski program koji će biti prezentiran u kinu Meeting Point u noćnim terminima.

Takmičarski program“ Kriterion kinokluba predstavlja novinu u programu filmskih susreta, a obuhvatit će 28 filmskih/video ostvarenja mladih autora iz regiona, koji će biti predstavljeni svakog dana filmskih susreta od 18.18 sati u tri kategorije: „Igrani kratki metar“, zatim, „Dokumenta“, te „Experiment/Anima“.

O pobjednicima će odlučiti tročlani žiri koji čine: bh. glumica Zana Marjanović te bh. režiseri Vlatko Filipović i Nedžad Begović.

Kriterion kinoklub će dodijeliti priznanja za najbolja ostvarenja u sve tri navedene kategorije.

Posebno iznenađenje koje Kriterion kinoklub priprema za sarajevsku publiku jeste „Kinoautomat“, prvi interaktivni film na svijetu, a publika će imati priliku direktno, glasanjem u ključnim trenucima odrediti tok filma.

Pored „Kinoautomata“, Kriterion će prikazati „Retrospektivu Oberhausen film festivala“, taj program je omogućio arhiv Internacionalnog Festivala kratkog filma Oberhausen.

Kriterion kinoklub 2009. bit će realiziran uz podršku YUA, Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, Ambasade Češke Republike u BiH i Akademije Scenskih umjetnosti Sarajevo. Medijski pokrovitelji filmskih susreta su Radio Stari Grad, portal Bitno.ba i Metromedia.

(Fena)