Gdje je načelnik Ćosić:Kupio Škodu i nestao!

Istražujemo

Gdje je načelnik Ćosić: Kupio Škodu i nestao!

Kako je bahato kupio ono za šta vjeruje da mu ide uz funkciju, tako je izignorisao zahtjev Agencije za jevne nabavke BiH. Žurnalu je potvrđeno da dokumentacija u kojoj je Ćosić nacrtao „Škodu oktaviju“ nije dostavljena pa je Agencija ponovo morala da reaguje

Kupio Škodu i nestao!

Za vladajuću strukturu u Republici Srpskoj, čiji je i Ćosić predstavnik, državni zakoni su tek slovo na papiru. Ako nešto naume da kupe, grabeći novac iz javne kase, oni to i ostvare. Institucija koja bi mogla da ih zaustavi ili eventualno pozove na odgovornost za njih ne postoji.

Nakon što je, kako je sam rekao, dobronamjerno priznao da će se na opštinskom tenderu počastiti „Škodom oktavijom“ vrijednom 57.777 KM, ubrzo je potpisao ugovor sa sarajevskom firmom „Porsche leasing“. „Oktavija“ je stigla pred oronulu zgradu uprave, a poslije pisanja Žurnala o tenderskom kriminalu i zadovoljenju vlastitih želja, Agencija je od načelnika na provjeru tražila kompletnu dokumentaciju o šopingu s leđa naroda.

Kako je bahato kupio ono za šta vjeruje da mu ide uz funkciju, tako je izignorisao zahtjev.  

Žurnalu je potvrđeno da dokumentacija u kojoj je Ćosić nacrtao „Škodu oktaviju“ nije dostavljena na adresu Agencije za javne nabavke pa je ona ponovo morala da reaguje. Do kada će imati strpljenja za Ćosićevu samovolju nije poznato, mada bi sve moglo da bude završeno prijavom protiv SNSD-ovog načelnika.

Taze „Škodom“ preko ledina

Ćosić je na sve moguće načine krajem aprila i tokom maja pokušao da objasni da je nevin i kako opštini kojom vlada čini dobro, „jer se 'Škoda' ne kvari ni kada pređe 200.000 kilometara“. Slao je demantije, pisao da je bio dobronamjeran i na kraju zakucao onom „sve je bilo po zakonu“.

„Tužno iskonstruisana prča novinara“ ipak je bila tačna. Načelnik je odabranoj firmi dodijelio sporni ugovor. Međutim, sarajevski „Porsche“ nije uspio da se uklopi u 55.000 KM, koliko je Ćosić namijenio, ali jeste u 57.777 KM. Jedina pristigla ponuda bila je i te kako prihvatljiva za opštinsku tender komisiju.

 

Prethodno je Ćosić u tenderskoj dokumentaciji pobrojao svoje želje - odredio i dužinu automobila i zapreminu gepeka. Odam ja to bio znak auto-dilerima da mu je potreban ili „VW pasat“ ili „Škoda oktavija“!

„'Škodu oktaviju', u kojoj se vozim ja, nabavili smo 2014. godine. Sada, za potrebe Skupštine opštine, želimo da obezbijedimo jedno vozilo. Uvijek biramo nabavku gdje je dio sredstava naše učešće, a dio vraćamo kroz lizing pa i ova nabavka to predviđa. Ne želim da izbjegnem da kažem da sam, vozeći se u ovoj 'Škodi', zaključio da se radi o vozilu koje je za četiri godine prešlo 200.000 kilometara bez kvarova, sa minimumom potrošnje. Ako me pitate da li bih želio da to bude to vozilo – da, želio bih. Da li smo namjestili da to bude škoda ili pasat – ne, nismo. Samo smo željeli da to bude automobil te kategorije i kvaliteta u cijeni koju možemo da platimo“, objašnjavao je Ćosić pred kamerom Žurnala.

Na konstataciju da, kada propiše zapreminu prtljažnika i dužinu automobila, jasno je da to mogu da budu samo ova dva automobila, odgovara:

„Subjektivno, meni se to vozilo dopada. Ovo je drugi put da raspisujemo tender, prvi put se niko nije javio. Sada se javio samo 'Porsche' iz Sarajeva i zaključićemo ugovor s tom firmom. Nezadovoljni mogu da se žale Kancelariji za žalbe u Banjaluci“, odgovorio je.

Ćosićeva samovolja ovdje svakako ne prestaje. Iako je napomenuo da je Skupština opštine dozvolila kupovinu za njene potrebe, skovao je paklen plan.

„Staru 'Škodu' ćemo prebaciti Skupštini opštine, a novu ću voziti ja“, najavio je.

Ćosić ove godine od Skupštine opštine ima dozvolu za nabavku još jednog automobila - do 25.000 KM. U tu želju spakovao je:

„Tu nećemo 'Škodu'. Hoćete li direktan odgovor? Voljeli bismo 'Dačiju daster'“, kazao je načelnik koji u svako doba zna šta hoće od javne kase.

(zurnal.info)