SPORNI TENDER ZA MATIČNI REGISTAR:Kurteš, Mioković i Kačapor uhapšeni zbog ugovora sa austrijskom firmom

Istražujemo

SPORNI TENDER ZA MATIČNI REGISTAR: Kurteš, Mioković i Kačapor uhapšeni zbog ugovora sa austrijskom firmom

Prema izvorima Žurnala, potpisivanje pojedinih dokumenata odvijalo se izvan radnog vremena, u kasnim večernjim satima u zgradi federalnog MUP-a

Kurteš, Mioković i Kačapor uhapšeni zbog ugovora sa austrijskom firmom
arhiv zurnal.info

Bivši federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš, njegov tadašnji savjetnik Dragan Mioković te profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Kemal Kačapor uhapšeni su zbog sumnje da su ugovorom sa autrijskom kompanijom OeSD oštetili budžet FBiH za oko milion maraka. Kačapor i Miković su bili članovi stručnog tima koji su donijeli odluku o izboru ponuđača za nabavku softvera za Jedinstveni centralni registar. Kako saznaje Žurnal od izvora bliskog istrazi, Tužilaštvo BiH sumnja da su navedeni pogodovali izboru navedene firme, da bi potom dio uplaćenog novca iz Austrije bio "vraćen" putem računa firme vlasnika Enesa Masle, koji je također jutros uhapšen.

Komisija za provođenje postupka pregovaranja za nabavku softvera i hardvera za sistem Matičnog registra Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH, predložila je dodjelu ugovora sa cijenom od 2,1 miliona iako je prvobitna vrijednost trebala biti za milion manja.

“Ne može se potvrditi da je u navedenom slučaju postupak odabira proveden na transparentan način, da je izabran najbolji i najpovoljniji ponuđač, odnosno da je postignuta najbolja vrijednost za uložena budžetska sredstva. Takođe, ne može se opravdanost utroška dijela sredstava za realizaciju projekta uspostave Jedinstvenog registra FBiH u 2013. godini, koji je vršen na osnovu izvršenih izmjena budžeta projekta, obzirom da na isti nije data saglasnost Vlade FBiH,” napisali su federalni revizori u izvještaju o kontroli federalnog MUP-a za 2013 godinu.

Prema izvorima Žurnala, potpisivanje pojedinih dokumenata odvijalo se izvan radnog vremena, u kasnim večernjim satima u zgradi federalnog MUP-a, a njihov dolazak, što su osumnjičeni previdjeli, registrovan je putem video nadzora. Bivši federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš je prije nekoliko mjeseci u razgovoru za Žurnal negirao bilo kakvu odgovornost u ovom predmetu.

“Bio je to dobar i potpuno čist posao,“ rekao je tom prilikom Kurteš. Tužilašvo BiH očito nije takvog mišljenja. Žurnal saznaje i da za uhapšene neće biti zatražena mjera pritvora.

(zurnal.info)