Ko potkrada škole:Lažne donacije Vlade Unsko - sanskog kantona

Istražujemo

Lažne donacije Vlade Unsko - sanskog kantona

Lažne donacije Vlade Unsko - sanskog kantona

Iako je Vlada Unsko-sanskog kantona putem kantonalnog Ministarstva obrazovanja 2010. godine izdvojila čak 180.000 KM za izgradnju sportske dvorane u Osnovnoj školi Kulen-Vakuf Orašac, novac nikada nije uplaćen na račun škole. Gdje je završilo 180.000 KM prikazanih kao budžetska stavka u školi ne znaju.

Radovi druge faze izgradnje nisu ni započeli iako je ugovor sa građevinskom firmom izabranom na tenderu potpisan 7. septembra prošle godine. Ovaj primjer samo je jedan u nizu uočenih nepravilnosti u školama USK prilikom nabavke opreme ili izgradnje školskih prostorija. I ne samo u USK. Sitni prekršaji ili pronevjere manjih količina novca nisu očito dovoljne za ozbiljnije sankcionisanje, ali zbirno dovode do višemilionske korupcije u obrazovanju i provođenju javnih nabavki.

Prvo je u revizorskom izvještaju Budžeta USK navedeno kako je prilikom procedure odabira dobavljača za izgradnju sportske dvorane prekršen Zakon o javnim nabavkama u BiH, i to na sljedeći način: škola je provela tendersku proceduru u vrijednosti od 96.979 KM. Utvrđeno je kako su najvažniji kriteriji prilikom odabira izvođača radova bili rok završetka radova, garancija na kvalitet, uslovi i načini plaćanja. No, ti uslovi na osnovu kojih je firma dobila posao kasnije nisu identični navedenim u ponudi. Što znači da je upitna legalnost načina na koji je firma Graditelj doo, koja je u ovom slučaju izvođač radova, posao i dobila. Zanimljivo je, međutim, da je u ugovoru koji smo dobili na uvid između škole i firme vrijednost radova 99.978 KM sa PDV-om.

Direktorica škole Esma Džafić kaže kako je s izvođačem dogovoreno da cijena bude snižena za 3%, što bi onda odgovaralo ponudi firme u tenderu, ali to u ugovoru ne piše. Najveći problem u ovom i sličnim slučajevima svakako je činjenica da su rukovodioci škola prepušteni sami sebi prilikom raspisivanja i provođenja javnih poziva:

-Nema niko stručan ko bi sada rekao da li, s obzirom da novca nema, a od potpisivanja ugovora je prošlo toliko vremena, treba ponovo praviti tender. Da li se sada taj ugovor treba poništiti? Da li smo trebali objaviti u Službenom glasniku da je sklopljen ugovor?

Na komentar kako Vlada USK ima Službu za stručne i zajedničke poslove čiji je posao odabir dobavljača i izvođača radova, te da bi tamo mogla potražiti mišljenje, navodi kako u Službi nema stručnih ljudi za provođenje Zakona o javnim nabavkama.

Tako osim činjenice da je u samom postupku prekršen niz zakonskih odredbi, te da je odavno istekao rok za izvođenje radova koji nisu ni započeli, ostaje i pitanje gdje je završio budžetski novac namijenjen obnovi sale.

Ministar na osuđeničkoj klupi

Da nešto treba hitno poduzeti u načinu na koji se odvijaju nabavke za škole u ovom kantonu svjedoče i drugi primjeri. U osnovnim školama Brekavica i Prekounje prvo su raspisani tenderi za izgradnju školske dvorane u područnoj školi, odnosno rekonstrukciju krova školske dvorane. U oba slučaja izabrani su najpovoljniji ponuđači. Problem je nastao kasnije, kada su aneksima povećane vrijednosti ugovora. Tako je u školi Prekounje vrijednost radova bila 79.972 KM. Nakon što je firma GP Plan Hamdije Mešića dobila tender, aneksom je vrijednost radova povećana na 96.979 KM:

-To se dogodilo zbog toga što smo mislili da će vrijednost radova biti do 80.000, ali kada smo otvorili krov i vidjeli situaciju, bili smo prisiljeni povećati iznos – kaže Edina Redžić, sekretar škole. Radovi još uvijek nisu u potpunosti završeni, a postavlja se pitanje koliko su ovim načinom oštećeni ostali ponuđači. Sporna je i činjenica da je GP Plan račun za ukupnu sumu radova, dakle, svih 96.979 KM ispostavio prije nego što je aneksom uvećana vrijednost radova.

Za brojne ovakve i slične propuste vrlo rijetko se traži bilo čija odgovornost. No da je iječ o itekako ozbiljnim prekršajima pokazuje i optužnica zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama, što je slučaj i ovdje, koju je Općinski sud u Širokom Brijegu potvrdio protiv Vjekoslava Čambera, aktuelnog ministra rada FBiH. Njega sud tereti da je, dok je bio na poziciji ministra obrazovanja Zapadnohercegovačkog kantona vršio koruptivna djela. Naime, Ministarstvo obrazovanja je tokom 2009. za nabavku školskog materijala za učionice osnovnih škola provodilo konkurentski zahtjev za dostavljanje ponuda bez dodatnih obavijesti u Službenom glasniku BiH, čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama BiH. S obzirom da je propustio izvršiti nazor nad radom komisije koja je bila zadužena za nabavku prijeti mu kazna od jedne do deset godina zatvora.

Ostaje da se vidi da li će tužilaštva širom države krenuti za ovim primjerom jer revizorski izvještaji obiluju primjerima pronevjere i nepravilnog trošenja novca u nabavci roba u školama, ali i, generalno, novcem koji se iz budžeta izdvaja za različite svrhe u obrazovanju.

(zurnal.info)