Nesretni slučaj ministra Nudžeima Džihanića:Lažnu diplomu oduvao vjetar sa krova automobila!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Nesretni slučaj ministra Nudžeima Džihanića: Lažnu diplomu oduvao vjetar sa krova automobila!

„Nakon što sam podigao dokumente JP Bosansko-podrinjske šume, desilo mi se to da sam ih ostavio na krov automobila zajedno sa radnom knjižicom. Odvezao sam se automobilom i kasnije sam shvatio da sam izgubio sporne dokumente“, ispričao je Džihanić

Lažnu diplomu oduvao vjetar sa krova automobila!
Ministar Nudžeim Džihanić; FOTO: 20minuta

U biografiji je naveo da je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U prvoj radnoj knjižici, opet, zapisano je Ekonomija Sarajevo. U personalnom dosjeu zaposlenika Nudžeima Džihanića u JP „Bosansko-podrinjske šume“ isti fakultet, isto zvanje.

Kada je postao kantonalni ministar iznenada se sjetio da je, ipak, kao zaposlenik bio srednjoškolac. Malo potom je bio zaposlenik - apsolvent. Zatim je kao student položio pripravnički.

Na kraju je, pred organima gonjenja, priznao da je diplomirani ekomonista sa Internacionalog univerziteta u Brčkom. Što je navedeno i u drugoj radnoj knjižici. Jer je prvu knjižicu otpuhao vjetar. S krova ministarskog automobila.

Zvuči konfuzno? Vjerovatno. Ali to je, otprilike, Curriculum Vitae Nudžeima Džihanića, ministra finansija u Vladi BPK – Goražde.

KAKO NESTAJE DIPLOMA

Godina je 2008. Tada dvadesetosmogodišnji Nudžeim Džihanić zasniva radni odnos u JP „Bosansko-podrinjske šume“ d.o.o. Goražde.

Uredno prilaže diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koja na sebi nosi broj: 02-55830. Nakon toga postaje šef Sektora za ekonomsko finansijske poslove u ovom javnom preduzeću, gdje ostaje sve do januara prošle godine kada ga, na prijedlog SDA, Skupština BPK imenuje za ministra finansija BPK.

Prilikom imenovanja, Džihanić prilaže svoj CV u kojem navodi da je diplomirani ekonomista sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. No, tada nastaje problem. Goraždanskoj policiji stiže anonimna prijava da novi ministar finansija posjeduje lažnu diplomu. Ubrzo je otvorena istraga, koja rezultira novim saznanjima. Ministar Džihanić nije diplomirao u Sarajevu. Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu jeste studirao, ali nikad i diplomirao. Pritisnut dokazima, ministar mijenja svoju biografiju.    

„Nikakvu falsifikovanu diplomu nisam nabavio da bih je upotrijebio kao pravu. Obavio sam razgovor sa odgovornim licama u JP „Bosansko-podrinjske šume“ , gdje su mi predložili da u toj firmi obavim pripravnički staž. Saopćio sam im da sam apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu“, ispričao je inspektorima ministar Džihanić, te dodao da je, prilikom prvog zaposlenja, priložio potvrdu o studentskom statusu.

No, direktor „Bosansko-podrinjskih šuma“ Kenan Kanlić,  poslao je obavijest Skupštini BPK iz koje je vidljivo da je ministar Džihanić prilikom zaposlenja u tom javnom preduzeću umjesto potvrde o studiranju dostavio – diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Tu diplomu, kao i radnu knjižicu u kojoj je bila upisana diploma sa sarajevske Ekonomije, Džihanić je  preuzeo 13. januara 2015.godine, nakon što je imenovan za kantonalnog ministra finansija.

STRAŠNA NEZGODA

O tom preuzimanju postoje i dvije službene zabilješke koje je potpisao i sam Džihanić. No, kada je policija počela istraživati spornu diplomu, ministra je zadesila nezgoda. 

„Nakon što sam podigao dokumente JP Bosansko-podrinjske šume, desilo mi se to da sam ih ostavio na krov automobila zajedno sa radnom knjižicom.  Odvezao sam se automobilom i kasnije sam shvatio da sam izgubio sporne dokumente“, ispričao je Džihanić i dodao :

“Narednog dana sam podnio zahtjev za izdavanje duplikata radne knjižice“.

I tada se desio obrat. U novoj radnoj knjižici ministra Džihanića je pisalo da je ekonomiju diplomirao na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom. I to 2013. godine. Sarajevska diploma iz 2008. godine je iščezla. Diploma na osnovu koje se ministar prvi put zaposlio, položio pripravnički i izborio za poziciju ministra.  

I, za kraj, ministar se pred policijom uopće nije sjećao da je svojeručno potpisao službenu zabilješku u kojoj piše da je 13. januara prošle godine preuzeo diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu izdatu na ime Nudžeim Džihanić. Jer vlastitih laži najteže se se sjetiti.


ŠTA KAŽE MINISTAR

Kontaktirali smo ministra Nudžeima Džihanića koji nam je rekao da je na radno mjesto u JP “Bosansko – podrinjske šume” primljen u statusu apsolventa.

- Gore sam radio kao apsolvent i kasnije diplomirao, ne znam šta je problem.

Na pitanje da li je prilikom imenovanja na mjesto ministra priložio svoj CV u kojem se navodi da je diplomirani ekonomista sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu kao i da li je nakon što je imenovan za kantonalnog ministra finansija spornu diplomu preuzeo i pri tome potpisao službenu zabilješku, ministar ostaje pri tvrdnji:

- O nikakvoj lažnoj diplomi se nije radilo, ja sam bio u statusu apsolventa, 2013. godine diplomirao i to je to.

(D.O.)


(zurnal.info)