Kino Žurnal:Lex Luthor je pobijedio
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

Lex Luthor je pobijedio

Kad je 1975. snimljen prvi film o Supermanu, Shuster je bio slijep i živio je u trošnom stanu s bratom, a Siegel se oporavljao od infarkta i radio u pošti

Lex Luthor je pobijedio

U kinima nas očekuje nova filmska ekranizacija priče o Supermanu u koju je uloženo 225 milijuna dolara. U međuvremenu, na aukciji u S.A.D.-u prodan je jedan primjerak prvog strip izdanja Supermana za 175.000 dolara. Navedeni primjerak ima oštećene korice, a da su korice očuvane, navodno bi postigao cijenu od oko 3 milijuna dolara.

Sav taj prihod utržen od Supermanove franšize, nažalost, nikad nije pronašao put do kreatora Supermana i njihovih obitelji. Dok se strip tokom 1940-ih prodavao u milijunima primjeraka, scenarist Jerry Siegel i crtač Joe Shuter dobivali su svaki po 200 dolara po broju.

Kad je 1975. snimljen prvi film o Supermanu, Shuster je bio slijep i živio je u trošnom stanu s bratom, a Siegel se oporavljao od infarkta i radio u pošti. Od filma nisu dobili ništa. Siegel i Shuster pokrenuli su 1973. sudsku tužbu protiv izdavača DC Comics oko autorskih prava, a taj slučaj i dalje se povlači po američkim sudovima (o čemu smo već pisali i ovdje).
 
Superspori sudski proces i dalje traje, a DC Comics i Warner Bros s veseljem iščekuju prihode od nadolazećeg blockbustera. Dok će se na ekranu simbol pravde i Amerike boriti protiv kapitalističkog zločinca Lexa Luthora, u stvarnosti je Luthor - izgleda - već pobijedio.

(booksa.hr/zurnal.info)