Hoće i kada će načelnik Livna Luka Čelan ispuniti izborna obećanja:Livnjaci ne znaju šta im radi načelnik općine

Istražujemo

Livnjaci ne znaju šta im radi načelnik općine

Livnjaci ne znaju šta im radi načelnik općine

Novinari Žurnala razgovarali su s novim načelnicima općina u Bosni i Hercegovini o tome kako planiraju opravdati povjerenje glasača i ispuniti predizborna obećanja.

Pitanja su zasnovana na istraživanjima nevladinog sektora i magazina Žurnal o tome šta građani smatraju ključnim pitanjima za kvalitetniji život u lokalnoj sredini.

Žurnalov sagovornik trebao je biti i načelnik općine Livno, Luka Čelan. Međutim...

POZICIJA: Imali smo puno posla, nije bilo vremena za novinarske upite

U Izvještaju Centra civilnih inicijativa (CCI) o prošlogodišnjem istraživanju zadovoljstva građana kvalitetom života u lLivnu, navedeno je između ostalog, da građani nisu zadovoljni komunikacijom sa lokalnom upravom putem medija koji se isključivo za te namjene finansiraju iz budžeta.

Zanimljiva je i opaska anketara CCI-ja, da veliki broj građana uopće nije htio odgovarati na pitanja i općenito ocjenjivati transparentnost u radu općinske administracije.

Malo se o Livnu govori u medijima, a malo je i intervjua objavljenih sa načelnikom općine Livno, HDZ-ovcem Lukom Čelanom.

Ni magazin Žurnal "nije imao sreće" s gospodinom Čelanom, pa su pitanja poslata 11. decembra ostala bez odgovora.

Pojasnila je Čelanova saradnica za odnose s javnošću, Silvija Brčić, da su imali puno posla te da načelnik zaista nije imao vremena da odgovori i na naš upit.

A radi se samo o četiri pitanja, od kojih je u prvom, gospodinu Čelanu data mogućnost da baš kao što to tokom predizborne kampanje kandidati nadugačko i naširoko pričaju, kaže kako će život sugrađana učiniti kvalitetnijim. Naravno i da kaže kako će i kada će posao završiti.

livno2Imao je Čelan priliku da kaže koji su to ključni projekti njegove administracije na kojima će raditi za trajanja mandata?

Pitali smo ima li viziju kako u Livnu zaustaviti negativan trend rasta broja nezaposlenih, zbog čega Livnjaci masovno odlaze iz grada, posebno mladi?

Očekivali smo da će iskoristiti priliku pa "reklamirati" neki projekat koji je moguće realizirati na lokalnom nivou. Nije se to dogodilo.

Pitali smo i šta će lokalna administracija učiniti da promijeni poražavajući podatak da u Livnu, na 1.600 stanovnika radi samo jedan ljekar, i šta će uraditi da Livnjaci imaju kvalitetnije medicinske usluge?!

Trebao je Čelan kazati i ima li planova za poboljšanje putnih komunikacija?

OPOZICIJA: Kad su dobili izbore, građani im više ne trebaju

A kada se javno zahvaljivao glasačima što su mu treći put zaredom povjerili načelnički mandat, Čelan je tom prilikom izjavio: Nadao sam se da će sve ono što smo radili posljednjih godina, svi oni konkretni projekti bez prazne priče, da će dobiti nagradu glasača, i evo to se i dogodilo.

Nismo, međutim, saznali koji su to ključni projekti zbog kojih glasači smatraju da Čelan zaslužuje biti prvi čovjek u Livnu, već duže od decenije.

Dali smo, stoga, priliku opoziciji da komentira stanje u Livnu, odnosno da prokometiraju zašto bi Čelan eventualno "zaobilazio" novinare.

Ivica Matković, predsjednik je Kantonalnog odbora Narodne stranke Radom za boljitak, glavne opozicione stranke na općinskom nivou u Livnu.

- Ponašaju se tako kako se ponašaju jer mislim da oni nemaju nikakve projekte. Obećavali su tokom predizborne kampanje 1.000 radnih mjesta, međutim, mislim da će u narednom periodu izgubiti još sto, dvjesto radnih mjesta. To što ne žele razgovarati s novinarima, mislim da je razlog tome što se osjećaju "sigurnima". Dobili su izbore, sad im "niko ne treba", ni građani, a ni mediji, komentirao je Matković za Žurnal.

(zurnal.info)