Gledali smo televizijski prenos korupcije u zdravstvu:Ljekarsku uputnicu za CT Bregoviću izdaje menadžer, a do aparata ga vodi ministar zdravstva

Istražujemo

Ljekarsku uputnicu za CT Bregoviću izdaje menadžer, a do aparata ga vodi ministar zdravstva

Ljekarsku uputnicu za CT Bregoviću izdaje menadžer, a do aparata ga vodi ministar zdravstva

U centralnoj informativnoj emisiji FTV-a, federalnog javnog servisa koji finansiraju svi građani BiH, našlo se u utorak 6. marta, i nekoliko minuta prostora za kraći reportažni zapis o jednom sasvim običnom danu Gorana Bregovića. A tog sasvim običnog dana je Bregović, kao i svaki sasvim običan čovjek u Sarajevu, u pratnji snimateljske ekipe Federalne televizije išao ljekaru.

ŠTA ĆEŠ! ŽIVIMO U TAKVOM SISTEMU

Kamera prati svaki njegov korak, rukovanje s poznanicima...Tog sasvim običnog dana je ovog muzičara, u Ministarstvu zdravstva FBiH lično dočekao resorni ministar Rusmir Mesihović. A, između ostalih se, u tom sasvim običnom društvu, u službenim prostorijama ministarstva našao i urednik u FTV-u, Bakir Hadžiomerović.

Bilježi potom kamera FTV-a, a RTV pretplatnici imaju čast gledati, kako društvo ćaska o ljekovitim svojstvima brusnice. Nadvikuju se tvrdnjama za što je dobar čaj od brusnice: za prostatu ili jajnike...?!

ministarbrega2Ali krenimo od početka. Važno je. Reportažni zapis počinje snimkom dolaska Bregovića u lokalni Dom zdravlja gdje je kao sasvim običan građanin najprije morao otvoriti zdravstveni karton. Nakon te sitne formalnosti, Bregovića kamere FTV-a već prate u Klinici za radiologiju gdje je završio ekspresno. Dočekalo ga pred ulazom ljubazno osoblje klinike, i pred istim kamerama federalnog javnog servisa koje su ga trebale "prinaroditi", u korijenu je Bregović sasjekao i pomisao da je sasvim običan čovjek. Jer, sasvim obični pacijenti i po nekoliko mjeseci čekaju da urade CT snimak a Bregovića vidjesmo kako, nedugo nakon što je otvorio zdravstveni karton, već leži na pokretnom stolu uređaja za snimanje.

Kaže Žurnalu dežurna medicinska sestra na recepciji Radiologije: Ma ne čeka se dugo uopšte. Recimo iduće bi sedmice došli na red ako se danas najavite. Ma, možda se čeka najviše desetak dana.

- Naravno, morate imati uputnicu svog ljekara, dodaje.

A nije ni to nimalo nebitan detalj, jer sasvim običnom čovjeku treba uputnica a Goranu Bregoviću preporuka, pazite sad, Faruka Drine!

Da pojasnimo: kaže za Žurnal ministar zdravstva Mesihović da nije tačno da je Bregović preko reda uradio CT snimak.

- On se najavio prije dvadesetak dana, kaže ministar u kratkom telefonskom razgovoru.

Kako mislite najavio se, kad smo u prilogu FTV-a vidjeli da je tek otvorio zdravstveni karton... pojašnjavamo ministru.

- Joj, možete li me nazvati kasnije, evo me na sjednici Vlade, znate...

Nije tačno, ministre, sjednica je završena, upravo treba da počne pres konferencija i tamo je i naš kolega. Upravo mi je javio da vas nema u sali.

- Pa dobro, recite, šta vas zapravo interesuje?

Zanima nas kako je moguće da Goran Bregović onako preko reda...

- Nije on ništa preko reda. Najavio se preko Faruka Drine...ne znam šta sad tu ima....znate mi smo i u nekim prijateljskim relacijama...!?

Mogu li ja kao građanka ove zemlje doći u kliniku bez uputnice...pitamo ministra, ali ne dozvoljava da završmo.

- Nazovite me za pola sata, ili još bolje, nazovite mog portparola, evo baš me premijer zove da me nešto pita, kaže nam Mesihović.

A u tom trenutku premijer Nermin Nikšić prisustvuje pres konferenciji nakon sjednice Vlade.

Pitao je novinar Žurnala i premijera Nikšića da prokomentira ovaj slučaj. Ništa manji šok od Mesihovićeve sagovornice nije doživio nakon odgovora premijera.

- Nažalost, mi živimo u takvoj državi, u takvom sistemu, kaže Nikšić novinaru Žurnala, pred desetak kolega iz drugih medija u sali za konferencije Vlade FBiH, pred brojnim TV kamerama, fotoobjektivima.

- Mi živimo u zemlji u kojoj je to uobičajena praksa. Ja sam bio u sličnoj situaciji...dijeli federalni premijer svoja iskustva. I da priča bude šokantnija, javno priznaje kako je i sam posegnuo za institutom "intervencije":

- Pa onda imate nekog, pa ga zamolite...., kaže Nikšić.

Svaki bi komentar nakon ovih izjava ministra i premijera bio suvišan. Ali, kako u svakom zlu ima i trunka dobra, eto rješenja za pacijente koji na CT snimanje čekaju mjesecima. Dakle, može i bez uputnice jer ministar je rekao: Za CT samo nazovi Faruka Drinu!   

(zurnal.info)