Usvojen zakon o kriminalizaciji klevete u RS:Lov na novinare je otvoren!

Istražujemo

Usvojen zakon o kriminalizaciji klevete u RS: Lov na novinare je otvoren!

Cilj zakona o kriminalizaciji klevete je sistemsko širenje straha, zastrašivanje javnosti u RS i potpuno ograničavanje ono malo preostalih sloboda javnog izražavanja i mišljenja u tom bh. entitetu.

Lov na novinare je otvoren!
Dodik ostvario prijetnje

Poslanici stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, njih 47, glasali su za izmjene Krivičnog zakonika RS, kojim je kleveta ponovo postala krivično djelo u ovom bh. entitetu. 

Kada je Milorad Dodik u jesen prošle godine najavio da će Republika Srpska donijeti zakon o kriminalizaciji klevete bilo je jasno da će se to i desiti. Entitetska vlada prionula je odmah na posao, uprkos upozorenjima novinarske zajednice u RS i BIH, civilnog sektora, međunarodnih zvaničnika, OSCE-a, EU… i Dodikov nalog sprovela u djelo, da bi pečat na sve danas u parlamentu RS stavili poslanici vladajućih stranaka, sa SNSD-om na čelu. 

Sve procedure, od usvajanja nacrta zakona, preko javne rasprave održane pod pokroiviteljstvom režima, bile su farsa, baš kao i navodne promjene koje je konačno zakonsko rješenje pretrpilo u odnosu na nacrt zakona. 

Iz konačne verzije zakona izbačena je uvreda kao krivično djelo, a drastično su smanjenje i novčane kazne za klevetu, ali je u zakonu ostalo ono što i jeste njegova suština i krajnji cilj – da se zbog izgovorene riječi i izrečenog mišljenje može biti krivično gonjen. 

Ne samo novinari, mada će oni zasigurno najviše biti pogođeni kriminalizacijom klevete, već i svaki građanin RS, ali i Bosne i Hercegovine koji u javnom prostoru, uključujući i društvene mreže, izgovori ili napiše nešto što će neko doživjeti kao klevetu, može postati žrtva krivičnog postupka, u kojoj će imati status osumnjičene osobe. Potencijalno, svako ko se nađe u takvom postupku može završiti u zatvoru. 

Zakon o kriminalizaciji klevete u RS je mnogo opasniji od verbalnog delikta, koji je postojao u komunističkoj Jugoslaviji. Nekada su doušnici prijavljivali partijske kolege i komšije, ako bi u krugu bliskih prijatelja ili porodice govorili loše o vlasti. Cilj zakona o kriminalizaciji klevete je sistemsko širenje straha, zastrašivanje javnosti u RS i potpuno ograničavanje ono malo preostalih sloboda javnog izražavanja i mišljenja u tom bh. entitetu. Zakon je stvorio okvir da se represivnim mjerama cenzura dodatno uvede u javni prostor, pri čemu bi nosioci javnih funkcija bili posebna, zaštićena vrsta, čije ime ne smije da se pominje. Političari su godinama zloupotrebljavali Zakon o zaštiti od klevete, tužakajući novinare, nastojeći i njih i medijske kuće za koje rade, psihički i materijalno da iscrpljuju u dugogodišnjim građanskim parnicama pred  sudovima. Sada su prešli na viši nivo, pa će podnositi krivične prijave, s nadom da će novinari, kao i ostali koji slobodno misle i govore biti krivično gonjeni i presuđeni.

Čim zakon stupi na snagu, „lov na vještice“ biće otvoren.

Režim, međutim, neće stati na kriminalizaciji klevete, a Dodik je već najavio donošenje zakona o neprijateljima Republike Srpske, pa zakon o izdajnicima Republike Srpske, pa zakon o nevladinim organizacijama.

(zurnal.info)