FEDERALNA CIVILNA ZAŠTITA:Macola od pet hiljada maraka, deminiranje sa djecom, turističko ronjenje...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

FEDERALNA CIVILNA ZAŠTITA: Macola od pet hiljada maraka, deminiranje sa djecom, turističko ronjenje...

Civilna zaštite godišnje raspolaže sa oko 20 miliona maraka. Taj novac, između ostalog, troše na macole od pet hiljada, torbe od dvije hiljade maraka, neispravne pancire, turističku opremu za ronjenje...

Macola od pet hiljada maraka, deminiranje sa djecom, turističko ronjenje...

Federalna policija mjesecima izbjegava da izuzme dokumentaciju i provjeri navode o nezakonitom trošenju u Federalnoj upravi civilne zaštite. Mogući razlog je što su obe uprave pod kontrolom SDA. Dobro informisani izvori su predočili Žurnalu saznanja i dokaze o nepotrebnoj kupovini preplaćene opreme za civilnu zaštitu te nizu spornih postupaka direktora Fahrudina Solaka.

Federalna uprava civilne zaštite godišnje raspolaže sa oko 20 miliona maraka. Nakon velikih poplava 2014. godine uslijedila je prava ekspanzija nabavke opreme koja se pravda upravo iskustvima djelovanja tokom te nepogode. Prema navodima nekoliko izvora Žurnala, sporne su nabavke mašine i druge opreme za deminiranje, potom službenih vozila, motora tipa Quad, jet skija te čamca tipa howercraft. Oni ukazuju da su vozila i oprema korišteni za privatne potrebe, a dio je tom prilikom bio i oštećen.

Panciri sa isteklim rokom trajanja

Panciri za deminere su prema izvorima Žurnala plaćani po 1.400, iako se mogu nabaviti i za 500 maraka. Pri tome nisu bili ispravni!? Iako je postojala mogućnost da se panciri nabave putem donacije, raspisan je tender vrijednosti 249 hiljada KM. Već tada je bilo nejasno zašto je zahtjevana posebna vrsta materijala, koja nije uslovljena nekim propisom. Komisija je najpovoljnijom proglasila ponudu firme “KM Trade” iz Visokog koja je glasila na nešto više od 291 hiljadu maraka. Tender prati čudan slijed dešavanja. Panciri su isporučeni sa kašnjenjem. Potom Komisija za prijem robe utvrđuje niz propusta. Najsporniji je bio certifikat o kontroli kvalitete. Panciri koji su poslani na ponovno atestiranje zbog isteka roka trajanja, dostavljeni su sa istim certifikatima. Članovi komisije uočavaju da su im dostavljeni certifikati testiranja obavljenog nad starim pancirima i odbija potpisati prijem. U međuvremenu, uzorak pancira koji je donesen za pokaz je nestao. Direktor Fahrudin Solak zatim smjenjuje dva člana komisije, a falsifikovani certifikati ovjereni su u općini Novi Grad. Na osnovu toga od BH MAC-a dobijaju rješenje o upotrebi. Panciri su podijeljeni zaposlenima, koji su se vrlo brzo počeli žaliti na slab kvalitet i kroj njima važne zaštitne opreme.

Mi imamo problem sa pojedinim uposlenicima koji to tako idu, pišu...pa imate pravo da pitate. Ono što mogu reći je da radimo u skladu sa svim zakonskim procedurama i propisima, da državna revizija koja nam dolazi daje pozitivna mišljenja, vlada Federacije i Parlament i drugi koji usvajaju naš izvještaj o radu,” reći će za Žurnal direktor Solak.

Polovni džojstik na skupoj mašini

Krajem 2014. godine Federalna uprave civilne zaštite raspisuje tender za kupovinu velike mašine za deminiranje vrijednosti 548 hiljada maraka. Direktor Fahrudin Solak ne uvažava upozorenje nekih uposlenika da je sve manje površina na kojima ova mašina može raditi. U tenderskoj je dokumentaciji navedeno kako mašina treba imati i kontejner za smještaj, ali on iako plaćen nije isporučen. Pod pritiskom direktora, tvrde naši izvori, komisija potpisuje prijem i kontejnera. Nedugo po korištenju mašina je pokvarena. Sagovornici Žurnala iz FUCZ navode kako je uočeno da je njen džojstik polovan!? Popravak je plaćen iz budžeta, iako je mašina bila pod garancijom. Naši izvori navode i kako je realna cijena mašine bila oko 350 hiljada KM. Direktor negira ove, kao i navode da je nakon kupovine mašine bio u posjeti Italiji kao gost firme od koje je mašina kupljena.

Poštujem ja da je tu neko imao posao već prije, pa mu ja poremetio, jer sam tražio veći kapacitet deminiranja. Neznatna je razlika u cijeni, mi smo super dobru mašinu dobili. To što su pojedinci mislili da mogu raditi kako su radili to je njihova stvar. Kontejner je bio sastavni dio za malu mašinu, a za veliku ne postoji.Nije tačno da je džojstik bio pokvaren i nisam bio u Italiji. Zvali su nas ove godine na njihov sajam, ali nisam mogao otići,“ kaže Solak.

5000 KM za macolu, 1900 za platnenu torbu

Mnogo je nelogičnosti i u nabavci opreme za deminiranje. Stručnjaci iz FUCZ sa kojima je Žurnal razgovarao, tvrde da su dodaci čizmi za bezbjedno deminiranje plaćeni više od 2.500 maraka. Nikada se nisu koristili kao ni plastični trokuti sa oznakom “mine” plaćani po 45 maraka te nosači trokuta po 18 maraka, koji su obični komad žice!? Platnena deminerska torba, prazna i bez dodataka plaćana je 1.930 maraka! Iako u opisu torbe piše da je namijenjena za nošenje deminerskog alata, direktor ima drugo obrazloženje.

To je torba sa kelvarom, da možete staviti ručnu granatu i nositi, ručnu bombu, da je možete iznijeti, da ne nosite u ruci, da se ne može nastradati,“ objašnjava Solak.

Spornim ne smatra ni nabavku seta za nasilno otvaranje vrata vrijednog 4.850 maraka, pravdajući to neophodnim u slučajevima klizišta ili zemljotresa. Pojednostavljeno, i sam direktor to naziva macolom!? Od navedene opreme, nabavljene 2013. godine za gotovo 39 hiljada maraka ništa nije korišteno, osim wi-fi megafona vrijednog 1.750 maraka za kojeg se, tvrde naši izvori, nakon probe ispostavilo da je pokvaren. Nabavljeno je i 50 ronilačkih odijela i prateće opreme za samo 9 ronilaca FUCZ. Oprema je, kažu poznavaoci, kvalitetom za turističko, a ne profesionalno ronjenje.

Izleti nazvani obuka

Aktuelni direktor po svemu sudeći voli organizovati porodične izlete za prijatelje, koristeći budžetska sredstva i opremu civilne zaštite. Tako im za zabavu tokom tih izleta, na kojima su bila i djeca, služe tri vozila Quad sa prikolicama. Pri tome se za prevoz ljudi i opreme angažuju džipovi, kamioni, cisterne i druga oprema. Iako se izleti organizuju vikendima, za organizaciju kampova, postavljanje šatora, prevoza i drugih usluga angažuju se zaposlenici FUCZ, za što dobijaju dnevnice, tvrde izvori Žurnala. Gorivo i drugi troškovi bili su na teret budžeta, jer se izleti prikazani kao obuka.

Pranje i pospremanje opreme je naravno rezervisano za zaposlenike FUCZ, koji se od terora koji vlada u upravi ne smiju buniti,” kaže za Žurnal, uz razumljivu anonimnost, jedan od uposlenika.

Tako nešto nemamo stvarno,“ odgovara Solak na pitanje o izletima i djeci.

Ali Solak i ekipa su se putem fotografija, na kojima se vide i djeca, hvalili dobrim provodima sa Igmana, Lončara ili Zelengori (vidi galeriju). Često su nepažnjom uništavana skupa vozila. Prema izvorima Žurnala, jedan od tri novokupljena jet skija oštećen je na zabavi na Jablaničkom jezeru, kao i jedan od 10 rafting čamaca. Ova su vozila kupljena iz kreditnih sredstava kojima se Vlada FBiH zadužila za 50 miliona KM nakon velikih poplava 2014. godine. Upravo su te poplave bile razlog izdašnih sredstava za civilnu zaštitu, a koja su trošena i za neadekvatnu, skupu i nepotrebnu opremu. (kraj prvog dijela)

(zurnal.info)

U drugom dijelu čitajte : Zašto je nabavljen howercraft, kako su sredstva za deminiranje trošena za nabavku službenih vozila, ko je službeno vozilo koristio za odlazak vikendom na more, i kako se zapošljavaju kadrovi po rodbinskoj i stranačkoj (SDA) liniji.