PROŠIRENJE AMERIČKE CRNE LISTE:Marinko Čavara blokirao rad Ustavnog suda FBiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

PROŠIRENJE AMERIČKE CRNE LISTE: Marinko Čavara blokirao rad Ustavnog suda FBiH

Predsjednik Federacije BiH još od 2019. odbija da sa liste kandidata imenuje sudiju Ustavnog suda FBiH iz reda hrvatskog naroda čime blokira rad ove institucije, ali i Vijeća za zaštitu vitalnih interesa koje nije popunjeno ni minimalnih brojem sudije zbog čega neke zahtjeve ne mogu ni razmatrati

Marinko Čavara blokirao rad Ustavnog suda FBiH
Marinko Čavara

 

Na američkoj crnoj listi od danas se nalazi i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara koji već treću godinu blokira rad Ustavnog suda FBiH i Vijeća za vitalni nacionalni interes. 

Čavara još od 2019. odbija da sa liste kandidata, koju je uputilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, da prijedlog za imenovanje sudije iz reda hrvatskog naroda, nakon čega bi lista konačno bila upućena Domu naroda. 

Iz Ustavnog suda FBiH su u nekoliko navrata pisali urgencije da se ubrza sa imenovanjem sudija, ali su dobili odgovore samo od potpredsjednika Federacije BiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića. Oni su zajedno potpisali prijedlog za dva imena i dostavili ga Čavari od kojeg “do danas ni glasa o tom pitanju”. 

State Department je, zbog navedenog, Čavaru označio kao osobu odgovornu za potkopavanje demokratkih procesa na zapadnom Balkanu i Dejtonskog mirovnog sporazuma

Podsjetimo da politička trakavica o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH traje već godinama. Prvo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH razvlačilo sa raspisivanjem konkursne procedure, koju su još u vrijeme Milana Tegeltije (koji je također pod američkim sankcijama) poništavali, pa opet raspisivali, da bi u jednom momentu vodili dvije paralelne procedure. I taman kada se s tim okončalo krajem 2019., pa je utvrđena lista sa tri kandidata, imenovanje je počeo da blokira Čavara. Naravno, po nalogu svog HDZ-a. 

Sve kako bi blokirali Federaciju BiH s ciljem ispunjenja zahtjeva lidera HDZ-a Dragana Čovića u vezi sa Izbornim zakonom u BiH. 

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa nije popunjeno ni sa čak minimalnim brojem sudija koji su potrebni da bi se u prvoj fazi moglo odlučivati o određenim zahtjevima od kojih su neki na čekanju već mjesecima. 

Podsjetimo da je u međuvremenu je još jedan sudija Ustavnog suda FBiH otišao u penziju, pa je raspisan novi konkurs.

(zurnal.info)