Aleksandar Džombić pronašao krivce za propast Željeznica RS:Mašinovođe su zavjerenici i državni neprijatelji

Istražujemo

Mašinovođe su zavjerenici i državni neprijatelji

Mašinovođe su zavjerenici i državni neprijatelji

Mašinovođe iz Republike Srpske neće da pokrenu vozove sve dok im se ne isplate zaostala primanja. Mašinovođe traže isplatu razlike u platama, odnosno da im se kilometar sat isplaćuje po 2,4 a ne jednu marku, kako je to odlučila uprava preduzeća. Oni tvrde da je razlika u platama koju traže predviđena kolektivnim ugovorom, ali da je Vlada RS uredbom promijenila odredbe tog ugovora.

IGRALE SE MAŠINOVOĐE

Iz Privredne komore RS upozoravaju kako preduzeća koja koriste usluge Željeznica RS trpe ogromne gubitke, da su suočena sa opasnošću da izgube poslove, te da, sve skupa, šalje lošu poruku potencijalnim investitorima. U akciju se dao i načelnik Prijedora i predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić, pa je prije par dana pozvao mašinovođe sa područja ove opštine na razgovor, optužujući ih za zavjeru i poručujući im da njih 27 nemaju pravo da se poigravaju sa egzistencijom 120 hiljada svojih sugrađana.

Zbog štrajka mašinovođa i nemogućnosti transportovanja rude u Željezaru Zenica, prijedorski rudnik “Arcelor Mital” je prekinuo proizvodnju, što je, prema Pavićevim riječima, Prijedor dovelo u katastrofalnu situaciju. Direktor Željeznica Dragan Savanović štrajk mašinovođa je nazvao “pobunom” i nepoštivanjem zakona o radu i štrajku. Najdalje je otišao premijer Aleksandar Džombić, koji je naložio da se u jednom danu suspenduje 170 mašinovođa. Kao da mašinovođe rastu pored pruge, Džombić je zadužio menadžment Željeznica RS da pod hitno pronađu ljude koji će sjesti pokrenuti vozove.

Očajnički se krenulo u potragu - po biroima, u Federaciji BiH, ali i u susjednim zemljama, ali bez uspjeha. Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić mudro ćuti glede štrajka mašinovođa, a sindikalne organizacije u samim Željeznicama okrenule su se protiv štrajkača. Podrška mašinovođama RS, koji su od 10. oktobra okupljeni u dobojskoj radionici za održavanje šinskih vozila, stigla je od njihovih kolega iz Federacije BiH, ali i susjednih zemalja. Dok se godinama u skoro svim oblastima života u BiH nastoje iscrtati međuentitetske granice, kako bi se ovjerile podjele na “jedne i druge”, slučaj mašinovođa je jedinstven po tome što su se na jednoj strani našli ljudi iz oba entiteta.
“Došli smo da iskažemo bezrezervnu podršku kolegama u njihovom nastojanju da se izbore za svoja prava”, rekao je sekretar Sindikata mašinovođa i strojovođa FBiH Jasmin Kočić. On je poručio da mašinovođe iz FBiH neće prihvatiti nikakvu ponudu da mijenjaju kolege u Republici Srpskoj.

“Nemamo ni zakonsko pravo da vozimo po prugama RS”, istakao je Kočić.

Prema njegovim riječima, mašinovođe u RS traže da im se isplati ono na šta imaju zakonsko pravo, jer “kilometar” postoji otkako je vozova i strojovođa. Mašinovođe iz Federacije BiH na sastanak sa kolegama iz RS u Doboj doputovale su vozom iz Sarajeva. Strojovođe iz Srbije i Crne Gore nisu stigle do Doboja, ali su kolegama iz RS uputile pisma podrške.

ISTORIJA PLJAČKE

Hajka entitetske vlasti protiv mašinovođa, koji su označeni rušiteljima privrede i cjelokupnog napretka u RS, krajnje je licemjerna, tim više jer je vladajuća koalicija SNSD-DNS godinama sistematski radila na uništavanju Željeznica RS. Samo u ovoj godini očekivani gubitak Željeznica RS je 19 miliona maraka, tako da će ukupna dubioza ovog preduzeća narasti na blizu 180 miliona maraka.

Prije nedavnog postavljenja Dragana Savanovića (kadar DNS) na mjesto direktora kompanije, Željeznicama RS godinama su upravljali kadrovi SNSD-a, koji su najzaslužniji za to što su one odvezene u finansijsku provaliju. Blizu 450 radnika Željeznica RS sada treba da ostane bez posla, a niko ne poziva na odgovornost one koji su po stranačkim direktivama, uglavnom pred izbore, primali nove radnike.

Samo je jedan od bivših SNSD-ovih direktora Petko Stanojević tokom svog jednogodišnjeg gazdovanja Željeznicama primio 500 novih radnika, koji su mu, zajedno sa članovima svoje porodice, poslužili kao izborna baza da se dokopa mjesta poslanika u Narodnoj skupštini RS. One koje je zaposlio sada će na ulicu, a Stanojević će nastaviti da uživa blagodeti poslaničkog mandata, uz platu od nekoliko hiljada maraka. Sam je za direktorskog mandata u Željeznicama radnicima ostao dužan 21,4 milion maraka, a raznim dobavljačima više od 15 miliona maraka.

Željeznice RS su, dakle, godinama sistematski uništavane i bjesomučno pljačkane. Nekada velika i moćna firma urušena je ogromnim kriminalom i dovedena na prosjački štap. Notorno je da je SNSD-ova vlast egzekutor ovog preduzeća, jer se gubitak Željeznica povećavao svake godine otkako ih je preuzela stranka Milorada Dodika. Bio bi red, a i zakon to nalaže, da oni koji su poharali javno preduzeće za to i odgovaraju. Po svemu sudeći, Željeznice RS su svoje “odvezle”. Teško da će bilo šta promijeniti tu situaciju, naročito ne pokušaji da se mašinovođe proglase državnim neprijateljima.

(zurnal.info)