Vlasnik hotela Bosnia odgovara na radničke optužbe za izrabljivanje:Midhat Kulo: Para više nema, prodajem hotel Bosnia

Istražujemo

Midhat Kulo: Para više nema, prodajem hotel Bosnia

Midhat Kulo: Para više nema, prodajem hotel Bosnia

Pet plata i doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje za godinu i po, vlasnici društva Bosnia hoteli i restorani d.o.o. Sarajevo duguju svojim uposlenicima. Iako, navodno, odlično posluju, većinskog se vlasnika društva Midhata Kulu, odnosno direktoricu hotela, njegovu suprugu Senidu, ni najmanje ne dotiču problemi 100 uposlenika, koji Žurnalu pišu kako ovaj bračni par dobit firme troši za kupovinu nekretnina na moru.

NOVI VLASNIK KUPUJE I KULINE DUGOVE PREMA RADNICIMA

Supružnici Kulo odbacuju ove, ali i tvrdnje da su se svojevremeno zahvaljujući isključivo bliskom odnosu s čelnim ljudima u Stranci demokratske akcije "dokopali" vlasništva u hotelu Bosnia, te da nenamjenski troše dobit.

Midhat Kulo je za Žurnal ipak kazao da firma Bosnia zaista više nema novca.

kulo5- Imali smo od prije dvije godine početak rekonstrukcije hotela i tu smo se zadužili oko 5, 5 miliona KM kod Raiffeisen banke. Imali smo grace period do septembra prošle godine i onda je došao na naplatu prvi anuitet koji je jako velik, preko 65 hiljada. I počinju poteškoće kod isplate plata. Do septembra smo imali dva mjeseca zakašnjenja sa isplatom ali onda poslije toga smo svaki mjesec imali isplatu ali to se onda produži... Sad smo došli u situaciju stvarno da evo tek februarsku platu isplaćujemo..., kazao je.

Penzijsko-invalidskom fondu Federacije, prema onome što je kazao Kulo, trenutno duguju oko 600.000 KM. Na opasku kako radnici ne bi trebalo da snose posljedice loše procjene menadžmenta o zaduženju za renoviranje hotela, kazao je i to da ga je, osim loših sezona, slabe naplate usluga a posebno od budžetskih korisnika, koštala navodno i njegova slabost prema 30-tak radnika koji mu zapravo uopšte nisu potrebni!

Pojasnila je to detaljnije njegova supruga Senida. Navodno je riječ o starijim uposlenicima, kojima za penziju nedostaje još nekoliko godina radnog staža, bolesnima, te socijalnim slučajevima. Uprkos njihovoj neproduktivnosti, kazala je, njen suprug nikada nije imao srca dati otkaz tim radnicima.

Na pitanje od čega živi bračni par Kulo svih ovih mjeseci, skoro uglas kažu kako su istoj poziciji kao i ostali uposlenici!?

- Živimo kao i ostali radnici, od plate...I nama kasni plata, nismo mi nimalo u boljoj poziciji nego oni...

Većinski vlasnik društva Bosnia, Midhat Kulo, ovih dana intenzivno pregovara sa potencijalnim kupcem njegovih dionica u Bosnia hoteli i restorani d.o.o. Sarajevo. Najkasnije za mjesec i po očekuje da će novi većinski vlasnik preuzeti posao pa i dugove prema radnicima.

- Mi smo sad u pregovorima sa jednim partnerom, kompanijom iz Sarajeva, koja bi trebala da preuzme od mene ovaj većinski paket dionica, te da sanira sve ove obaveze prema radnicima i dobavljačima kao i dugove za poreze. I da nastavi raditi, s istim brojem ljudi.

Kazao je tek da je riječ o uspješnoj sarajevskoj privatnoj kompaniji čiji će kapital ovu firmu podići na noge. Navodno još nisu utanačili cijenu 72,3 posto Kulinog udjela u vlasništvu društva Bosnia.

Povjerenik sindikalne organizacije Bosnia hoteli i restorani (članica su sindikata PPDIVUT) Sabahudin Strik, uprkos tome što su primanja radnika upitna mjesecima, kaže kako " još niko nije umro od gladi", te da "direktor pomaže" kome god je potrebno.

- Ja sam često išao kod direktora, razgovarali smo. Situacija je općenito nepovoljna. Imali smo januar, februar toliko snijega da nismo imali gostiju. Država nam ništa ne pomaže, više nam odmaže..., kaže Strik za Žurnal.

Nakon još jedne opske ali sada sindikalnom predstavniku uposlenika, da država nema posebne obaveze prema radnicima u firmi koja je u stopostotnom privatnom vlasništvu, Strik se onda požalio da država ne radi na tome da im neke institucije bar ne odmažu u poslu.

- Kako se koja vlast promijeni, znate odmah nam dođe inspekcija....Odmah svi nešto traže.

Nije, međutim, ni Strik ponudio precizniji odgovor na pitanje ko i na koji im način odmaže, i zašto bi bilo čudno da inspekcije imaju posla u Bosnia hotelu, ako ne plaćaju poreze i ostale obaveze prema istoj toj državi od koje očekuju pomoć.

Iako im, kazao je Strik, s dolaskom novog vlasnika tek dolazi "pravi kapitalizam", vjeruje da će to biti kraj finansijskoj dubiozi u društvu Bosnia. Kulo, opet, ima i svoje razloge zašto mu se žuri da proda dionice. Kaže kako je zbog ulaganja u firmu, u bh bankama trenutno zadužen 3,5 miliona maraka!

 

VLASNICI SU RADNICI!? Jesam kupovao dionice društva od radnika, ali i ja sam radnik!

hotel5Firma Bosnia hoteli i restorani d.o.o. Sarajevo privatizirana je 2002. godine. Skoro polovicu vlasništva imala je austrijska firma C&C. Ostatak dionica su otkupili radnici, a između ostalih i Kulo, koji je tada bio predsjednik Nadzornog odbora Bosnia hotela.

U međuvremenu je ponovo došlo do promjene strukture vlasništva ali, kazao je Kulo u prisustvu Strika, isključivo voljom radnika. A ti su radnici svoje dionice prodali upravo Kuli. Tako Midhat Kulo danas posjeduje 72,3 posto dionica društva Bosnia, 25 posto je u rukama grupe od 12 ostalih radnika, a preostali dio dionica posjeduju i uposlenici koji su ih otkupili po tzv. Markovićevoj privatizaciji.

Društvo Bosnia hoteli i restorani d.o.o. Sarajevo, pored hotela u Ulici Kulovića u centru Sarajeva, raspolaže s još 650 kvadrata poslovnog prostora u Titovoj ulici, kafićem Afonso i restoranom Fellini, te Aeroplanom u zakupu.

Kulo nije želio reći na koliko novca je procjenjena ukupna vrijednost imovine, čiji većinski dio namjerava uskoro da proda.

 

(zurnal.info)