Prvog putara štiti Vlada RS:Milioni prolaze, tužilaštva odbacuju prijave
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Prvog putara štiti Vlada RS: Milioni prolaze, tužilaštva odbacuju prijave

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka odbacilo je krivičnu prijavu protiv Nenada Nešića v.d. direktora "Puteva RS" i pored obimnih dokaza o kriminalu teškom 26 miliona KM

Milioni prolaze, tužilaštva odbacuju prijave

Nenad Nešić, vršilac dužnosti direktora „Puteva RS“, ne voli zakone, naročito ne onaj o javnim nabavkama. Iako je „Kozaraputevima“ i „Prijedorputevima“ nezakonito isplatio 7,6 miliona KM, sada ne želi da odgovori kako će novac vratiti u javnu kasu i da li je ugovor raskinuo.

Istovremeno, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka odbacilo je krivičnu prijavu protiv njega i pored obimnih dokaza o kriminalu teškom 26 miliona KM.

Nešić ne detaljiše, samo citira da „nadležni javni organ može da utvrdi izuzetak, u slučajevima kada se otkrivanjem informacije osnovano može očekivati izazivanje značajne štete po zaštitu procesa donošenja odluke od strane javnog organa u davanju mišljenja, savjeta ili preporuka od strane javnog organa, zaposlenog u javnom organu, ili svakog lica koje vrši aktivnosti za ili u ime javnog organa, a ne obuhvata činjenične, statističke, naučne ili tehničke informacije“.

U široko postavljenoj „zaštiti procesa“ smjestio se i kriminal čelnika „Puteva RS“!

Svakako, nije mu prvi put, jer se na isti član pozvao i u julu prošle godine kada mu je Sud Bosne i Hercegovine odredio da obustavi tenderski postupak za održavanje puteva u prijedorskoj oblasti težak oko 26 miliona KM. U tom momentu Čorokalu je (8. maja) već bilo dodijeljeno 2,4 miliona KM. Sudska presuda je završila u direktorskoj ladici, a 15. septembra i 15. novembra uslijedile su nove tranše – gotovo 1,7 miliona KM i 3,6 miliona KM.

Nešić se nije mnogo bavio žalbom prijedorske „Niskogradnje Marjanović“, čija je ponuda bila 12 miliona KM jeftinija, a računao je i na svoju produženju ruku u Kancelariji za žalbe BiH, koja je prošle godine i odigrala u njegovu korist. Međutim, KRŽ se, nakon presude, predomislila pa 21. januara ove godine podvukla da su „Putevi“ nastavili tenderski postupak, iako su sudije naredile obustavu.

Prvog putara štiti Vlada RS

Izvor Žurnala navodi da Nešiću ne pada na pamet da sporni ugovor poništi, a da za sve ima podršku u Vladi Republike Srpske koja nema ništa protiv da ovaj posao dovede do kraja onako kako je i započeo.

Goran Marjanović, vlasnik „Niskogradnje Marjanović“, ne odustaje od ovog posla, iako ni sam ne dobija odgovore iz javnog, ali ipak Nešićevog preduzeća. Obratiće se, najavljuje, Nadzornom odboru „Puteva RS“, Ombudsmanu BiH, ali i iskoristiti sve moguće zakonske lijekove kako bi slučaj istjerao na čistac.

„Samo me zanima moj posao. Sud i Kancelarija za žalbe su rekli svoje, tjeraću do kraja“, kratko je poručio za Žurnal.

Odbačena i posljednja krivična prijava

Ipak, Nešićeva mreža je rasprostranjena upravo tamo gdje mu je najpotrebnija pa izuzetnu saradnju ima sa banjalučkim Okružnim javnim tužilaštvo, koje je odbacilo i posljednju krivičnu prijavu podnesenu protiv rukovodstva „Puteva RS“. I to upravo onu Marjanovićevu koja ih je teretila za namještanje milionski teških poslova Čorokalovim „Kozaraputevima“ i „Prijedorputevima“.

Krivična prijava obimnom dokumentacijom dopunjavana je čak sedam puta, ali tužioci nisu našli osnov sumnje da je Nešić zloupotrijebio položaj. Donesena je naredba o nesprovođenju istrage.

 

Ova firma još 2017. godine o prijavi je obavijestila i Nadzorni odbor „Puteva“ i navela da je da je Nenad Nešić na sve načine pokušavao milionski vrijedan posao da povjeri firmama „Kozaraputevi“ i „Prijedorputevi“.

S obzirom na to da je Čorokalu 30. juna 2016. godine isticao četvorogodišnji ugovor o održavanju regionalnih i magistralnih puteva u oblasti 1, javno preduzeće je u maju iste godine raspisalo tender za izbog novog izvođača. Na taj tender 12 miliona KM jeftiniju ponudu dostavila je  „Niskogradnja Marjanović“.

Međutim, direktor „Puteva“ je, naveli su Marjanovići, ignorišući tu činjenicu u oktobru iste godine posao dodijelio Čorokalu, a onda su uslijedile žalbe.

„Niskogradnja Marjanović“ uspjela je da obori tender, a Nešić 1. februara 2017. godine donosi odluku o sprovođenju pregovaračkog postupka i to samo sa firmama koje su protekle četiri godine radile ovaj posao, odnosno sa „Kozaraputevima“ i „Prijedorputevima“.

Ova preduzeća i dalje su održavala magistralne i regionalne puteve na području Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Kozarske Dubice, Krupe na Uni, Banjaluke i Gradiške u dužini od 505 kilometara, jer im je uprava „Puteva“ produžila ugovor, a sve to naplaćivala po duplo višoj cijeni od one koju je „Niskogradnja Marjanović“ ponudila.

Kako Okružno, tako i Republičko javno tužilaštvo nije se pretjerano zamaralo anonimnim krivičnim prijavama podnesenim za reketiranje putarskih firmi sa kojima „Putevi“ imaju zaključene ugovore. Od decembra 2017. do juna 2018. godine odbačena su čak tri ovakva predmeta. Kao razlog je navedeno nepostojanje dokaza kojim bi Nešić i njegovi saradnici zaslužili podizanje optužnice.

(zurnal.info)