BIO JE U SUDNICI, DOĆI ĆE OPET:Milorad Dodik ne razumije optužnicu, ali razumije da je politički motivisana

Aktuelno

BIO JE U SUDNICI, DOĆI ĆE OPET: Milorad Dodik ne razumije optužnicu, ali razumije da je politički motivisana

Nelegalni Sud BiH, nelegalno državno tužilaštvo, nelegalni Visoki predstavnik, nelegalna optužnica, tako je sve to karakterisao Milorad Dodik, no on je u konačnici došao u sudnicu Suda BiH. Po izlasku nije propustio da uputi salvu uvreda prije svega na visokog predstavnika i američkog ambsadora u BiH, uz niz već poznatih izjava.

Milorad Dodik ne razumije optužnicu, ali razumije da je politički motivisana
Milorad Dodik

Iako verbalno ne priznaje ovu instituciju, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik došao je na ročište u Sud BiH kako bi se izjasnio o krivnji po optužnici Tužilaštva BiH. On, kao i drugoptuženi vd direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić odbili su izjašnjenje, što je shodno zakonu postupajuća sutkinja Jasmina Ćosić Dedović konstatovala kao negiranje krivice.

Dodik se potrudio da u sudnici pokaže dozu nepoštivanja spram Suda BiH, odbijajući da na poziv sutkinje ustane u sudnici pravdajući to bolom u leđima, protestvujući što je tekst optužnice na latinici te što nema zastave Republike Srpske. Odbio je i da potpiše zapisnik, no svi ti njegovi ispadi nemaju uticaja na dalji tok procesa.

M. Dodik u sudnici Suda BiH (foto: Sud BiH/Avaz)

Dodik i Lukić su optuženi zbog neizvršavanja odluka Visokog predstavnika u BiH. Christian Schmidt je svojom odlukom zabranio stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanu zakona i drugih propisa RS, koje je Narodna skupština RS usvojla 21. juna ove godine. Unatoč tome Dodik je kao predsjednik RS donio ukaz o proglašenju zakona, kojeg je Schmidt poništio, kao i ukaz o o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Lukić je kao direktor naložio da se ova dva zakona objave u Službenom glasniku RS.

Državno tužilaštvo optužilo Milorada Dodika i Miloša LukićaNeizvršenje odluka visokog predstavnikaDržavno tužilaštvo optužilo Milorada Dodika i Miloša Lukića

„Danas sam se pojavio ovdje u nelegalnom sudu, po optužnici koja je opet nelegalno i neustavno tužilaštvo dostavilo ovdje. U Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima sud i tužilaštvo. Kao što je sve u ovoj zemlji postavljeno nakaradno tako je i ovo postavljeno bez ustavnog osnova“, ponovio je Dodik po izlasku iz Suda BiH još jednom svoje poznate teze nakon ročišta uz one o nelegalnosti Visokog predstavnika.

U svoju odbranu Dodik je podsjetio kako je ukaz o proglašenju zakona kojeg je potpisao bio u proceduri Narodne skupštine Srpske kao i da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS nije potegao vitalni interes tim povodom, što je opet pripisao uroti kako bi što prije bila podignuta optužnica.

„Ovdje je koliko vidim već je donesena i presuda, a njima treba neka brzina samo da te što prije osude. Koliko je pitanje zatvora nemam pojma, ali u svakom slučaju mislim da se ovdje radi o jednoj kliki, jednom udruženom kriminalnom poduhvatu kojeg čine Šmit, Marfi, onaj kreten u američkoj ambasadi, kojeg čine još neki stranci. EU šuti na činjenicu da se na njenom prostoru, u zemlji kandidatu može pojaviti stranac koji mijenja svojim odredbama krivično zakonodavstvo, a onda nam se pozivaju na vladavinu prava.“,  izjavio je Dodik. dodavši da je sve ovo cirkus koji će diskreditovati pravosuđe.

Najavio je i da će doći na doći na iduća ročišta, što je podsjetimo zakonska obaveza, a ne stvar slobodne volje optuženog.

Milorad Dodik mora kao optuženik doći u sudnicu Suda BiHBEZ OBZIRA NA POLITIČKE IZJAVEMilorad Dodik mora kao optuženik doći u sudnicu Suda BiH

Svoje obraćanje ispred Suda BiH Dodik je završio riječimaSila boga ne moli, ali isto tako kažu da bog silu ne voli“. Ma šta to značilo.

 

(zurnal.info)