SUĐENJE PREDSJEDNIKU REPUBLIKE SRPSKE:Milorad Dodik opet vrijeđao sudije i tužioce

Aktuelno

SUĐENJE PREDSJEDNIKU REPUBLIKE SRPSKE: Milorad Dodik opet vrijeđao sudije i tužioce

Milorada Dodika su pred Sudom BiH ponovo dočekale brojne pristalice skandirajući mu "Mile, Mile"..., a on je kako to već mjesecima bez ikakvih sankcija radi, nakon suđenja ispred zgrade zajedničkih pravosudnih institucija BiH, vrijeđao sudije i tužioce...

Milorad Dodik opet vrijeđao sudije i tužioce
Milorad Dodik (foto: A. Kebo/zurnal.info)

Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika danas su pred zgradom Suda BiH ponovo dočekali brojni podanici aplaudirajući mu i skandirajući "Mile, Mile"... U svom stilu, Mile im je mahnuo, s ponekim se i pozdravio, te ušetao u zgradu suda u kojoj mu se sa v.d. direktorom Službenog glasnika RS Milošem Lukićem, već mjesecima sudi zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika. 

U toku je saslušavanje svjedoka Lukićeve odbrane, pa je tako u njegovu, ali i u korist prvooptuženog Dodika, svjedočio Boran Bosančić, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik Upravnog odbora Službenog glasnika RS. 

Odgovarajući na pitanja Lukićevog advokata Miljkana Pucara, Bosančić je kazao da su ispoštovane sve zakonske procedure u vezi objavljivanja zakona usvojenih na sedmoj i osmoj sjednici Parlamenta RS. Radi se o Zakonu neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kao i Izmjene zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske.

Dalje je kazao da je direktor Službenog glasnika dužan da objavi zakone i da nema pravo da stopira objavljivanje zakona jer bi to značilo napad na ustavni poredak Republike Srpske. Dodao je da OHR, kao ni Christian Schmidt nemaju ovlaštenja i ne mogu narediti da se zakoni ne objave u Službenom glasniku RS.

Jedna od četvero tužitelja koji zastupaju optužnicu, Biljana Golijanin pitala je svjedoka „da li je tačno da je dužan da prati sve aktuelne zakonske i važeće propise u Bosni i Hercegovini“, na šta je Bosančić odgovorio sa „da“.

Potvrdno je odgovorio i na pitanje da li je direktor Službenog glasnika RS najodgovornija osoba u Službenom glasniku za zakonito postupanje. Međutim, nije mogao potvrditi da li Službeni glasnik može objavljivati bez obrasca koji potpisuje direktor.

Nakon suđenja, Milorad Dodik je odgovarao na novinarska pitanja, pa je tako opet iskoristio priliku da (ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH, te VSTV-a) vrijeđa sudije i tužioce. No, to i nije neka novost. Bez ikakvih sankcija to radi već mjesecima, još od početka ovog sudskog procesa. 

Podsjetimo, optužnica protiv Dodika i Lukića podignuta je 11. septembra prošle godine. Dodik je optužen da je kao predsjednik Republike Srpske potpisao ukaze o proglašenju dva zakona koja je ranije poništio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, dok je Lukić optužen da je kao tadašnji v.d. direktora Službenog glasnika RS omogućio objavu tih ukaza. Podsjetimo da su ti zakoni propisivali da se na području RS neće provoditi odluke Ustavnog suda BiH, niti da će se u entitetskom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika.

Ove zakone je u junu 2023. izglasala Narodna skupština Republike Srpske, da bi ih visoki predstavnik Christian Schmidt poništio 1. jula 2023., dok je zakonodavna procedura zvanično još trajala. Isti dan je Schmidt nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i propisao da se službene osobe, koje ne provode i ne poštuje odluke visokog predstavnika, mogu kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i zabranom obavljanja dužnosti.

Suđenje se nastavlja 25. septembra.

(zurnal.info)