Zbog prijetnje na početku mandata:Ministra Hurtića i na privatna putovanja prate tjelohranitelji i šef kabineta

Istražujemo

Zbog prijetnje na početku mandata: Ministra Hurtića i na privatna putovanja prate tjelohranitelji i šef kabineta

Ministar Hurtić tvrdi da mu je obezbjeđenje potrebno zbog prijetnje koju je primio na početku mandata a koju su po riječima ministra nadležne službe „riješile na najbolji mogući način“. Minimalno dva člana ličnog obezbjeđenja redovno prati ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića na službenim ali i privatnim putovanjima.

Ministra Hurtića i na privatna putovanja prate tjelohranitelji i šef kabineta
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić redovno na službena ali i privatna putovanja, osim članova kabineta, vodi i članove ličnog obezbjeđenja - minimalno dva člana, nenaoružana. U razgovoru za Žurnal ministar tvrdi da je na početku mandata imao jednu prijetnju koju su nadležne službe riješile na najbolji način.

To je bilo na početku mandata u februaru mjesecu, poslije toga nikakve prijetnje nisam imao niti imam, to je sve što ja znam. Da li službe nešto imaju ili nemaju to ja ne znam, kaže ministar Hurtić.

Na pitanje Žurnala da li je opravdano da na putovanja vodi minimalno dva člana obezbjeđenja zbog te jedne prijetnje koju su službe riješile, ministra smatra da jeste.

Da ste vi dobili prijetnju kao ministar, ko što sam ja dobio na početku mandata, pitao bih vas da li bi treba da ide neko sa mnom ili ne, kazao je ministar Hurtić.

Zbog prijetnje, koju su po riječima ministra Hurtića, nadležne službe riješile na najbolji mogući način, na službena ali i privatna putovanja ministra ponekad prate četiri člana obezbjeđenja. Na sva putovanja van zemlje članovi ličnog obezbjeđenja ministra Hurtića putuju nenaoružani. Osim toga, od ambasada BiH u zemljama u koje putuje ministar obično se traži da obezbijede neophodne mjere za bezbjedan i nesmetan boravak. Pa stoga nije jasno čega se ministar toliko plaši da su mu i dalje potrebni članovi ličnog obezbjeđenja te na koji način će ga zaštititi kada putuju nenaoružani.

MINISTAR AVIONOM, TJELOHRANITELJI AUTOMOBILOM

Polovinom juna Ministarstvo je zaprimilo pozivnicu za obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Beču od strane udruženja Consilium Bosniacum - Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji. U pozivnici je upućena molba ministru Hurtiću da ispred Ministarstva uzme učešće na ovom skupu.

Početkom jula iz Ministarstva je dostavljena najava službenog putovanja ministra, šofera i četiri člana ministrovog ličnog obezbjeđenja.

Obavještavamo vas da će ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić službeno putovati u Beč, Republika Austrija od 6.7. do 9.7.2023. godine. Osobe koje putuju: ministar Sevlid Hurtić, članovi ličnog obezbijeđenja Almir Šabeta, Fehim Imamović, Adnan Dautović, Šaban Topovčić i vozač ministra Selver Salihović“, iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice obavijestili su Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministar Hurtić u Beču

Ministar u odlasku putuje avionom sa sarajevskog aerodroma u pratnji jednog člana policijskog obezbjeđenja, dok će ostala delegacija putovati vozilima“, naveli su iz Ministarstva.

Osim za službena putovanja, ministar Hurtić i na privatna putovanja vodi bar dva člana ličnog obezbijeđenja, kao što je učinjeno tokom posjete Lisabonu, u junu 2023. godine. Tada su sa njim putovala dva tjelohranitelja.,

Nekoliko dana kasnije, iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice upućena je nova najava privatnog putovanja ministra Hurtića, ovaj put u Makarsku. Hurtić je sa sobom poveo šefa kabineta i dva nenaoružana tjelohranitelja. U dopisu je navedeno da se obavijesti ambasada BiH u Hrvatskoj o boravku ministra u Makarskoj, kako bi se obezbjedile neophodne mjere za bezbjedan i nesmetan boravak.

Mjesec dana kasnije, 24. jula prošle godine, najavljeno je novo putovanje ministra Hurtića, ovaj put službeno, u Slano. Obratite pažnju na prezimena. Tamo su uz ministra i šefa Kabineta putovali Maida Handžić, Esma Handžić, Hamza Hurtić, Merjem Hurtić, Dženana Hurtić, članovi ličnog obezbjeđenja ministra i službeni vozač. Na službeni put delegacija je otišla sa tri auta. Za ministra, šefa kabineta i vozača odobreni su troškovi dnevnica u iznosu 109 KM po danu, dok je vozaču ministra odobrena i akontacija u iznosu 2.000 KM.

Početkom avgusta iz Ministarstva su najavili novo privatno putovanje ministra Hurtića u Dubrovnik, gdje je također vodio lično obezbjeđenje. Tada je od Ministarstva vanjskih poslova traženo da se obavijesti ambasada BiH u Hrvatskoj kako bi se omogućio bezbjedan i nesmetan boravak.

Putovanja ministra Hurtića sa ličnim obezbjeđenjem i pozamašnom delegacijom koji građane BiH košta na hiljade KM nije jedini problem. Nedavno je u poslaničkom pitanju u Parlamentu BiH otkriveno da ministar Hurtić ima čak devet osoba u svom kabinetu. Pored šefa kabineta, sekretara i vozača ministar Hurtić ima čak šest savjetnika!

Ministar Hurtić u Oslu

Podsjetimo, portal Fokus ranije je pisao o putovanja ministra Hurtića u Norvešku gdje i tada poslao vozača automobilom do Osla a on putovao avionom. Međutim iz Ministarstva nisu dostavili informacije ovom portalu o drugim članovima delegacije. U međuvremenu, Fokus je saznao da je isti model putovanja primijenjen i tokom posjete Ženevi gdje je 14. decembra održan Globalni forum za izbjeglice.

(zurnal.info)