Pronevjere u boračkim organizacijama:Ministri Cuplov i Ibrahimović okretali su ražnjeve u Kovačićevoj vili

Istražujemo

Ministri Cuplov i Ibrahimović okretali su ražnjeve u Kovačićevoj vili

Ministri Cuplov i Ibrahimović okretali su ražnjeve u Kovačićevoj vili

Nakon što je Žurnal u dva nastavka objavio priču o pronevjeri novca koji je Organizacija demobilisanih boraca općine Centar (preko firme UZRAB čiji je osnivač) dobila iz raznih javnih fondova za obnovu vrtića Razigrani dani na Jezeru, zanimljivo je analizirati ko su ministri koji godinama podržavaju menadžment Organizacije i UZRAB-a. Naime, i nakon sudskih presuda u kojima se jasno navodi kako je firma novac pronevjerila, ali i istraga Finansijske policije, brojna ministarstva i institucije nastavljaju finansijski podržavati Organizaciju i UZRAB. U prošlom nastavku teksta neki od sagovornika ustvrdili su da finansijska podrška i dalje pristiže zahvaljujući dobrim vezama predsjednika organizacije Zlatana Kovačića sa onima koji o raspodjeli sredstava i odlučuju.

Uz muziku do dogovora

Hajrudin Ibrahimović, 2006. godine bio je ministar za rad i socijalnu politiku. Te godine Organizacija je od ovog ministarstva dobila 25.000 KM. U februaru 2007. Ibrahimović postaje ministar za boračka pitanja KS-a. Iste godine Organizacija dobija dvije finansijske injekcije, i to sve za “obnovu” vrtića: prvo 40.000 a zatim 5.000. A 2008. opet donacija za vrtić – 5.000. Ministarstvo za socijalni rad nastavilo je praksu pomoći i kada je na čelnu poziciju sjela Emina Dubravić – 2008. opet je podržalo Organizaciju. I tako redom...

-Gospodin Hajrudin Ibrahimović iz SBiH sam mu je (Zlatanu Kovačiću, op. aut.) uplatio 86.000 iako nije imao tu obavezu. Kanton Sarajevo 97.000, Opština Centar 200.000... Zašto? Meliha Alić uplati 30.000 pa kad saznam nazovem i pitam – zašto? - kaže za Žurnal Emir Plevljaković, predsjednik Saveza demobilisanih boraca KS-a. Sporenja između njega i Kovačića nisu novijeg datuma. Plevljaković kaže kako se radi o tome da kao predsjednik Saveza, zbog loše zakonske regulative, nema načina da natjera opštinske organizacije da podnesu izvještaje o radu:

-A nekim ljudima, naprimjer, N.N. ministar uplati 50.000 KM I kaže: te pare ćeš dići i donijet ćeš ministru koliko misliš da treba... a nećeš malo... za ostalo te niko neće pitati. I tako i jeste, jer vi ste kao ministar, kad date novac, dužni pratiti utrošak tih sredstava. To njima nije njihov babo ostavio, to su pare ovih građana.

I Plevljaković i drugi sagovornici Žurnala smatraju kako se novac često donirao zahvaljujući bliskim poznanstvima:

- Cuplov, Ibrahimović... ministri, dolazili su petkom u Kovačićevu vilu u Kasetićima i okretali janjce, pjevali. Šta ćeš, voli čovjek muziku.

U Zaključku koji je Organizacija demobilisanih boraca Općine Centar 2007. godine sastavila nalaze se i rečenice koje naši sagovornici nalaze smatraju važnim za razumijevanje svega što se godinama dešavalo:

“Svi projekti realizovani su sa 90% uspješnosti, iako moramo naglasiti da smo projekte u velikoj mjeri realizovali zahvaljujući podršci općinskog načelnika i vijećnika u Općinskom vijeću kao i pojedinih službi Općine Centar, dok smo također imali bezrezervnu podršku ministra za boračka pitanja KS gospodina Hajrudina Ibrahimovića, ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena i izbjegla lica gospođe Emine Dubravić, ministra zdravlja KS gospodina Mustafe Cuplova, ministra sporta i kulture gospodina Emira Hadžihafizbegovića i velikog dijela poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo – posebno gospodina Emira dr. Barakovića.”

Osam prijava protiv predsjednika

U Kantonalnom Tužilaštvu u Sarajevu od 2008. godine protiv Zlatana Kovačića, predsjednika Organizacije demobilisanih boraca Općine Centar podneseno je čak osam krivičnih prijava:

2008: dvije prijave protiv Zlatana Kovačića. Jedna od navedenih prijava podnesena je 24.07.2008. godine protiv Zlatana Kovačića i Sevdalije Hasanovića, zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje. Postupajući po ovoj prijavi, nadležni kantonalni tužilac podigao je optužnicu protiv Kovačića i Hasanovića zbog osnovane sumnje da su počinili pomenuto krivično djelo, te je 14.04.2011 godine Općinski sud Sarajevo donio osuđujuću presudu, kojom je optuženima zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje izrekao uvjetne osude. Presuda je postala pravomoćna 08.07.2011. godine. Druga prijava, koja je podnesena u 2008. godini, podnesena je protiv Zlatana Kovačića od strane Udruženja demobilisanih boraca, te se u ovom predmetu vrše predistražne radnje sa ciljem utvrđivanja da li u konkretnom slučaju postoje osnovi sumnje da je počinjeno određeno krivično djelo.

2009: tri prijave. Jedna od navedenih prijava podnesena je protiv Kovačića i Hasanovića zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo nasilničko ponašanje, te je protiv njih otvorena istraga u maju 2011. godine. Istraga u ovom krivičnom predmetu je u toku. Druge dvije prijave podnesene su isključivo protiv Kovačić Zlatana, te se trenutno vrše provjere navoda iz prijave.

2010: jedna prijava.

2011: dvije prijave. Ovi predmeti nalaze se u predistražnoj fazi, koja podrazumijeva poduzimanje radnje u svrhu provjere navoda iz prijave, a sa ciljem donošenja konačne tužilačke odluke u smislu eventualnog otvaranja istrage.

Protiv Sevdalije Hasanovića, predsjednika Upravnog odbora Organizacije, pored gore navedenih prijava, kantonalnom tužilaštvu dostavljena je 2010. godine jedna prijava, na osnovu koje je, nakon provedene istrage, nadležni kantonalni tužilac u septembru 2010. godine podigao optužnicu protiv Hasanovića zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo oštećenje tuđe stvari. Postupajući po optužnici Tužilaštva, Općinski sud Sarajevo donio je 11.01.2012. godine osuđujuću presudu, kojom je optuženom Hasanović Sevdaliji zbog počinjenog krivičnog djela izrekao uvjetnu osudu.

Nadalje, u 2011. godini Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo zaprimilo je jednu prijavu protiv Sevdalije Hasanovića, također zbog krivičnog djela oštećenje tuđe stvari. Postupajući po navedenoj prijavi, nadležni kantonalni tužilac podigao je 19.01.2012. godine optužnicu protiv Hasanovića zbog osnovane sumnje da je počinio ovo krivično djelo, te je pred Općinskom sudom Sarajevo u toku krivični postupak.

Tu se ne iscrpljuju sudske istrage i presude u vezi sa Organizacijom. Općinski sud u Sarajevu je 8. jula prošle godine donio presudu u kojoj je tužilac bila Općina Centar a tuženi Organizacija. U presudi stoji da je Organizacija dužna Općini centar vratiti poslovne prostorije u Sarajevu u ulici Bardakčije 26 površine 104 kvadrata ali i isplatiti dug od 3.745 KM. Općina Centar je od 2006. do 2008. godine finansirala Organizaciju sa ukupno 202 hiljade KM. Tome svakako treba dodati i u ranijim tekstovima spominjanu presudu prema kojoj Organizacija treba vratiti 30.000 KM koje je dobila od Federalnog ministarstva obrazovanja za obnovu vrtića:

-Ali problem je što u presudi stoji da je novac pronevjeren i onda se izriče presuda da novac vrati organizacija. Ovo je bezobrazno glupa presuda ali je u skladu sa kvalitetima i performansama našeg tužilaštva i pravosuđa. Ovdje su osuđeni borci, članovi te organizacije a jedino ovlašteno lice za zastupanje je Zlatan Kovačić – kaže Emir Plevljaković.

Ali i nakon presuda, kao što je Žurnal već pisao, Organizacija dobija novac iz brojnih javnih fondova.

(zurnal.info)

{chronocontact}ZPKTekst{/chronocontact}