POREZ NA DODATNU VJERNOST:Mirsad Kukić milionskim poslovima nastavio nagrađivati najbliže suradnike
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

POREZ NA DODATNU VJERNOST: Mirsad Kukić milionskim poslovima nastavio nagrađivati najbliže suradnike

Nije više SDA, nego PDA. Promijenila se stranka, ali izvlačenje miliona maraka iz većinski federalnog rudnika Banovići se nastavlja. Za ostajanje uz njegov blok i oproštaj od Stranke demokratske akcije Mirsad Kukić nagradio je svoje najbliže suradnike

Mirsad Kukić milionskim poslovima nastavio nagrađivati najbliže suradnike

Godinama unazad na raznim stranačkim i nestranačkim aktivnostima iza bivšeg potpredsjednika SDA Mirsada Kukića uvijek je stajao jedan čovjek- Ibrahim Pozderović zvani Bećo. Kako svaki „Gazda“ mora imati nekog da „odrađuje“ „prljave poslove“ tako ga ima i Kukić. 

Ali, poslovi koje Pozderović godinama dobija od Rudnika Banovići kojim upravlja Mirsad Kukić u bukvalnom smislu su prljavi. Od 2014. do 2017.godine njegova firma „Pozder“ od rudnika Banovići za poslove prevoza „taloga iz taložnih bazena na relaciji separacija Ježevac – PK Čubrić“ zaradila je malo manje od tri miliona maraka. Pojednostavljeno, Pozderovi kamioni prevoze zemlju sa jednog kraja rudnika na drugi. 

NOVA STRANKA – STARE METODE

Tjelohranitelj Mirsada Kukića dobro je počeo i 2018. godina.  Promjena političke klime, razlaz od Stranke demokratske akcije i pravljenje Pokreta demokratske akcije, nije utjecalo na izvlačenje novih miliona maraka iz rudnika koji je, podsjećamo, u većinskom vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, ali i jedini koji nije dio koncerna sa Elektroprivredom BiH.

Prije nekoliko dana, tačnije 22.3.2018. godine Rudnik Banovići ponovo je kao najpovoljnijeg ponuđača za posao „ prebacivanja zemlje“ vrijedan oko 1,1 milion maraka izabrao firmu „Pozder“. Potpisnik ugovora je direktor Rudnika Munever Čergić, kojeg često kao i Mirsada Kukića možete sresti u restoranu „Brana“. Vlasnik ovog restorana je Ibrahim Pozderović – Bećo. O rudniku Banovići i poslovima za firmu „Pozder“ Žurnal je pisao i ranije.  

QM

Kao i firma „Pozder“, poslove u ovoj godini nastavila je dobijati i firma QM d.o.o. Banovići, čija je ponuda polovinom februara na tenderu za „Alate za mašinsko održavanje“ ocjenjena najboljom. Vrijednost ovog posla do sada nije navedena u tenderskoj dokumentaciji Rudnika Banovići.

U prošloj godini firma QM čija je službena djelatnost proizvodnja, promet i usluge, od Rudnika je dobila i poslove isporuke „moment ključeva“, opreme za tekuće održavanje, potom nabavku pneumatskih udarnih odvijača te posao ukrašavanja Hotela „Zlača“ za novogodišnje praznike. Ukupna vrijednost direktnih sporazuma iznosila je više od 12 hiljada i 700 maraka.

Prema imovinskim kartonima iz 2014. godine suvlasnik firme QM je Mirsad Kukić.

(zurnal.info)