Milena & Ljilja:Misterije Fonda PIO RS: Koji fakultet je završila likvidatorica Ljilja Stević?

Istražujemo

Misterije Fonda PIO RS: Koji fakultet je završila likvidatorica Ljilja Stević?

Da li je završila ekonomski fakultet ili onaj za poslovne i finansijske studije, a ova stručna sprema nije zadovoljavajući kriterij za mjesto načelnika odjeljenja za nabavke, pošto se u Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta navodi da je potreban uslov “pravni ili ekonomski fakultet”

Misterije Fonda PIO RS: Koji fakultet je završila likvidatorica Ljilja Stević?

U ovoj zemlji nije važno znanje, stručna sprema, još manje poštenje i profesionalan odnos prema poslu. Jedino je važno da se bude u milosti direktora, nakon čega su vam svi putevi napretka otvoreni. Čak i u situacijama kada ste načinili teške propuste zbog kojih je firma u kojoj radite trpila velike finansijske gubitke.

MILENIN SLUČAJ

“Žurnal” se već bavio Fondom PIO RS i karijerom jednog od direktora u toj instituciji - Milenom Čvoro, za koju je stručna Komisija Fonda PIO utvrdila da je, između ostalog, odgovorna i za štetu učinjenu ovoj instituciji u iznosu od 37.000 konvertibilnih maraka.

Međutim, umjesto da bude kažnjena i da izmiri načinjenu štetu, odlukom direktora Fonda Mladena Milića imenovana je na radno mjesto rukovodioca Filijale Fonda u Istočnom Sarajevu Rješenjem broj  678-2/12 počev od 11.4. 2012.godine. Sve ovo potvrđeno nam je iz te institucije, nakon čega su prestali da odgovaraju na naše upite u vezi sa načinom poslovanja i napredovanja u Fondu.

Nije Čvoro “usamljena” u ovoj priči, posebno nije izuzetak. Potvrđuje to i slučaj Ljilje Stević, aktuelne načelnice za javne nabavke u Fondu, koja je sve više napredovala što je više griješila i što su joj diplome o završenim školama bile sve brojnije. Krenimo redom.  

Ljilja Stević do oktobra 2011. godine je obavljala poslove likvidatora finansijske dokumentacije u Centralnoj službi Fonda, nakon čega je raspoređena na radno mjesto samostalni stručni saradnik za javne nabavke, ugovaranje i investicije. Tu je ostala do februara 2013. godine, nakon čega je avanzovala na radno mjesto načelnik Odjeljenja za javne nabavke, ugovaranja i investicije u Centralnoj službi Fonda.

Reklo bi se ništa posebno, ali Stevićeva je na mjestu likvidatora napravila brojne propuste kontrole ulaznih dokumenata vezanih za troškove točenja goriva na račun Fonda u automobile koji nisu vlasništvo Fonda, tj. nezakonitom trošenju goriva u privatne svrhe, koje je fakturisano i plaćeno sa računa Fonda PIO Republike Srpske. Ove propuste je utvrdilo Odjeljenje za internu reviziju Fonda PIO Republike Srpske.

“U toku revizije, revizija je zatražila od likvidatora finansijske dokumentacije iz Odjeljenja za finansije, plan i analizu, da dostavi  pojedinačne dokaze na osnovu kojih je on svojim potpisom potvrdio suštinsku ispravnost faktura za isporučeno gorivo vozilima i licima koja ne pripadaju Fondu.

Likvidator finansijske dokumentacije je dostavio obrazloženje da je izvršio formalnu i računsku ispravnost dokumentacije, a prećutao činjenicu da je svojim potpisom potvrdio i suštinsku ispravnost faktura. Likvidator finansijske dokumentacije nije dostavio reviziji dokaze o potvrdi suštinske ispravnosti navedenih dokumenata”, navodi se, između ostalog, u nalazu revizije.

Još se kaže da likvidator finansijske dokumentacije nije proveo kontrolnu aktivnost da se sve ulazne fakture u vezi sa konkretnom nabavkom povežu  sa odgovarajućim ugovorom.

“Na traženje revizije, likvidator finansijske dokumentacije nije dostavio reviziji dokaze o potvrdi suštinske ispravnosti navedenih dokumenata , a svojim potpisom potvrdio je ispravnost  ulaznih faktura… Revizijom je utvrđeno da je likvidator finansijske dokumentacije potvrdio  ispravnost faktura iako u pojedinim slučajevima fakture nisu bile kompletirane“, navodi se u revizorskom izvještaju.

Nije Stevićeva gledala u stranu jedino kada je iz Fonda oticalo gorivo u privatne automobile, već je zajedno sa Milenom Čvoro napravila propuste kojima je oštećen Fond za 37.000 KM tokom posla oko prevođenja dokumentacije.

KAKO SE ZOVE LJILJINA ŠKOLA

Nakon ovih štetnih radnji, pod dirigentskom palicom direktora Fonda Milića kreće strelovit uspon Stevićeve i krajnje čudna dešavanja oko njenih diploma.  

Ljilja Stević je na poziciji likvidatora finansijske dokumentacije imala završenu “višu stručnu spremu”, a nakon što je raspoređena na radno mjesto samostalni stručni saradnik za javne nabavke, ugovaranje i investicije, navedeno je da ima završen ekonomski fakultet.

Ugovorom od februara 2013. godine je raspoređena na radno mjesto načelnik Odjeljenja za javne nabavke, ugovaranja i investicije, a u ovom dokumentu, koji je potpisao direktor Fonda Mladen Milić, se navodi da Ljilja Stević ima završen fakultet za poslovne i finansijske studije.

Osim što je ovdje riječ o protekciji, jer Stevićeva napreduje bez ikakvog probnog/pripravničkog rada (imala Višu, pa Visoku stručnu spremu, što znači da je morala odraditi pripravnički staž i položiti pripravnički ispit), uočljivo je da je raspoređena na mjesto stručnog saradnika sa jednom školskom spremom (ekonomski fakultet), a poslije godinu i par mjeseci je postala načelnik odjeljenja (sa drugom stručnom spremom – fakultet za poslovne i finansijske studije).

Moglo bi se ovdje nabrojati još sijaset nezakonitih postupaka direktora Milića, ali je važnije postaviti pitanje koju stručnu spremu ima Ljilja Stević?

Da li je završila ekonomski fakultet ili onaj za poslovne i finansijske studije, a ova stručna sprema nije zadovoljavajući kriterij za mjesto načelnika odjeljenja za nabavke, pošto se u Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta navodi da je potreban uslov “pravni ili ekonomski fakultet”.

Kao što vidimo, postoji manipulacija sa stručnim spremama Stevićeve, ali to je manji problem. Mnogo veći je činjenice da se u Fondu PIO nagrađuju unosnijim i rukovodećim radnim mjestima osobe koje su svojim neradom i svjesnim propustima nanijeli štetu ovoj instituciji u visini od nekoliko desetina hiljada KM. Stevićeva je poslušnik i zato napreduje, što znači da će iz Fonda i dalje oticati novac, ako ne kroz gorivo i usluge prevođenja, a ono preko javnih nabavki. Tipično.

(zurnal.info)