Kompanija Arcelor Mittal u Francuskoj i kod nas :Mittal protjeran zbog kršenja obećanja!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

Mittal protjeran zbog kršenja obećanja!

“Više ne želimo Mittal u Francuskoj jer ne poštuju Francusku”, izjavio je Montebourg u intervjuu za poslovni dnevnik Les Echos objavljenom u ponedjeljak

Mittal protjeran zbog kršenja obećanja!

Francuska bi mogla protjerati najvećeg svjetskog proizvođača čelika ArcelorMittal jer je prekršio neformalni dogovor i želi zatvoriti dvije visoke peći u Florangeu u istočnoj Francuskoj, najavio je francuski ministar industrije. Peći već godinama ne donose dobit indijsko-evropskom gigantu u čijem je posjedu oko stotinu drugih postrojenja u Francuskoj, gdje ArcelorMittal više nije dobrodošao po riječima ministra Arnauda Montebourga.

“Više ne želimo Mittal u Francuskoj jer ne poštuju Francusku”, izjavio je Montebourg u intervjuu za poslovni dnevnik Les Echos objavljenom u ponedjeljak.

 

Mittal besramno laže

mr-lakshmi-mittalKompanija je ranije objavila da će zatvaranje visokih peći 1. decembra ove godine bez posla ostaviti 629 radnika od preko 20.000 koliko Mittal zapošljava u Francuskoj. Druga, profitabilna, postrojenja u ovom mjestu nastavit će raditi, objavila je kompanija koja je sa francuskom vladom pokušala pronaći kupca za visoke peći što je samo povećalo napetost jer vlada tvrdi da ima dvije ponude za preuzimanje cijelog pogona a ne samo visokih peći na što Mittal nije pristao tvrdeći da će to ugroziti njihovo cijelo poslovanje u Francuskoj. Ljevičarski ministar Montebourg optužio je vlasnika kompanije Lakshmi Mittala da je “besramno lagao” od 2006. godine o planovima grupe i da nije održao svoje obećanje francuskoj vladi, te zaprijetio takozvanom privremenom nacionalizacijom postrojenja dok se ne pronađe drugi kupac.

“Problem sa visokim pećina u Florangeu nisu visoke peći u Florangeu, problem je Mittal”, rekao je Montebourg za francuski poslovni dnevnik dodajući da Mittal nikada nije bio posvećen obećanjima koja je dao.

Kompanija je konačnu odluku o zatvaranju dvije visoke peći donijela nakon što je gubitak od prošlog do ovog ljeta premašio cifru od 800 miliona eura. Francuskom ministru ni taj argument nije bio dovoljan da se ne obruši na ArcelorMittal i njegovog vlasnika. Ekonomski analitičari i mediji sukob su prije svega nazvali političkim jer se Montebourg i francuski predsjednik François Hollande na sve načine bore da zaustave rast nezaposlenosti od preko deset posto, najveće u posljednjih 13 godina.

Sudbina gradića od oko 10.000 stanovnika mogla bi biti prekretnica za predsjednika Hollanda koji je tokom predizborne kampanje u maju obećavao da proizvodnja neće stati niti će radnici ostati bez posla.

Tvornica čelika u ovom gradu postala dio je grupacije ArcelorMittala kada je indijska kompanija Mittal u januaru 2006. godine kupila evropski Arcelor, drugog najvećeg proizvođača čelika i prvog po zaradi u svijetu. Arcelor je nastao spajanjem bivših kompanija Aceralia iz Španije, Usinora iz Francuske i Arbeda iz Luksemburga 2002. godine. Kupovinom Arcelora grupacija ArcelorMittal je postala ubjedljivo najveći i najprofitabilniji proizvođač čelika u svijetu. U Francuskoj su uložili više od 20 milijardi eura i nisu imali većih problema sa ekologijom. Gašenje dvije visoke peći i otpuštanje oko 600 radnika najveća je kritika na rad ove kompanije u Francuskoj u posljednjih nekoliko godina. Za ministra Montebourga to je bilo sasvim dovoljno da se ovaj gigant proglasi nepoželjnim u zemlji sa najviše stranih investicija u Evropi.

  

A šta ako odu?

01

Mittal je u Bosni i Hercegovini za sitne novce kupio rudnik u Prijedoru i željezaru u Zenici.

Kada je 2004. godine Mittal kupio rudnik Omarska, obećao je da će mjesto nekadašnjeg logora ostati netaknuti te da će on platiti izgradnju spomenika žrtvama. Obećanje je ubrzo povučeno a nakon toga je porodicama žrtava zabranjen ulazak u logor kako bi obilježili godišnjice stradanja svojih najdražih.

Broj radnika u zeničkoj željezari se sa 22.500 prijeratnih sada spustio na manje od 3.000. Osim rata u kojem je uništen dio željezare i veliki broj radnih mjesta, Mittal je taj broj dodatno smanjio plaćajući radnicima prijevremeni odlazak u penziju odnosno otpremnine. Kompanija također upravlja proizvodnjom tople vode kojom se Zeničani griju. Od kada je Mittal preuzeo željezaru Zenica nije imala niti jednu zimu bez hladnih radijatora po nekoliko dana ili sedmica, često onih najhladnijih u godini.

U samo 11 mjeseci tokom 2007. godine četiri radnika Mittala u Zenici su izgubili živote dok su 52 povrijeđena, navodi se u izvještaju U zaleđu Arcelor Mittala: lokalni utjecaji svjetskog čeličnog giganta.

O zagađenju kojeg u Zenici pravi Mittal u ovom i drugim izvještajima, medijima i okruglim stolovima rečeno je i napisano i previše. Žurnal je prošle godine objavio tekst u kome se navode podaci o trendu povećanja malignih bolesti od 2004. do 2009. godine. Pisali smo i o zeničkom načelniku Husejinu Smajloviću koji nikada javno nije kritikovao Mittal zbog nepodnošljivog zagađenja. Njegov odgovor građanima uvijek bi bio da mogu birati između radnih mjesta ili ekologije. Francuzi nikada nisu imali takvih dilema. Umjesto biranja između radnih mjesta i čistog zraka oni su birali i jedno i drugo i to postavljali kao uslov Mittalu. Kompanija je i pod takvim uslovima ostajala da radi i nije se povukla i otpustila radnike, čime načelnik Smajlović i lokalni političari godinama plaše svoje sugrađane.

Kantonalni i federalni političari pretvaraju se da u Zenici zagađenje ne postoji. Umjesto opomena i kazni, Mittalu se produžuju rokovi za ugradnju filtera zraka. Federalna uprava za inspekcijske poslove prošle je godine kaznila Mittal sa simboličnih 13.000 maraka jer je u rijeku Bosnu ispustio više otpada nego im je dopušteno.

Francuska antimonopolska komisija 2008. godine je kaznila Mittal sa više od 300 miliona eura jer je kompanija koristila monopolsku poziciju na tržištu da poveća cijene čelika. Začudo, kompanija se niti nakon ovoga nije povukla iz Francuske iako naši političari tvrde da bi se desilo upravo to ukoliko bi napravili veći pritisak na kompaniju i malo glasnije ih zamolili da prestanu trovati desetine hiljada ljudi.

Novinske agencije su prenijele vijest neimenovanog izvora bliskog kompaniji da Lakshmi Mittal dolazi u Francusku u utorak kako bi se sastao sa Hollandom i razgovarao o rješenju problema u Florangeu.

(zurnal.info)