Trust mozgova Milorada Dodika:Moćnici koji iz sjene vladaju Republikom Srpskom

Istražujemo

Moćnici koji iz sjene vladaju Republikom Srpskom

Moćnici koji iz sjene vladaju Republikom Srpskom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, bez sumnje, najmoćniji je političar u Bosni i Hercegovini. Stoga je veoma interesantno znati ko su ličnosti u koje on ima neograničeno povjerenje i koje su mu, između ostalog, omogućili da postane najuticajniji, ali i najbogatiji, političar u ovoj zemlji. Mnogi bi se na ovom mjestu „zakleli“ da je Broj1 Željko Kopanja, pa, potom, Slobodan Stanković, Nebojša Radmanović..., i pogriješili bi.

Ključni Dodikovi savjetnici i ljudi od njegovog najvećeg povjerenja su profesor Nenad Kecmanović, Slavko Mitrović, Arie Livne i Zoran Korać. Kecmanović i Livne itekako su prisutni u javnosti, Mitrović se tek sporadično pojavljuje, dok mnogi i iz Dodikovog okruženja nemaju pojma kako Korać uopšte izgleda.

NENAD KECMANOVIĆ: Ideolog

Kecmanovića ne treba posebno predstavljati: sarajevski profesor, s beogradskom adresom stanovanja i ogromnim uticajem u Banjaluci. On je osoba koja načelno trasira pravce političkog djelovanja Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Dodika lično. Kecmanović je ideolog te partije i najzaslužniji je za njen snažan politički zaokret u posljednjih šest godina. U nizu kolumni koje je objavio u raznim štampanim medijima sasvim jasno su vidljive i prepoznatljive čvrste konture sadašnje SNSD-ove platforme, koju mnogi smatraju izrazito nacionalističkom. Kecmanović uživa poseban status unutar stranke, ali nikada se ne dovodi u bilo kakvu vezu s kadrovskim rješenjima ili drugim temama koje se isključivo tiču unutarstranačkog života.

Mitrovic_Slavko_2SLAVKO MITROVIĆ: Kadrovska rješenja

Ono što je Kecmanović u načelu, to je Slavko Mitrović u detalju.

Mitrović je predratni sekretar opštine Bosanska Gradiška i zaposlenik AIPK-ovog Instituta za ekonomiku i razvoj, je uz Dodika, pokojnog Nenada Baštinca i Stanislava Čađu, osnivač SNSD-a. Mitrović ima status savjetnika, premda nikada nije bio uposlen ni u Vladi RS niti bilo kojoj drugoj entitetskoj instituciji. Gotovo uopšte se ne oglašava u javnosti, jer primarno djeluje iz sjene, a svoju snagu crpi iz, bukvalno rečeno, neograničenog povjerenja koje Dodik ima u njega. Kada se i oglasi, Mitrović to učini na stranicama „Nezavisnih novina“, a njegovi tekstovi precizno ukazuju šta će i koje će korake SNSD učiniti u narednim nedeljama i mjesecima.

Mitrović je taj koji direktno utiče na brojna kadrovska rješenja, ali i na ključne odluke partije, bilo da se one tiču važnih političkih odluka po BiH ili RS, bilo da se odnose na partnere, koji bi trebali da participiraju sa SNSD-om u tim postupcima. Mitrović je osoba za koju će malo ko reći da je „simpatičan“, ali je Dodiku nezamjenjiv. I to u tolikoj mjeri da mu je u nekoliko navrata nudio funkciju premijera, što je ovaj uvijek odbijao, jer sjena je njegovo prirodno stanje. Mitrović ne utiče samo na političke tokove, već je kreirao i brojne privatizacijske projekte, poput onog Naftne industrije RS, gdje je bio jedan od najvažnijih učesnika poklanjanja rafinerija i „Petrola“ partnerima iz Rusije.

ZORAN KORAĆ: Privatni poslovi

Ipak, na planu „poslova“ najznačajniji Dodikov igrač jeste Zoran Korać, čija ekonomska umijeća i veze potiču iz GENEX-a, čuvenog SFRJ-sjemeništa.

Korać je dugo vremena bio jedan od miljenika režima Slobodana Miloševića, ali im se tokom 1996. godine u tolikoj mjeri zamjerio da je morao spasavati „živu glavu“ odlaskom u inostranstvo. U Republici Srpskoj se pojavljuje tokom 1998. godine, kada je Dodik postao premijer (prvi put) i od tada pa do danas stalno je uz njega. On je, kako se tvrdi, ministar za Dodikove privatne poslove, koje obavlja izvan granica države. Korać, takođe, dovodi „investitore“ u RS, poput „Čeza“. Ti njegovi investitori mahom odlaze punih džepova, a da u ovaj entitet nisu uložili ništa. Vrlo malo se zna o njemu, a gotovo da i ne postoji neka njegova fotografija. Korać je u dugogodišnjem sukobu sa najbližim Dodikovim okruženjem, koje kontroliše Miloš Čubrilović Čubri.

Arie_LivneARIE LIVNE: Spoljna politika

Najosebujnija ličnost u koju predsjednik RS ima neograničeno povjerenje svakako je Arie Livne, koji ima status šefa predstavništva RS u Izraelu.

Livne, koji je rođen u Budimpešti prije skoro 90 godina, na ovim prostorima aktivan je od izbijanja rata na teritoriji nekadašnje SFRJ. On je bez problema mogao da dođe do Miloševića, Radovana Karadžića, a intenzivno se družio i sa Draganom Kalinićem i Draganom Čavićem. Međutim, njegov prvi izbor već dobrih petnaestak godina je Milorad Dodik.

Livne je poslovan čovjek, koji izvrsno prodaje svoje političke veze i znanja. On je Dodiku otvorio širom vrata u Izraelu, kao i ulaz do najjačih svjetskih jevrejskih organizacija, koje imaju ogroman uticaj na globalna politička dešavanja. Može se slobodno ustvrditi da je Livne najviše učinio da se Dodikov uticaj u posljednjih šest godina značajno proširi izvan granica Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Livne je, takođe, u značajnoj mjeri učestvovao i učestvuje u kreiranju aktuelnog Dodikovog političkog imidža, s tim što se on nikada nije slagao sa njegovim, najblaže rečeno, bahatim istupima i obračunima.

U nekoliko navrata pokušavao je Dodiku ukazati i na moguće posljedice njegovog enormnog i brzog bogaćenja, ali na tom mjestu Dodik mu je stavljao „branu“, te bi se Livne povlačio na svoju funkciju spoljnopolitičkog gurua.

Srebrenka Golić: Mitrović je opasna osoba

Mitrovic_Slavko_4Prema depešama Wikileaksa, koje su svojevremeno objavili pojedini mediji, Srebrenka Golić, dugogodišnja bliska saradnica Milorada Dodika optužila je Slavka Mitrovića da je „opasna osoba koja ima loš uticaj na Dodika“.

Ona je navela da Mitrović, koji se sam opisuje kao neplaćeni savjetnik premijera, značajno doprinosi Dodikovom povećanom nacionalizmu i da je on pripremio većinu, ako ne sve, vatrene uvodnike i kolumne koji se često pojavljuju pod Dodikovim imenom u medijima RS. Golićka tvrdi da je Mitrović bio pripadnik jedne paravojne jedinice povezane sa Radovanom Karadzićem tokom rata.

(zurnal.info)