Tajkunska elita:MRKONJIĆKI KLAN: Kako se obogatio Nedeljko Kesić

Istražujemo

MRKONJIĆKI KLAN: Kako se obogatio Nedeljko Kesić

Kesić je uvijek bio uz vlast, a sve svoje direktorske pozicije dobro je iskoristio, tako da danas posjeduje brojne nekretnine u Mrkonjić Gradu, Banjaluci i Srbiji. Riječju, bogat je kao Krez

MRKONJIĆKI KLAN: Kako se obogatio Nedeljko Kesić

U Republici Srpskoj spominje se više klanova, a jedan od moćnijih i uticajnijih je tzv. Mrkonjićki klan. Kao članovi ove tajkunske elite označeni su aktuelni ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija, potom Mladen Milanović, vlasnik trgovačke firme „MG Mind“ (o čijem poslovanju je Žurnal detaljno pisao), te Nedeljko Kesić, dugogodišnji direktor Hidroelektrana na Vrbasu.
Kesić je nekada bio pripadnik Državne bezbjednosti Republike Srpske, čiji je bio visoki funkcioner, potom je bio u “Energopetrolu”, da bi u vrijeme vladavine SNSD-a avanzovao i postao direktor HE “Bočac”. U avgustu prošle godine dobio je novi petogodišnji mandat na čelu HE na Vrbasu.

Kesić je uvijek bio uz vlast, a sve svoje direktorske pozicije dobro je iskoristio, tako da danas posjeduje brojne nekretnine u Mrkonjić Gradu, Banjaluci i Srbiji. Riječju, bogat je kao Krez.
Slijedi nekoliko crtica o tome kako je Kesić koristio pogodnosi položaja na kojima se nalazio i za male pare došao do vrtoglavo vrijednih nekretnina.

Slučaj 1: Garaža HE Bočac

Garaža je izgrađena na zemljištu koje je bilo u privatnom vlasništvu jednog mještanina i prepisano na Nedeljka Kesića. Kesić potom zemljište, koje je preoteo od stvarnog vlasnika, prodaje jednoj osobi iz Mrkonjić Grada, koja istu parcelu, po deset puta većoj cijeni prodaje HE Bočac, čiji je direktor Kesić. Dobro obaviješteni izvori tvrde da je razliku u cijeni prisvojio Kesić, a da je “osoba” iz Mrkonjić Grada bila samo zadužena da izvede ovu fiktivnu trgovinsko-finansijsku transakciju.

Slučaj 2: Objekat Komercijalne banke u Mrkonjić Gradu

Komercijalna banka u Mrkonjić Gradu smještena je u objektu čiji je vlasnik Nedeljko Kesić. Nekada je to bio objekat u vlasništvu Fabrike obuće “Bosna”, ali je zamijenjen za mnogo manji objekat, od oko 30 kvadratnih metara, čiji je vlasnik Kesić. Nekada je taj objekat bio u vlasništvu Državne bezbjednosti RS-a, čiji je Kesić bio visoki funkcioner, pa ne čudi da je za male pare došao u njegov posjed.

Slučaj 3: Stambeno-poslovni objekat u Mrkonjić Gradu

Kesić je vlasnik stambeno-poslovnog objekta u Mrkonjić Gradu, u kojem bi uskoro trebalo da se otvori filijala jedne banke. Prema izvorima Žurnala, zemljište na kojem je sagrađen taj objekat oteto je od jednog Bošnjaka, koji je izbjegao iz Mrkonjić Grada i sada živi u Sanskom Mostu.

Slučaj 4: Benzinska pumpa

Kesić je u Mrkonjić Gradu sagradio benzinsku pumpu u vrijeme kada je bio direktor “Energopetrola”. Zemljište na kojem je pumpa sagrađena takođe je nelegalno prisvojeno i sada se oko toga vodi sudski spor. Naši izvori tvrde da su mu saradnici u tom poslu bili Mladen Milanović Kaja i Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija RS i nekadašnji načelnik Mrkonjić Grada.

Slučaj 5: Park i kuća

Nedeljko Kesić je uz HE Bočac sagradio park i sebi kuću, valjda da bi mogao uživati u miru i tišini parka daleko od gradske vreve. Radove mu je izvodio, a ko drugi, nego firma Mladena Milanovića Kaje. Dobro obaviješteni izvori tvrde da je na tom poslu “oprano” oko sedam miliona maraka.
HE su vlasniku banjalučkog “Tamarisa” Miloradu Janjetoviću platile nekoliko stotina hiljada maraka za uređenje parka i sadnice. Ali, ne lezi vraže, sve sadnice su se sasušile, pa sada u skupo plaćenom parku, nikom potrebnom, raste samo korov.

Naši izvori tvrde da Nedeljko Kesić ima ogromno bogatstvo i u Banjaluci i Srbiji, te da posjeduje i nekretnine u Budvi, kao i reprezentativan vozni park. Sve ovo svakako nije mogao steći sa 1.800 KM plate.  
U samoj Banjaluci Kesić se rijetko kada pojavljuje u javnosti, o njemu se gotovo nikada ništa ne piše, što je pravo čudo, jer je bogat kao Krez, a izvorišta tog enormnog bogatstva svakako nisu plate, ma koliko velike bile.
Kesić posjeduje brojne nekretnine u Banjaluci i u Mrkonjić Gradu, koje su vrijedne desetine miliona maraka.
Niko ne zna kako je došao u posjed tih kuća, stanova, poslovnih prostora, zgrada…, ali se zna da je jedan od najbližih saradnika Mladena Milanovića, vlasnika “MG Minda” i da je pod zaštitom Zorana Tegeltije, ali i Nikole Špirića, koji je u najčvršćim vezama sa Mrkonjićkim klanom.

Istražujući Kesićevu imovinu, dolazi se do frapantnih podataka da on, na samo četiri lokacije u Banjaluci, posjeduje objekte koji vrijede najmanje desetak miliona maraka. Ti objekti samo su djelić ogromnog bogatstva Nedeljka Kesića.
Ono što je uočljivo iz brojnih dokumenata jeste da on, osim sa “MG Mindom”, ima veoma bliske poslovne odnose i sa “GP Krajinom” i drugim brojnim poslovnim subjektima, koji su bliski režimu i vrte stotine miliona maraka.

U epicentru Banjaluke (u Gajevoj ulici, preko puta RK “Boska” i Tržnice), Kesić je polovinom novembra 2011. godine kupio vilu koju je platio 1.550.000 KM. Istina, vila je oronula, niko u njoj ne živi, ali njena realna vrijednost, kao i vrijednost zemljišta na kojem se nalazi, višestruko premašuje cifru koju je za nju Kesić isplatio bivšoj vlasnici K.T.
Kesić na banjalučkoj Malti posjeduje ekskluzivni poslovni prostor i zemljište od 1.171m2, čija vrijednost je, takođe, milionska.
(zurnal.info)