Tender rat operatera:Mtel i BH Telecom u borbi za Kanton Sarajevo

Aktuelno

Tender rat operatera: Mtel i BH Telecom u borbi za Kanton Sarajevo

Na osnovu žalbe Mtel-a, Ured za razmatranje žalbi poništio je odluku Službe za zajedničke poslove KS o dodjeli tendera za mobilnu telefoniju BH Telecomu. Kao razlozi za poništenje tendera navedene su (ne)postojeće mjerne jedinice i (ne)uvezana garancija

Mtel i BH Telecom u borbi za Kanton Sarajevo
Vlada KS

 

Usvaja se žalba “Mtel” a.d. Banja Luka, izjavljena na Odluku ugovornog organa Stručna služba za zajedničke poslove Kantona Sarajevo broj: 17-11-2216-24/21 od 19.08.2021. godine, broj: 17-11-2216-12/21 od 11.03.2021. godine, u otvorenom postupaku javne nabavke mobilne telefonije, i poništava se: Odluka broj: 17-11-2216-24/21 cd 19.08.2021.godine, te predmet vraća ugovornom organu na ponovni postupak“, navedeno je u oduci Ureda za razmatranje žalbi BiH od 30. septembra.

Od pet žalbenih navoda Mtel-a Ured za razmatranje žalbi osnovanim su smatrali dva - (ne)postojeće mjerne jedinice i (ne)uvezana garancija.

Ponuda izabranog ponudača sadrži na samom početku rascjepan list, te je sama ponuda uvezana i to bez bankarske garancije, a što izaziva sumnju u validnost same ponude. Naime, prvi list ponude je rascjepan, a bankarska garancija nije uvezana sa ostatkom dokumentacije, iz kog razloga se, u skladu sa članom 58. ZJN koji imperativno propisuje da ponuda mora biti čvrsto uvezana, može smatrati da izabrani ponudač nije dostavio bankarsku garanciju u sastavu ponude“, naveli su između ostalog u žalbi iz Mtela.

Iz Službe za zajedničke poslove KS odgovorili su da je ponuda, smještena između dvije plastične folije kompletna uvezana i zaštićena jemstvenikom, te da im nije jasno na osnovu čega Mtel tvrdi da ista nije uvezana.

Čak i kada bi se papirni „okvir“ ponude u potpunosti uklonio, ponuda bi i dalje ostala uvezana, od prve do zadnje stranice, uključujući bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude, koja je dostavljena u PVC uložnoj „U“ foliji. „U“ folija je u dnu zaštićena bijelom naljepnicom sa pečatom privrednog društva - ponudača BH Telecom d.d., povezana jemstvenikom sa ostatkom ponude, a kompletna „U" folija je čvrsto uvezana u samu ponudu, te čini njen integrisani dio“, naveli su.

Ured za razmatranje žalbi BiH usvojio je ovaj navod Mtela navodeći da predmetno pitanje nije u dovoljnoj mjeri raspravljeno.

Detaljnim uvidom u ponudu ovaj organ nije mogao sa sigurnošću utvrditi da je jemstvenik kojem je smisao i svrha da uveže ponudu u jednu cjelinu obuhvatio i garanciju odnosno da je jemstvenik provučen i kroz košuljicu tj.ovaj organ nije mogao sa sigurnošču utvrditi da košuljica sa garancijom nije samo naknadno dodata uz ponudu, pa ovom organu ostaje nejasno na koji način je ugovorni organ utvrdio navedeno obzirom da jasno se određuje da je ponuda uvezana kao cjelina ukIjučujući i garanciju“, naveli su iz URŽ.

Dalje su se iz Mtela žalili da obrazac za cijenu ponude nije ispravno popunjen  zato što nisu upisane jedinice mjere - KM, MB/GB.

Postupanje na prednje navedeni način je suprotno Tenderskoj dokumentaciji, te Ugovorni organ radi navedenog propusta nije u mogućnosti da sam odredi o kojim mjernim jedinicama je riječ, odnosno šta zapravo predstavlja ponuda izabranog ponudača“, naveli su u žalbi iz Mtela.

 

KAKO PLAĆATE

 

Ponuđač u Obrascu nije navodio jedinice mjere, što ugovorni organ ne može smatrati razlogom za odbacivanje ponude, obzirom da se cijena izražava u važećoj valuti konvertibilna marka, broj uključenih minuta u minutama, a količina uključenog prometa je jasno izražena u GB iz razloga što na tržištu ne postoje paketi sa manje od 512 MB internet saobraćaja“, naveli su iz Službe za zajedničke poslove KS.

Međutim, iz Ureda za razmatranje žalbi naveli su da je ovaj navod Mtel-a opravdan te da su i iz Službe za zajedničke poslove KS priznali da „ osporeni ponuđač nije upisao jedinice mjere, što je nesporno i ovaj organ utvrdio.“

Podsjetimo, postupak javne nabavke usluga mobilne telefonije Služba za zajedničke poslove KS pokrenula je početkom februara ove godine. Prethodnih godina Vlada Kantona Sarajevo usluge fiksne i mobilne telefonije nabavljala je od BH Telecoma  “pregovaračkim postupka bez objave obavještenja”. Ove godine nabavka je razdvojena, mediji su ranije objavili da je Vlada KS na ovaj način pogodovala Mtelu jer u Sarajevu ova kompanija nema razvijenu mrežu fiksne telefonije.

Polovinom marta, na tenderu za nabavku usluga mobilne telefonije, Mtel je i izabran kao najpovoljniji ponuđač. Na ovu odluku BH Telecom uložio je žalbu, a Ured za razmatranje žalbi poništio je odluku o izboru Mtel - a krajem juna ove godine. Novi najpovoljniji ponuđač BH Telecom izabran je polovinom avgusta, da bi krajem septembra URŽ poništio i ovu odluku.

(zurnal.info)