Kako je zataškana saobraćajka ministra Kurteša:MUP KS: Napravljen je propust tokom uviđaja saobraćajne nesreće!

Istražujemo

MUP KS: Napravljen je propust tokom uviđaja saobraćajne nesreće!

MUP KS: Napravljen je propust tokom uviđaja saobraćajne nesreće!

Nakon što je Žurnal obznanio detalje saobraćajne nesreće iz juna 2007. godine, u "sitnim" noćnim satima na Marijin Dvoru, u kojoj je tadašnji šef kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo, Predrag Kurteš, potpuno uništio službenog Golfa, a prije nego je urađen alkotest otišao kući, u Uredu policijskog komesara u Sarajevu Žurnalu je rečeno da nemaju informacije o tome šta je u ovom slučaju uradila Jedinica za profesionalne standarde te da podatke moramo tražiti od njih.

- Očigledno da je napravljen propust u radu, nije urađen alkotest i nije vađena krv vozača, što je propisano kada je u pitanju velika materijalna šteta, ali bilo bi degutantno da ja komentiram zašto to nije urađeno, kazao je za šef Ureda policijskog komesara, Fatmir Hajdarević.

Ko je te noći s Kurtešem bio u automobilu?

Sve što su nam u MUP-u službeno kazali je opis slijeda događaja, kako smo već pisali. Dakle, odmah po završetku noćne smjene uzete su izjave dvojice policajaca s mjesta nesreće, Predrag Kurteš je izjavu dao 18. juna, a podaci o saobraćajnoj nesreći proslijeđeni su Jedinici za profesionalne standarde, odnosno, prema propisima je kompletan materijal proslijeđen Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

kurtesprvafVidjet ćemo tek šta je uradila Jedinica za profesionalne standarde, a u Tužilaštvu Kantona Sarajevo službeno nam je potvrdila portparol Jasmina Iftić, predmet je arhiviran još u novembru 2007. godine, jer postupajući tužilac nije našao elemenata krivičnog djela.

Tako bi u cijeloj priči jedino mogli biti kažnjeni policajci koji su se zatekli na mjestu nesreće, zato što očigledno nisu izvršili propisani uviđaj. A razotkrivanje detalja saobraćajke u to vrijeme, prema pouzdanim informacijama Žurnala, moglo je koštati karijere i još jednog visokopozicioniranog policajca u kantonalnom MUP-u. Navodno je u trenutku nesreće bio u automobilu s Kurtešem. I bio je to navodno razlog više što su, mada ih to ne opravdava, dvojica policajaca na uviđaju postupili onako kako im je rečeno a ne kako nalažu propisi. A rečeno im je da Kurteša voze kući!

Tadašnji šef kriminalističke policije MUP-a KS odbio je i ponuđenu medicinsku pomoć uz obrazloženje da je samo u šoku i pod stresom te da ide kući da se odmori za radne obaveze koje ga čekaju tog dana. Zanimljivo je da je Kurteš, navodno istog dana, ipak otišao u Centar urgentne medicine (CUM) Kliničkog centra Koševo, kako se tada zvao, a kada je 18. juna davao službenu izjavu o događaju, priložio je i nalaz nakon tog pregleda. Iako je riječ o pregledu na CUM-u, priložio je navodno nalaz interniste?!

 

PROCJENE ŠTETE Kurteševa "noćna vožnja" je sarajevsku policiju koštala preko 20.000 KM!

Prema podacima s kojima raspolaže Žurnal, šteta na službenom Golfu kojeg je Predrag Kurteš uništio u saobraćajnoj nesreći 2007. godine, bila je izuzetno velika. Prema procjeni rađenoj na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, šteta je iznosila 14.599 KM, u Triglav osiguranju su procijenili da je riječ o 17.828 KM, a procjene ASA auta bile su da je za opravku auta nakon udesa, bilo potrebno čak 23.901 KM!

(zurnal.info)