Bisera Turković - buduća ministrica vanjskih poslova:Muslimansko bratstvo, kćerke i zetovi

Istražujemo

Bisera Turković - buduća ministrica vanjskih poslova: Muslimansko bratstvo, kćerke i zetovi

Duhovni vođa Muslimanskog bratstva Jusuf Al Karadavi primio Biseru Turković u svoje odaje u Dohi. Ministrica Turković blisko povezana sa porodicom Izetbegović i šejhom Halilom Brzinom. U oktobru izjavila da je "diplomatija elitno zanimanje, a ne uhljebljenje". Zet Bisere Turković Haris Hrle karijerni diplomata, a ona se lično angažovala za prvi kćerkin angažman u OSCE-u.

Muslimansko bratstvo, kćerke i zetovi

Petnaest dana prije nego će i službeno postati SDA-ova kandidatkinja za ministricu vanjskih poslova BiH, Bisera Turković  je imala bitan susret u Dohi.

"Njena ekselencija Bisera Turković, ambasadorica BiH, danas u poslijepodnevnim satima", objavio je 1. decembra na svom twitter nalogu šejh Jusuf El Karadawi.

Šejh Karadawi godinama živi u egzilu u Kataru, gdje mu je tamošnja Vlada pružila utočište nakon što je, kao aktivni član i, faktički, ideolog Muslimanskog bratstva pobjegao iz Egipta čiji je državljanin. On je predsjednik Unije muslimanskih učenjaka, a nakon što je vojnim udarom, 2013. godine u Egiptu svrgnut egipatski predsjednik Muhamed Mursi, koji je pripadao Muslimanskom bratstvu, novi režim, sa generalom Abdelom Fattahom Al Sisijem na čelu, za Karadawijem je raspisao crvenu potjernicu. U potragu sa ideologom Muslimanskog bratstva uključile su se, potom, Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su vršili pritisak na vlasti Katara da Karadawija izruči Egiptu. 

Međutim, u jesen 2017. godine Interpol je iz svoje baze povukao potjernicu za Karadawijem, ali je on ostao da živi u Kataru odakle je nastavio politički djelovati često kritizirajući režime u Egiptu, Saudijskoj Arabiji i drugim zaljevskim državama. Upravo sa čovjekom koji se nalazi na udaru brojnih arapskih država i čiju je organizaciju, Muslimansko bratstvo, američki predsjednik Donald Tramp namjeravao staviti na crnu listu, sastanak je imala bh. ambasadorka u Kataru Bisera Turković. I to svega 15 dana prije nego će postati kandidatkinja za ministra vanjskih poslova BiH. 

RIJEČI LJUBAVI I STRPLJENJA

"Vjerovatno će se mnogi upitati odakle da se neko, ko je bio ambasador u mnogim zemljama i ministar Bosne i Hercegovine, sada pojavljuje kao prevodilac u oblasti tesavvufske literature", započet će svoj predgovor za knjigu Hazreti hadže Mu'inuddin Čišti i tarikat-i Čištijje buduća ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Knjiga je napisana povodom proglašenja šejha Halila Brzine za šejha tarikat-i Čištije. Upravo u svom predgovoru, Bisera Turković veliča lik i djelo Halila Brzine, dugogodišnjeg glavnog kadrovika SDA, koji je posljednjih godina počeo gubiti uticaj unutar islamskih krugova nakon što je na adresu Rijaseta protiv njega stigla prijava za "nedolično ponašanje" u tekiji u sarajevskom naselju Mejtaš.

"Tekija na Mejtašu bila mi je poznata kao mjesto gdje su moja djeca odlazila na vjersku pouku prije našeg posljednjeg preseljenja u Australiju. Halila Brzinu sam upoznala kao ratnog komandanta, hrabrog borca za BiH, ali ne i kao poznavaoca vjere i tesavvufa. Jedne ljetne večeri ušla sam u avliju punu cvijeća sa šadrvanom koji je uljepšavao ambijent. Odlučila sam poslušati ders. Slušajući, osjećala sam se popud žedne pred neiscrpnim izvorom znanja. Od tada iz sedmice u sedmicu, sa mnoštvom malih ljudi, slušam predavanja šejha Brzine Hulusija koja oplemenjuju i šire riječi razumijevanja i tolerancije, riječi upute i poziva, ljubavi i strpljenja", pisala je sa oduševljenjem Bisera Turković o Halilu Brzini.

Često posjete kadrovskoj tekiji na Mejtašu Turkovićevu su kasnije otisnule u svijet, gdje je kao bh. diplomata službovala u svim krajevima svijeta. 

"Diplomatija je elitno zanimanje", kazat će u promotivnom intervjuu datom portalu Klix u oktobru ove godine, kada je već bilo izvjesno da je ona izbor porodice Izetbegović za novu ministricu vanjskih poslova BiH.

"Diplomatija nije uhljebljenje", nastavila je ambasadorica.

Dakako. Zet Bisere Turković, Haris Hrle, dugogodišnji je karijerni diplomata BiH koji je, također, službovao na svim kontinentima. Pošto je diplomatija "elitno zanimanje", Bisera Turković je odlučila da 2000. godine, kao šefica stalne misije BiH pri OSCE-u u Beču predloži čelnicima OSCE-a da njenu kćerku Semru Turković-Hrle angažuju kao vanjskog saradnika u jednoj od svojih kancelarija u Beču. Kćerka se danas, ipak, bavi atomskom energijom, a u maju ove godine njena mama joj je, u svojstvu ambasadora BiH u Kataru, omogućila sastanke na najvišem nivou u toj državi. Istina, nije imala sastanak sa Jusufom Al Karadawijem, duhovnim vođom Muslimanskog bratstva. 

(zurnal.info)