Nova premijerka najavljuje novo doba u RS:Na koga misli Željka Cvijanović kada kaže: Lopovluku treba dati ime i prezime

Istražujemo

Na koga misli Željka Cvijanović kada kaže: Lopovluku treba dati ime i prezime

Vlada će imati i hrabrosti i političke volje da kaže da korumpiranosti i lopovluku treba dati ime i prezime, umjesto generalnih odrednica. Ali, Vlada je organ izvršne vlasti, a pravosuđe treba da utvrdi ime i prezime”, kazala je Cvijanovićeva.

Na koga misli Željka Cvijanović kada kaže: Lopovluku treba dati ime i prezime
Željka Cvijanović i Milorad Dodik: Zaista, na koga misli nova premijerka RS?; FOTO: novosti.rs

Republika Srpska dobila je novu Vladu, na čijem čelu je po prvi put žena!

Željka Cvijanović postala je premijerka, ali će, po ocjeni mnogih, stvarni premijer i dalje biti Milorad Dodik. Nije tajna da je Dodik iznudio ostavku dosadašnjeg premijera Aleksandra Džombića, koji je u poslednjih godinu dana, a naročito zadnjih, pokazao neposlušnost, ne želeći bespogovorno da izvršava naloge predsjednika RS i partijskog šefa.

PROMJENA IMIDŽA

Nasuprot njemu, Željka Cvijanović je jedan od Dodikovih najodanijih ljudi i osoba koja će, sasvim sigurno, slijepo slušati sve njegove smjernice.

Inaugurišući Cvijanovićevu na čelo Vlade, Dodik namerava postići još jedan cilj - promijeniti imidž SNSD-ove vlasti , koji u javnosti RS u poslednje vrijeme nije na cijeni i dati joj notu socijalne osetljivosti.

Na taj način Dodik planira popraviti svoj rejting, kao  i rejting stranke, pred opšte izbore 2014. godine, na kojima kani osvojiti još jedan predsjednički mandat.

Zato je ekspoze Željke Cvijanović bio prepun fraza poput “rehabilitacije socijalne pravde”, “borbe za svako radno mjesto”, “društva lišenog diskriminacije”, “poštovanja ljudskih prava i sloboda”….

“Vlada će biti u službi građana, osetljiva na njihove potrebe, ne daleka i ne odvojena, već narodna”, poručila je Cvijanovićeva u svom ekspozeu.

Naravno, istakla je da će nezabilazan pravac djelovanja nove Vlade Republike Srpske biti očuvanje ustavne pozicije Republike Srpske sa svim njenim nadležnostima, dok će Dejtonski sporazum ostati trajni osnov i okvir za ponašanje i djelovanje vlade.

Za premijerku evropski put nema alternativu, kao ni regionalna saradnja, dok će jedan od vladinih prioriteta biti dalja realizacija Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima sa Srbijom.

ŠTA JE OBEĆALA PREMIJERKA

Ona je zaprijetila smjenama direktora javnih preduzeća koja posluju sa gubitkom, pa će biti zanimljivo kako će na to reagovati ministri iz DNS-a i socijalisti, čiji su kadrovi na čelu preduzeća gubitaša, poput Željeznica, Šuma Srpske i Pošti.

Cvijanovićeva je poručila kako će mjere njenog kabineta na suzbijanju efekata ekonomske krize biti brzo biti vidljive, najavljujući veću transparentnost u radu javne uprave i trošenju javnih sredstava.

O tome kako su do sada trošene narodne pare ni riječi. Doduše, mjesta u ekspozeu našlo se i za poglavlje o borbi protiv kriminala i korupcije.

“Poslati poruku da su svi biznismeni, svi političari, svi državni službenici kriminalci i da su svi korumpirani jednako je opasno kao tvrditi da niko nije kriminalac ili da niko nije korumpiran… Politička galama i spekulacije o nečijoj korumpiranosti ne rješava problem korupcije. Možda može pomoći da se neko okalja u političkoj arena, ali ne pomaže iskorjenjivanju ovog zla”, konstatovala je premijerka.

Prema njenim riječima, da bi se kaznili oni koji jesu korumpirani, a poštedjelo oni koji su to nisu, potrebno je stalno unapređenje zakonodavstva i mehanizama za borbu protiv kriminala i korucije.

“Vlada će imati i hrabrosti i političke volje da kaže da korumpiranosti i lopovluku treba dati ime i prezime, umjesto generalnih odrednica. Ali, Vlada je organ izvršne vlasti, a pravosuđe treba da utvrdi ime i prezime”, kazala je Cvijanovićeva.

Bilo je mjesta u ekspozeu i da se najavi poboljšanje situacije u obrazovanju, zdravstvu i penzijskom sistemu, poljoprivredi, energetskom sektoru…

Riječju, do danas smo bili u teškoj situaciji, od sutra je pred nama novo doba. Svega će biti i svega mora biti. Premijerki će zaista trebati čarobni štapić da ispuni sve što je zacrtala, jer realnost govori da je Republika Srpska ostala bez novca i da će u narednom periodu teško biti izmiriti i osnovne obaveze iz budžeta.

SASTAV KABINETA

U kabinetu Željke Cvijanović je deset  ministara iz sastava bivše vlade Aleksandra Džombića i šest novimenovanih ministara.
U novoj Vladi RS ostaju SNSD-ovi ministri finansija Zoran Tegeltija, industrije, energetike i razvoja Željko Kovačević,  prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić, nauke i tehnologije Jasmin Komić i omladine i sporta Nada Tešanović.

U kabinetu Željke Cvijanović biće i dosadašnji ministri Demokratskog narodnog saveza, Nedeljko Čubrilović, koji ostaje na čelu resora saobraćaja i veza, i Lejla Rešić, koja će i dalje biti na čelu resora uprave i lokalne samouprave.

U novoj Vladi RS ostaje i dvoje dosadašnjih ministara Socijalističke partije RS - ministar rada i boračko invalidske zaštite Petar Đokić i ministarka Pravde Gorana Zlatković.

U kabinetu je zadržan i ministar za izbjegla i raseljena lica Davor Čordaš, koji je kadar Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Novi ministri u novoj Vladi RS su Igor Vidović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture, Slobodan Stanić, ministar zdravlja i socijalne zašite i Stevo Mirjanić, prvi čovjek ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Novi ministar unutrašnjih poslova je Radislav Jovičić, koga je 2009. godine, u vrijeme dok je bio zaposlen u Držvanoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), smjenio visoki predstavnik Valentin Incko, optužujući ga da je nelegalno prisluškivao međunarodne zvaničnike po nalogu vlasti RS. Incko je Jovičića rehabilitovao prošle godine.

Nova ministarka trgovine u turizma je Maida Ibrišagić-Hrstić, o čijoj je kandidaturi odlučeno dan prije izbora Vlade, nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila da odustaje od učešća u novoj Vladi RS.

Šestoro novih ministara u Vladi RS predložio je vladajući SNSD.

U kabinetu Željke Cvijanović ispoštovana je ustavna odredba o nacionalnoj zastupljenosti, pa su na čelu pet ministarstava Bošnjaci, na čelu tri ministarstva Hrvati, dok su na ostalim pozicijama Srbi.

(zurnal.info)