SISTEMSKO UNIŠTAVANJE BUTMIRA (2):Na nacionalnom spomeniku gradi se najveća konferencijska sala na Balkanu

Istražujemo

SISTEMSKO UNIŠTAVANJE BUTMIRA (2): Na nacionalnom spomeniku gradi se najveća konferencijska sala na Balkanu

Na temeljima nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine načelnik Memić odobrio je gradnju luksuznog hotela Hills. U sklopu hotela počela je i izgradnja najvećeg konferencijskog centra na području Balkana, svečano otvaranje bit će krajem aprila 2019. godine, obavijestili su javnost iz kompanije Mrkulić

Na nacionalnom spomeniku gradi se najveća konferencijska sala na Balkanu
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

"S obzirom na tendenciju širenja poslovanja Mrkulić Company i Hotela Hills i njihovim konstantnim potrebama za usklađivanjem potreba tržišta, došli smo na ideju da napravimo jedan megalomanski projekt, a to je zasigurno ovaj kongresni centar s kapacitetom od 5.000 mjesta...

Hotel Hills je ne tako davno otvorio dvoranu slične namjene koja ima 1.000 mjesta, ali će ova biti čak četiri puta veća od trenutno postojeće ", naveo je za Klix Emir Glogić brend menadžer Hotela Hills. 


Iz kompanije Mrkulić zaboravili su obavijestiti javnost da će nova, kao i stara, kongresna dvorana, “najveća na Balkanu”, biti izgrađena na nacionalnom spomeniku BiH.



U odgovoru na Žurnalov upit profesor Adnan Kaljanac, voditelj stručnog tima koji je radio prospekciju na Butmiru 2016. i  2017. godine, objašnjava šta znači nova gradnja na Arheološkom području prahistorijsko naselje Butmir.

-Uvjeren sam u to da ukoliko se uskoro ne dese promjene, iako ga mi tako možemo i dalje zvati, sam spomenik na Butmiru neće postojati i reprezentirat će isključivo mjesto sjećanja a ne istinski lokalitet, upozorava Kaljanac.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja u odgovoru na Žurnalov upit o tome šta su poduzeli u vezi nelegalne gradnje na nacionalnom spomeniku, odgovornost prebacuju na Federalnu upravu za inspekcijske poslove.

-Kako je u konkretnom slučaju, prije svega riječ o zaštiti arheološkog lokaliteta od daljeg propadanja i degradacije u smislu - sprječavanja nekontrolirane gradnje, smatramo da se u vezi s ovim problemom prvenstveno treba očitovati Federalna uprava za inspekcijske poslove (urbanistička i građevinska inspekcija), koja treba izvršiti sveobuhvatan inspekcijski nadzor i sačiniti kompletan izvještaj o trenutnom stanju lokaliteta, te utvrditi i naložiti odgovarajuće mjere svim subjektima koji su na bilo koji način bili uključeni u planiranje i odobravanje intervencija na prostoru nacionalnog spomenika”, navodi ministar Josip Martić.

Međutim, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove kažu da su njima ruke zavezane jer svi objekti koji su izgrađeni na nacionalnom spomeniku imaju građevinske dozvole i urbanističku saglasnost Općine Ilidža a neke čak i saglasnost Ministarstva. 

Za sve novoizgrađene objekte na nacionalnom spomeniku kažu da je odgovorna državna Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.


Da posjeduje dozvole za gradnju potvrdio je u razgovoru za Žurnal Saljo Mrkulić, vlasnik hotela Hills. On tvrdi  da je gradnja konferencijske sale “regularna" jer je Općina Ilidža izdala dozvolu za gradnju.

- Bilo ko da počne da pravi šta u ovoj zemlji vi dižete hampu za glupost. To su stvari kojima dajete bezveze povoda da se talasa, građevinska dozvola postoji tako da nema razloga da vam objašnjavam- kaže Mrkulić dodajući da "parcela na kojoj se nalazi hotel Hills nije uopšte pod državnom zaštitom jer je komisija za ispitivanje taj dio odvojila".


Mrkulić se poziva na dokument federalnog Ministarstva prostornog uređenja iz 2015. godine i arheološka istraživanja koja su tada rađena, a o čemu će Žurnal uskoro opširnije pisati.


U dopisu Ministarstva iz 2015.godine, koje je u stvari Izjašnjenje na korekcije regulacionog plana Terme-Ilidža navodi se da parcela na kojoj će biti izgrađen hotel Hills, a sada i nova kongresna dvorana nije u obuhvatu nacionalnog spomenika.

 

Na fotografiji se nalazi čitav obuhvat nacionalnog spomenika (označen crvenom bojom) u kojem se jasno vidi da se parcela (označena plavom bojom), na kojoj je izgrađen hotel, nalazi tačno u središtu nacionalnog spomenika.

Izgradnja hotela Hills počela je krajem 2015. godine a način na koji je firma Mrkulić-company dobila potrebnu ubranističku saglasnost i građevinsku dozvolu više je nego upitan. O tome će Žurnal uskoro opširnije pisati....

(zurnal.info)