Kredit Svjetske banke za Puteve RS:Na sastanak pozvan korumpirani predstavnik KRŽ BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Kredit Svjetske banke za Puteve RS: Na sastanak pozvan korumpirani predstavnik KRŽ BiH

Kakve li ironije, predstavnik Kacelarije za žalbe Dragan Vukajlović, koji je uhapšen jer je priznao da je uzeo mito za 3,4 miliona vrijedan posao Puteva RS, predstavlja KRŽ na sastanku sa predstavnicima Svjetske banke, gdje se razmatra mogućnost kako da se kredit od 100 miliona eura namijenjen za Puteve RS, potroši po Zakonu o javnim nabavkama, a ne po strogim pravilima Svjetske banke.

Na sastanak pozvan korumpirani predstavnik KRŽ BiH

Dragan Vukajlović ime je odavno poznato u svijetu putarskog milionskog tender kriminala! Upravo on će, ispred Kancelarije za razmatranje žalbi u Bosni i Hercegovini, u srijedu, 2.10. prisustvovati sastanku sa predstavnicima Svjetske banke. 

Tema – putarska! Biće razmatrana mogućnost da “Putevima Republike Srpske” bude odobren kredit od 100 miliona eura. Zanimljivo, rukovodstvo ovog javnog preduzeća na čelu sa Nenadom Nešićem, zna da im je potreban toliki novac za rekonstrukciju i rehabilitaciju puteva u RS, iako ne znaju koji će to putni pravci biti.  

Kako Svjetska banka ima izuzetno stroga pravila kada je u pitanju kreditiranje, ovu opciju pokušaće da zaobiđu, a da sve bude upakovano u Nešiću izuzetno pogodan Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.  

Izvori Žurnala navode da je upravo Vukajlović Nešićev čovjek od povjerenja u KRŽ i da, zahvaljući prvenstveno njemu, sav putarski milionski kriminal glatko prolazi. Takođe, Nešić je, kao kadar DNS-a, u milosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kojem bi ova finansijska injekcija preko javnog preduzeća dobro došla.  

Da bi sve išlo na ruku organizovanoj grupi, Željka Klobučar, predsjedavajuća KRŽ, ovlastila je Vukajlovića da može da je zamijeni bez ograničenih ovlašćenja.  

VUKAJLOVIĆEV TENDER CV 

Po zahtjevu Tužilaštva BiH, 21. maja prošle godine Sud BiH trebalo je da odluči hoće li Vukajlović biti suspendovan. U to vrijeme bio je pod istragom zbog odluke KRŽ da sa računa “Puteva RS” firmi “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva bude isplaćeno oko 3,4 miliona KM.  

Tužilaštvo BiH od Suda je krajem aprila zatražilo da Vukajloviću bude zabranjeno obavljanje službene dužnosti do okončanja postupka. Nije nikakvo iznenađenje da u državi kriminala i korupcije Vukajlović, i pored toga što je hapšen i priznao da je u tom poslu uzeo mito od 40.000 KM, ipak nastavlja da radi u KRŽ. 

Interesantno, po nalogu Suda BiH, KRŽ je trebalo da utvrdi visinu nastale štete, kako bi bili ispunjeni uslovi da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv Vukajlovića i Siniše Dodika, bivšeg poslanika SNSD-a, koji stoji iza firme "Elektrounion", ali i Duška Lazarevića, direktora te firme. 

Pripradnici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA hapsili su Vukajlovića i Lazarevića, ali su pušteni nakon saslušanja. Siniša Dodik pobjegao je u Srbiju. Postupajući tužilac tražio je raspisivanje potjernice, ali tadašnja v.d. glavnog tužioca Gordana Tadić i šef Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Ozrenka Nešković nisu dale saglasnost. Po povratku iz Srbije Dodik je saslušan i pušten. 

Priča o 3,4 miliona KM teškom kriminalu počela je 2012. godine, kada su “Putevi RS”  raspisali tender za održavanje puteva vrijedan više od 30 miliona KM. Dodikov "Elektrounion” tada je preuzeo tendersku dokumentaciju, a onda uložio prigovor i na dan otvaranja ponuda tražio obustavu postupka. To nije urađeno, jer je bilo nejasno šta predstavnik "Elektrouniona" traži. "Elektrounion" se žalio KRŽ BiH, koja je donijela odluku o blokadi računa "Puteva RS" i isplati 3,4 miliona KM "Elektrounionu", koji zapravo nije ni učestvovao na tenderu.

NEŠIĆEV TENDER CV

O javnim nabavkama prvog putara u RS Žurnal je opširno pisao. Institucije, i pored očiglednog grubog kršenja Zakona o javnim nabavkama, nikada nisu reagovale. 

Tako je sebi dao za pravo da iz kase preduzeća uzme 180.000 KM za obnovu voznog parka. Samo 11 mjeseci prije toga kupio je 20 službenih automobila i jedno terensko vozilo što je građane RS koštalo 680.000 KM.

Planom javnih nabavki za ovu godinu predvidio je da će čak pola miliona maraka potrošiti na 107 direktnih sporazuma. Praktično, odabrao je sebi podobne firme s kojima će sklopiti dilove za koje prethodno ne mora da raspisuje tender. 

Ignorisao je odluke Suda BiH prema kojima je morao da poništi tender težak 26 miliona KM za održavanje puteva u prijedorskoj oblasti. Milionski posao povjerio je prijedorskom tajkunu Draganu Čorokalu i njegovim firmama "Kozaraputevi" i "Prijedorputevi", a ignorisao 12 miliona nižu ponudu "Niskogradnje Marjanović". 

U ovom kriminalu arbitražnom presudom "pokrio" ga je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija, kojem je po toj presudi kao arbitru isplaćeno 30.000 KM. 

Kao direktor "Puteva" imao je plodnu saradnju i sa "MG Mindom" i "Mrkonjićputevima" tajkuna Mladena Milanovića Kaje i "Niskogradnjom" iz Laktaša Ljubomira Ćubića kojima je za 16,6 kilometara puta kroz Istočni Drvar isplatio 16,6 miliona KM

Na sve ovo, kao i prijave za reketiranje putarskih firmi u opštinama Istočnog Sarajeva, tužilaštva su ostala nijema. Ono republičko nije htjelo mnogo da se zamara kriminalom Nenada Nešića, pa je za sve krivične prijave protiv njega donijelo naredbu o neprovođenju istrage. 

Nešić je i na čelu "Puteva" i poslanik DNS-a u parlamentu Bosne i Hercegovine, ali i, očito, bitna karika u lancu Milorada Dodika.

(zurnal.info)