PRVOMAJSKI PROTESTI METALSKIH RADNIKA:Na ulicu izlaze radnici Binasa, Zraka, Pretisa, BNT-a...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

PRVOMAJSKI PROTESTI METALSKIH RADNIKA: Na ulicu izlaze radnici Binasa, Zraka, Pretisa, BNT-a...

Zbog katastrofalne situacije u firmama Binas i Zrak, ali i u drugim iz oblasti metalne industrije, Sindikat metalaca FBiH 1. maja organizuje proteste ispred zgrade Vlade FBiH. Na proteste izlaze i radnici firmi TRZ Hadžići, BNT Novi Travnik i Pretis.

Na ulicu izlaze radnici Binasa, Zraka, Pretisa, BNT-a...
Foto: fena.ba

 

Sindikat metalaca Federacije BiH i ove godine za 1. maj najavio je proteste ispred Vlade Federacije BiH zbog trenutnog stanja u kojem se nalaze radnici i firme iz ovog sektora. Pored specifičnih zahtjeva svake firme koja dolazi na proteste, jedan od osnovnih zahtjeva biće određivanje minimalne plaće. Podsjetimo, i prošle godine Sindikat metalaca FBiH organizovao je proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH sa skoro istim zahtjevima - utvrđivanje najniže plate u FBiH, čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate te oslobađanje privrede visokih nameta. Protesti se organizuju prvenstveno zbog katastrofalnog stanja u firmama Binas i Zrak, a na proteste izlaze i radnici firmi TRZ Hadžići, BNT Novi Travnik i Pretis.

 

Zahtjevi Sindikata metalaca FBiH

 

Potpredsjednik Sindikata metalaca FBiH Almir Salihović kaže da je javnost jednim dijelom upoznata sa situacijom u Zraku i Binasu te da će to biti osnova za aktivnosti koje će se provoditi za vrijeme protesta za 1. maj.

- Naš fokus će biti zahtjevi prema Vladi Federacije koji se tiču određivanja Zakona o minimalnoj plati odnosno određivanja minimalne plate, uticaj inflacije na trenutno stanje radnika, uticaj povećanja troškova života na statuse radnika, kaže Salihović.

RADNICI BINASA BEZ PLATA I DOPRINOSA

Radnicima Binasa duguju sad već osam plata, šest toplih obroka, a doprinosi im nisu uplaćeni posljednjih 10 godina. Samo u prošloj godini poslovali su sa 6,2 miliona eura u minusu, dok je ukupni gubitak veći od 20 miliona. Sindikat najvećeg krivca vidi u predsjedniku Nadzornog odbora Mehridu Omerinoviću, kojem je ovo peti mandat, ali i u aktuelnom v.d. direktoru Abazu Mandžuki i njegovim prethodnicima Enesu Memiću i Sabahudinu Ganiću.

Radnici Binasa nisu dobili sedam plata, mole da im se ovjere knjižiceStanje u bugojanskoj firmi sve težeRadnici Binasa nisu dobili sedam plata, mole da im se ovjere knjižice

 

Iako je Mandžuka nedavno predsjedniku Sindikalne podružnice Binas Bugojno Bakiru Moriću kazao da ne može riješiti krizu u firmi Binas, podsjetimo da je nedavno za Žurnal, ipak, nešto drugačije pričao. Rekao je da se sve može riješiti, da se uskoro kreće sa proizvodnjom i da se pronalaze rješenja kako bi radnici dobili plate. Kao obrazloženje za trenutno stanje u firmi, Mandžuka i Omerinović su spomenuli poremećaj tržišta, poskupljenja, ali i problem s nabavkom određenog materijala.

 

Jedan od zahtjeva Sindikata Binasa upućen prema Upravi društva i Vladi FBiH 

 

Predsjednik Sindikalne podružnice Binas Bugojno Bakir Morić kaže da je jedan od glavnih zahtjeva hitno rješavanje krize u firmama Binas i Zrak, a osim toga tražit će i poboljšanje statusa radnika, te povećanje plata za sve radnike metalaca u FBiH.

 

Bakir Morić: Tražimo plate, doprinose i smjenu aktuelnog v.d. direktora (Foto: Adi Kebo/zurnal.info)

 

- Već mjesec dana tražimo i smjenu trenutnog direktora Abaza Mandžuke. Šaljemo dopise onima koji su ga imenovali, ali se još niko nije oglasio na naš dopis, kaže Morić.

DOK DIREKTORA ZRAKA ČUVA PRIVATNO OSIGURANJE, RADNICI U ŠTRAJKU

Sarajevski Zrak, nekada važna karika namjenske industrije, možda odbrojava dane do zatvaranja. Postupak finansijske konsolidacije nije donio očekivane rezultate, a nagomilani problemi ove firme, u većinskom vlasništvu Federacije BiH, rezultirali su time da je ostalo zaposleno tek oko 90 radnika kojima se duguje šest plata i pet toplih obroka. Sindikat je u štrajku, v.d. direktoru Nedžadu Koldži ne dozvoljavaju da uđe u firmu, novih ugovora nema, inspektori Finansijske policije FBiH ustanovili su brojne nezakonitosti i nelogičnosti u poslovanju.

Privatna zaštitarska agencija čuva direktora Zraka Nedžada KoldžuDOK RADNICI OD DECEMBRA ČEKAJU PLATUPrivatna zaštitarska agencija čuva direktora Zraka Nedžada Koldžu

U isto vrijeme, firma je angažovala privatno osiguranje sa zadatkom da čuva direktora. Podsjetimo i na to da Razvojna banka FBiH nije odobrila kredit Zraku, jer se sva imovina nalazi pod hipotekama, te je sudbina firme isključivo u rukama Vlade FBiH.

- Naši zahtjevi su jasni – smjena Nadzornog odbora, stavljanje u funkciju Uprave i novog NO, odgovornost za nastalu situaciju, finansijska konsolidacija firme, izmirenje obaveza prema penzionerima i radnicima, povratak na tržište i novi ugovori, uz proširenje djelatnosti na civilno tržište, te da većinski vlasnik - Vlada FBiH - podrži nekoliko razvojnih projekata koji će doprinijeti konkurentnosti na tržištu, a samim tim i dovesti do stabilnog poslovanja firme, kaže za Žurnal predsjednik Sindikalne organizacije Zrak Emir Kominlija.

 

 

Kominlija: Od Vlade FBiH očekujemo konkretnu pomoć
Kominlija: Od Vlade FBiH tražimo konkretnu pomoć (Foto: Adi Kebo/zurnal.info)

 

Dok federalni premijer Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić dozvoljavaju da Zrak propada, radnici, zajedno s nekoliko stručnjaka, ukazuju na sav potencijal koji ima ova firma koja može proizvoditi i najsloženije proizvode iz domena optike.

Skupocjena oprema leži u pogonima, nema stručnjaka da je pokreneVlada Federacije dozvoljava da propada ZrakSkupocjena oprema leži u pogonima, nema stručnjaka da je pokrene

Kominlija kaže kako od trenutne Uprave ne očekuju ništa, jer nisu, ističe, pokazali sposobnost upravljanja firmom, niti imaju jasnu viziju i plan. S druge strane, od Vlade FBiH očekuju konkretnu pomoć ili da, ako oni ne vide potencijal firme i ne žele da pomognu, prepuste upravljanje firmom sposobnim i odgovornim licima.

- Od njih tražimo da odobre hitna sredstva potrebna za nesmetano funkcionisanje firme, kao i obnovu opreme. Potrebno je i zaustaviti odliv kadrova. Jednostavno, neophodno je sistemsko rješavanje statusa firme Zrak. Dosadašnji bahati i neodgovorni pristup i maćehinski odnos prema firmi, obespravljenim penzionerima i radnicima mora odmah stati! Nikakav pristup u smislu „gašenja požara“, kao što je do sada bila praksa, ne dolazi u obzir. Potrebne su nove strukture koje će biti u funkciji firme, a ne privatnih interesa, kaže Kominlija.

Hoće li Vlada FBiH pomoći radnicima Zraka ili ih odvesti u stečaj?RAZVOJNA BANKA NIJE ODOBRILA KREDITHoće li Vlada FBiH pomoći radnicima Zraka ili ih odvesti u stečaj?

Podršku radnicima Zraka, ali i drugim obespravljenim radnicima firmi iz oblasti metalne industrije, pružit će i iz vogošćanskog Pretisa.

- Na proteste izlazimo najviše kako bismo dali podršku svojim kolegama, zbog katastrofalnog stanja u firmama Zrak i Binas. Očekujemo od Vlade FBiH i resornog ministra da konačno pomognu tim firmama da stanu na noge i da krenu onim putem kojim treba da krenu. U pitanju je 600 radnika, 600 duša, njihovih porodica, a koji su dovedeni na rub egzistencije. Mislim da je konačno sazrelo vrijeme da svi, ne samo radnici iz oblasti metalne industrije, izađemo na ulice i iskažemo nezadovoljstvo trenutnim stanjem u državi, istakao je predsjednik Sindikata radnika Pretis Mirza Pobrić.

Bez obzira na istragu, Novalić i Džindić nastavljaju finansirati PretisDetalji negativnog mišljenja revizoraBez obzira na istragu, Novalić i Džindić nastavljaju finansirati Pretis

Protestima će prisustvovati i sindikati firmi TRZ Hadžići, BNT Novi Travnik u kojima je stanje, također, loše.

Predsjednik Sindikalne podružnice Tehnički Remontni Zavod Hadžići (TRZ Hadžići) Esnef Begović u razgovoru za Žurnal kaže da i oni izlaze na proteste da podrže kolege iz Binasa i Zraka, ali i zbog situacije u njihovoj firmi. On navodi da je najveći problem TRZ Hadžići bio to što firma nije imala posla, preživljavala je od pozajmica kojima se kupovao mir međutim stanje se sada popravlja.

Begović ističe da je generalno problem odnos države prema namjenskoj industriji jer „svima su puna usta namjenske industrije, ali kada pogledate stanje u kojem se nalazi sve vam bude jasno“.

- Osnovni zahtjevi prema Vladi FBiH će biti povećanje plate radnika - 70 posto od prosjeka FBiH da bude najmanja plata radnika jer, kada sve poskupljuje, plata našeg radnika u proizvodnji je maksimalno do 1000 KM. Jedan od zahtjeva će biti i smanjenje nameta prema poslodavcima da bi oni mogli preliti sredstva prema radnicima, smanjenje poreza, kaže Begović.

Predsjednik Sindikalne organizacije BNT TmiH Novi Travnik Adnan Haskić i član upravnog odbora Sindikata metalaca kazao je da oni dolaze kao podrška „Binasu“ i „Zraku“, ali da istovremeno imaju i svoje zahtjeve jer je situacija i u njihovoj firmi loša.

- Osnovni zahtjevi su uvezivanje radnog staža, povećanje satnica i ostalo, jer nam sad kasne plate, faktički se ne poštuje kolektivni ugovor, kaže Haskić.

Bivši radnici BNT-TMiH 15 godina čekaju plate i doprinoseSolidarna (ne)odgovornost Vlade FBiHBivši radnici BNT-TMiH 15 godina čekaju plate i doprinose

Svih ovih pet firmi namjenske industrije je manje-više u teškoj situaciji, kaže predsjednik Sindikata Binasa Bakir Morić, navodeći da ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi radnici Binasa i Zraka pravit će nove proteste.

- Znamo da je 1. maj nedjelja, da niko neće biti u Vladi, ali mi ćemo naše zahtjeve predati portiru. Ostavit ćemo im rok od sedam dana i ukoliko ih ne ispune radnici Binasa i Zraka dolaze na nove proteste ispred Vlade. Ponijet ćemo šatore i nećemo otići ispred zgrade sve dok ne ispune naše zahtjeve, kaže Morić.

 

 (zurnal.info)