REFERENDUM U DRVARU:Načelnica Dušica Runić svoj opoziv nazvala antisrpskom zavjerom
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

REFERENDUM U DRVARU: Načelnica Dušica Runić svoj opoziv nazvala antisrpskom zavjerom

SNSD-ova načelnica Drvara Dušica Runić, opozvana je 12. januara sa te funkcije. Ovo je njen drugi opoziv u poslednje dvije godine, a da li će zadržati funkciju odlučiće građani Drvara na referendumu. Za opoziv je glasalo devet od 17 opštinskih vijećnika - četiri iz Srpske napredne stranke FBiH, tri nezavisna vijećnika i po jedan vijećnik DNS-a, Socijalističke partije i HDZ-a 1990.

Načelnica Dušica Runić svoj opoziv nazvala antisrpskom zavjerom
Dušica Runić

 

 

Dušica Runić je, u maniru stranačkog šefa Milorada Dodika, svoj opoziv opisala kao „antisrpsku zavjeru“, okomivši se na svoje sunarodnike Drvarčane, koje otvoreno naziva „srpskim izdajnicima“. Ona tvdi kako je politička situacija u BiH produkovana od „poznatih antidrvarskih i antisrpskih lobija i uz svesrdnu pomoć nekoliko dežurnih botova“, te da sve „kreira i sprovodi par neodgovornih pojedinaca.

„Nažalost, među Drvarčanima su pronašli one koji su spremni da neviđenu bruku i sramotu, ljagu na naše pretke i kamen oko vrata na naše potomke postave kao svoje privatno znamenje i lično ordenje. Drvarčani, budimo budni, mudri, oprezni i racionalni. Spriječimo bruku i sramotu vijeka“, napisala je Runićeva na smom Facebook profilu.

 

 

Tvrdi kako je Drvar procvjetao, a sada bi, kako kaže, neki da sredstva, koja opština dobija s viših nivoa vlasti BiH i od Srbije sa sprovodjenje strateškog plana u periodu od 2021. do 2027. godine, „preusmjere za druge namjene“.

„Ja kao načelnica nisam htjela da izađem iz zakonskih okvira, jer nenamjenskim trošenjem sredstava dolazim u sukob sa zakonom i ja na to nisam pristala. Tada su počeli problemi, govore da je to neka moja lična samovolja, a u principu je samo poštovanje zakona", kazala je Runićeva.

O načinu utroška sredstava dovoljno kazuje slika asfalta u selu Kralji, svega nekoliko mjeseci nakon što je postavljen.

 

 

Koliko je načelnica Drvara poštovala zakon i namjenski trošila sredstva dovoljno govori to što je tužilaštvo Livanjskog kantona pokrenulo istragu u vezi sa nepravilnostima u vezi sa raspodjelom pomoći poljoprivrednim proizvođačima za saniranje posljedica nastalih pandemijom korona virusa, dodijeljene tri dana pred lokalne izbore 2020. godine. Radi o sumi od 220.000 konvertibilnih maraka, od kojih je 20.000 bilo ranije predviđeno budžetom za pomoć poljoprivrednicima i 200.000 koje je Drvaru donirala Vlada Srbije.

„Što se tiče osoba i institucija protiv kojih se preduzimaju određene istražne radnje, iste su u ovoj fazi provjere navoda usmjerene prema načelniku opštine Drvar i Općinskom vijeću opštine Drvar“, naveo je ranije u svom odgovoru Žurnalu tužilac Danko Rimac. 

Do danas nema tužilačke odluke u ovom slučaju. Podsjetimo i na negativan finansijski izvještaj o poslovanju opštine Drvar za 2020. godinu, koji je utvrdio Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH. Runićeva opštinski budžet tretira kao svoje vlasništvo, pa je tako povukla predlog rebalansa budžeta od 3.855.000 KM, a novac iz budžeta nastavila da troši bez usvojenog rebalansa, mada zakon jasno nalaže da se rebalans donosi na isti način kao i budžet.

Sporna je i uloga Runićeve u aferi „italijanski otpad“, koji je nakon pobune u Drvaru, čiji je pokretač bila inicijativa „Drvar bez italijanskog otpada“, uklonjen krajem marta prošle godine. Italijanski tekstilni otpad nelegalno je uvezen u BiH po odobrenju ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo. Uvoznik je bilo preduzeće „Krom reciklaža“, sa kojima se, prema saznanjima Žurnala, Runićeva u jeku afere tajno sastajala više puta.

Načelnica Drvara tvrdi da je opozicija protiv nje koristila aferu u vezi s nelegalnim uvozom otpada iz Italije, navodeći da su „upravo ljudi, koji su u tijesnoj devetorki koja je nju opozvala, bili lični kuriri pošte koja je stizala Fondu za reciklažu, kao i da su se registrovali na adresi bliskih rođaka koji su sadašnji nosioci zakonodavne vlasti u Drvaru“.

Odgovorila joj je Živana Sabljić, aktivistkinja inicijative „Drvar bez italijanskog otpada“.

„Ne ulazeći u opozive, u stranačka prepucavanja, samo vas molim da ne pričate o otpadu. Kada ste ćutali kada je otpad dovožen, šutite i sada“, napisala je Sabljićeva na svom Facebook profilu.

Ona je naglasila da očekuje konačnu reakciju suda u Livnu, dodajući da se nada da će sud saopštiti „istinu koju mnogi od nas znaju“.

„Takmičite se rezultatima, dokazujte činjenicama, objašnjavajte revizije, pravdajte budžete, a otpad ostavite, jer po vašim riječima niko ništa znao nije, pa mi je čudno kako sada odjednom svi znate sve. Eto toliko od mene Drvarčanke, koja se potrudila da se sazna za otpad. Jedine zasluge za odvoz otpada pripadaju maloj grupi građana, a za dovoz neka pitaju vas, pošto vidim da znate kako je došao, a, navodno, niste ništa znali. Čudno“, napisala je Sabljićeva.

Runićeva je samovoljno od 2017. godine do danas jedanaest puta promijenila Statut opštine. Nikada ga Opštinskom vijeću nije uputila na razmatranje niti je usaglašen sa Zakonom o principima lokalne samouprave Fedracije BiH. Runićeva je samovoljno donijela i Pravilnik o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji opštine Drvar, pa je sada zaposlenje 12 opštinskih službenika dovela u pitanje, jer se ispostavilo da su posao dobili na nezakonit način.

Bahatost i samovolja su način vladanja Runićeve opštinom Drvar, što ne iznenađuje, jer većina načelnika SNSD-a kopiraju ponašanje i djelovanje stranačkog šefa Milorada Dodika. Žurnal je ranije objavio da je odanost Dodiku načelnica Drvara pokazala tenderom za firmu „Prointer“, povezanu s porodicom Dodik. „Prointer“ će isporučiti kompjutersku opremu i biti zadužen za sistem kontrole pristupa i evidencije radnog vremena, za šta će Drvarčani platiti 77.197 KM, mada ništa od toga nije bilo u planu početkom godine.

 

(zurnal.info)