Ko je kriv za štetu veću od milion maraka:Načelnik Istočne Ilidže prije tri mjeseca upozorio nadležne na opasnost od poplave

Istražujemo

Ko je kriv za štetu veću od milion maraka: Načelnik Istočne Ilidže prije tri mjeseca upozorio nadležne na opasnost od poplave

Zbog radova na izgradnji mini hidrocentrale na Kasindolskoj rijeci, Opština Istočna Ilidža prije tri mjeseca upozorila je nadležne institucije u Republici Srpskoj na opasnost od poplava. Sve što je navedeno u dopisu se desilo, ali institucije su ignorisale upozorenje

Načelnik Istočne Ilidže prije tri mjeseca upozorio nadležne na opasnost od poplave
Čišćenje Kasindolske rijeke nakon poplava

 

Prije skoro tri mjeseca zbog radova na izgradnji mini hidrocentrale Samar na Kasindolskoj rijeci, Opština Istočna Ilidža upozorila je na opasnost od poplava Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Inspektorat Republike Srpske, Javno preduzeće Vode Srpske i firmu Buk d.o.o.. Osim toga, iz Općine Istočna Ilidža u dopisu od 19-tog avgusta ove godine načelnik Općine upozorio je da će i trajno biti uništen izvor pitke vode a time i ograničena mogućnost ove općine za snadbjevanjem pitkom vodom.

Ovo shvatite kao upozorenje da ukoliko se u budućem periodu dese poplave, kao posljedica izljevanja velikih količina vode usljed napravljenih prepreka prekopima, ostacima trupaca, kamenja i zemlje koje se našlo u kanjonu rijeke snosićete odgovornost i biti dužni da nadoknadite buduću nastalu štetu, kako na državnoj tako i na privatnoj imovini. Primjera radi, uz samo korito rijeke se nalazi JZU Bolnica Srbija, Internacionalni dijalizni centar Istočno Sarajevo, OŠ Jovan Dučić, Dom za starija lica Istočno Sarajevo, Kazneno popravni zavod Kula i veliki broj individualnih privatnih objekata “, naveo je načelnik Opštine Istočna Ilidža.

 

 

 

Skoro tri mjeseca kasnije, petog novembra poplavljena su ili je prijetila opasnost od poplava skoro svim navedenim objektima. Na području Općine Istočna Ilidža proglašeno je vanredno stanje.

Najveći problem prave trupci koji dolaze iz gornjeg dijela kanjona Kasindolske rijeke i bukvalno zbog toga na svakom od mostova moramo imati po jednu mašinu jer kad se oni popriječe naprave bukvalno branu koja napravi dodatni haos,“ reći će načelnik Općine Istočna Ilidža Marinko Božović petog novembra u izjavi za medije sa poplavljenog područja.

 

Video:citajfilter.com

 

Preko 150 kuća je poplavljeno“, reći će načelnik navodeći da je prva procjena šteta oko milion maraka samo na državnim ustanovama uz Kasindolsku rijeku i Željeznicu.

Opasnost od poplava prijetila je i kod zgrade Plućnog odjeljenja bolnice Srbija i  mosta kod Osnovne škole Jovan Dučić, dvorište škole već je bilo pod vodom.

 

Dva dana kasnije, sedmog novembra republički ministri i direktori zajedno sa načelnikom Božovićem posjetili su poplavljena područja Općine Istočna Ilidža. Među njima i direktor Voda Srpske Miroslav Milovanović koji je prije manje od tri mjeseca od načelnika ove Opštine upozoren da će se desiti upravo ovaj scenario.

 

 

Posjeta direktora Voda Srpske Miroslav Milovanović i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisa Pašalića Opštini Istočna Ilidža 

Načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović jutros je obišao poplavljena područja opštine zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Borisom Pašalićem i direktorom Voda Srpske Miroslavom Milovanovićem, koji su ovom prilikom upoznati sa stanjem u Ulici II sarajevske brigade i u Vojkovićima, kod benzinske pumpe "SAS" . Ministar Pašalić je obećao svu potrebnu pomoć prilikom saniranja pričinjene štete. U 11.00 časova u Istočnoj Ilidži se očekuje dolazak premijera Vlade RS Radovana Višković“, obavijestili su javnost iz Općine Istočna Ilidža.

Načelnik Opštine Istočna Ilidža Marinko Božović danas ne želi da komentariše posjetu direktora institucija koje je lično upozorio da će se desiti poplave ako ništa ne poduzmu, 

"Nije vrijeme da pričam na tu temu. Trenutno se bavim posledicama koje su poplave proizvele. Kada sve ovo prođe oglasiću se o uzrocima istih i odgovornosti pojedinaca i institucija“, kratko je odgovorio načelnik Božović.

 

Poplave su se mogle spriječiti?

 

“Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” neformalna je grupa građana koja se već duže vrijeme borbi za zaštitu Kasindolske rijeke od investitora koji je na njoj planirao izgraditi tri MHE. Na svojoj facebook stranici objavili su dopis koji je Općina Istočna Ilidža dostavila navedenim institucijama navodeći da ni nakon skoro tri mjeseca niko od nadležnih nije reagovao na ovaj dopis.

Načelnik Opštine Istočna Ilidža, nakon sastanka sa predstavnicima NGG "Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci" koji su ga upoznali sa činjeničnim stanjem na terenu, je 19.avgusta poslao dopise Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Inspektoratu Republike srpske- ekološkom inspektoru, JU "Vode Srpske" i firmi Buk d.o.o. kojim je izrazio zabrinutost zbog stanja u koritu Kasindolske rijeke i zamolio hitnu reakciju navedenih organa i investitora, da preduzmu potrebne korake i da izvrše sve potrebne kontrole. Nažalost, nadležni organi su i na ovaj apel ostali nijemi i sada, skoro 3 mjeseca kasnije, je došlo do nezapamćenih poplava i ugrožavanja mnogobrojnih domaćinstava na prostoru Opštine. To što se desilo je pokazatelj kako je zabrinutost bila opravdana i da se ovo moglo spriječiti u potpunosti ili se smanjiti u najvećoj mjeri“, naveli su iz ove grupe.

 (zurnal.info)