Josip Jurina, novi ministar obrazovanja SBK:Nagrada za segregaciju

Istražujemo

Nagrada za segregaciju

Nagrada za segregaciju

Josip Jurina (HDZ) novi je ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona. Do ove ministarske pozicije obnašao je dužnost direktora Srednje škole Uskoplje, čiji učenici nastavu pohađaju po hrvatskom programu i na hrvatskom jeziku. Direktor Jurina tokom svog mandata zalagao se da škola ostane podijeljenja, tvrdeći kako nema nikakve potrebe da djeca zajedno pohađaju nastavu. Srednja škola Gornji Vakuf/Uskoplje jedan je od brojnih primjera dviju škola pod jednim krovom u Bosni i Hercegovini.

Situaciju je držala pod kontrolom nekadašnja ministrica obrazovanja Greta Kuna (HDZ), koja se zdušno borila da do ujedinjavanja škola nikada ne dođe. Zahvaljujući toj činjenici, ali i činjenici da je poziciju ministra obrazovanja u HNK držao Esad Dželilović (SDA), još jedan pobornik razdvajanja djece po nacionalnoj osnovi, u ova dva kantona i dalje je na djelu segregacija djece. Tvrdi to i federalni ministar obrazovanja Damir Mašić (SDP), koji je na sastancima Koordinacije ministara obrazovanja navodio kako su mu ruke vezane jer obrazovnim sistemom u tim školama upravljaju kantoni a on u tadašnjim ministrima nije imao sagovornika za promjene.

Kakvog će sagovornika imati u novom ministru obrazovanja kada je riječ o ukidanju segregacije može ilustrovati izjava novog ministra obrazovanja koju je za Žurnal dao ovog ljeta prilikom podjete školi u Uskoplju, čiji je tada direktor bio:

-Koliko god mi tvrdili da iz škole treba izbaciti politiku, iako se slažem s tim, treba priznati i da se politika vodi i kroz školovanje. Najava novih stranaka o mijenjanju školskih odbora znači postavljanje njihovih ljudi na mjesta ravnatelja, što znači da se politika direktno miješa u struku, a škole će voditi podobni ljudi.

Na pitanje zar nije i do sada bila takva praksa, direktor Jurina kaže:

-Bilo je, neću da kažem da nije.

Možemo odahnuti, ujedinjenja neće biti

Napomenuo je tada kako nema potrebe za ujedinjavanjem škola jer je saradnja itekako dobra, iako učenici koriste odvojene ulaze, nemaju zajedničke aktivnosti i ne druže se tokom odmora:

-Mi ovdje u Gornjem Vakufu imamo dvije škole koje funkcioniraju već osam godina. Tih osam godina ja i kolega imamo izuzetno dobru suradnju, a imamo i nekoliko zajedničkih prostora.

Problema nije bilo, napominje, i dodaje:

-Mogu sa zadovoljstvom konstatirati da imamo zajedničko zvono i zajedničke odmore za učenike. Dakle, u isto vrijeme zvoni zvono za hrvatsku i za bošnjačku djecu.

Pravo na odvojeno školovanje brani činjenicom da u Ustavu BiH postoje kategorije tri jezika:

-Ne znam zašto bi nekome smetalo da svi imamo nastavu na svom jeziku, to je težnja tih naroda da svoju djecu školuju na svom jeziku i mislim da to nije segregacija. Ako uzmemo za primjer Švicarsku, vidjet ćemo da ima tako strukturiran sistem obrazovanja da sva tri naroda imaju svoje škole sa nastavnim planom, a znamo koliko je Švicarska napredna zemlja.

Ukoliko bi se prisililo jedan narod da pristane na objedinjavanje škola, smatra, a pogotovo ako se radi o hrvatskom narodu, bila bi to diskriminacija:

-Znate da je sad BiH upala u jednu političku krizu zahvaljujući velikim dijelom majorizaciji Hrvata ili nedemokratskom pristupu formiranja vlasti, tako da se hrvatski narod kao najmalobrojniji osjeća ugroženim kroz jedno dulje vrijeme... ukoliko bi došlo do prisilnog spajanja hrvatski narod se boji asimilacije i to bi na jedan način bila diskriminacija Hrvata u BiH.

Jezik je, kaže, osnovna odrednica svakog naroda, pa tako ne dolazi u obzir ni to da djeca odvojeno pohađaju nastavu samo iz nacionalne grupe predmeta:

-Taj jezik je i u fizici i u kemiji... ako jedan predavač predaje na hrvatskom jeziku, nije to fizika na bosanskom jeziku, razumijete šta hoću da kažem? Tačno je da se razumijem, ali se razumijemo i sa Makedoncima i sa Slovacima, čak i sa Rusima, ali književni jezik je nešto drugo. Ukoliko se djeca odgajaju na pravi način, postojanje ovakvih škola nije nikakva smetnja suživotu.

Čitatelje podsjećamo na još jedan odlomak iz teksta, misao nekadašnje ministrice Kune.

Prema tvrdnjama naših sagovornika na sastanku Vijeća roditelja SŠ Uskoplje roditeljima je rekla:

- Neprijatelji iz njihovih i izdajnici iz naših redova spremaju nam strašnu stvar – ujedinjenje škola.

Ministrica Kuna sada slobodno može odahnuti a federalni ministar nastaviti mantrati o nemoći zbog nesaradnje ministara sa kojima je sporazum o podjeli vlasti sklopila upravo njegova stranka.

(zurnal.info)