Institucije FBiH pod okupacijom honoraraca:Najbolje plaćeni novinari u državi su urednici biltena Ministarstva pravde

Istražujemo

Najbolje plaćeni novinari u državi su urednici biltena Ministarstva pravde

Najbolje plaćeni novinari u državi su urednici biltena Ministarstva pravde

Spoljni saradnici u institucijama finansiranim iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, koštali su nas prošle godine 4,5 miliona maraka! Trošak je dvostruko manji u odnosu na državne institucije ali ništa manje zanimljiv javnim revizorima.

U pojedinim su slučajevima ugovori potpisivani i retroaktivno!? A nejasno je bilo federalnim revizorima o kakvim se zadacima uopće radilo, kako su poslovi vrednovani, te kako su pojedincima isplaćivane i naknade za putovanja, službeni mobitel...

MINISTAR JERKO IVANKOVIĆ „PRIPAZIO“  SVOJE SARADNIKE

Mada bi Ministarstvo finansija trebalo biti primjer odgovornosti prema javnom novcu, potrošili su na “dodatnu pamet” 140.468 KM (neto). Ugovori o djelu su sklapani i za poslove za koje je neko u Ministarstvu već bio plaćen.

Za administrativne poslove, poslove savjetnika, informisanja o stanju u oblasti finansija, i druge “zadatke” u kabinetu ministra.

Izvještaji o radu su sačinjeni tek u vrijeme obavljanja revizije u Ministarstvu. I opet revizorskom timu nisu jasni kriteriji za određivanje visine honorara, niti ima dokaza da su isplate saradnicima u Ministarstvu finansija bile propisne!

"Ispomoć" stalnim uposlenicima u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH koštala je budžet 140.080 KM (neto). Toliko su vrijedile „stručne obrade najsloženijih pitanja iz oblasti poljoprivrede“ (mjesečna naknada 2.100 KM ), pomoć u oblasti finansijskog poslovanja (1.221 KM ), stručna obrada pitanja iz oblasti veterinarstva (2.100 KM), koordinacija poslova u implementaciji projekata iz oblasti vodoprivrede ( 2.100 KM ), praćenje proizvodnje u ratarstvu i povrtlarstvu, prikupljanje, obrada i analiza podataka (1.300 KM).

Ugovorima nije bilo predviđeno da saradnici koriste službene mobitele. Ipak je ministar Jerko Ivanković- Lijanović potpisao rješenja za četiri saradnika i odobrio naknadu od 200 KM, odnosno jednoj osobi 70 KM za troškove mobitela.

Intelektualne usluge komisija u oblasti rudarstva, geologije, energije i industrije, prošlogodišnji federalni budžet koštale su 101.220 KM.

Ministar Erdal Trhulj nije štedio javnog novca za „dodatnu pamet“ pa je potpisao tri rješenja o isplatama naknada na osnovu zaključenih šestomjesečnih ugovora o djelu sa članovima komisija.

Isplata za administrativnu podršku komisijama nije bila zakonita, jer je riječ o poslu koji bi trebao biti obaveza stalnih uposlenika Ministarstva. Mimo propisa su isplaćene i naknade za poslove u pisarnici pri Sektoru za pravne i ekonomske poslove te Odsjeku za geologiju.

U MINISTARSTVU ZORANA MIKULIĆA NOVAC RASIPALI NA NEPROFITNI BILTEN

Ministarstvo pravde FBiH je 7.794 KM platilo administratoru „Glavne knjige registra poslovnih subjekata u elektronskom obliku“. Kako nema dokumentacije da Ministarstvo ima pravo vlasništva nad softverom za evidentiranje poslovnih subjekata, revizorima uopće nije bio jasan osnov po kojem je ugovor o djelu s ovim administratorom i zaključen.

mikulic_copy_copyOd 45.153 KM , koliko su ukupno potrošili na honorarne saradnike u prošloj godini, 34.827 KM koštao je rad članova redakcije, autora i recenzenata časopisa „Pravna misao“. A prošlogodišnja zarada od prodaje ovog časopisa bila je svega 2.230 KM!

Saradnici ministrice turizma i okoliša FBiH Branke Đurić, koštali su nas 107.150 KM.

Revizori su posebno zanimljivim vidjeli tri tromjesečna ugovora o djelu, potpisana s istom osobom za poslove vozača, iako su po unutrašnjoj organizaciji ministarstva popunjena sva tri sistematizovana radna mjesta. Za „vozača-viška“ je ugovorom utvrđena mjesečna naknada 1.900 KM.

Tokom cijele godine su zaključivani i mjesečni ugovori za web administratora. Koštalo je to dodatnih 7.381KM, iako se radi o opisu poslova iz postojećeg radnog mjesta u Ministarstvu, višeg referenta  za informacijsko-komunikacijske poslove.

Neopravdano su ugovori o djelu sklapani i za poslove zatvaranja finansijskog poslovanja za 2010. godinu, za rad na Strategiji turizma, istraživanja turističkog tržišta i drugih razvojnih poslova vezanih za promociju turizma u FBiH.

JESU LI U PARLAMENTU SKLAPALI FIKTIVNE UGOVORE O DJELU?

Federalni MUP, odnosno Uprava policije FBiH, smanjili su troškove za plate saradnika za 57 posto. Pa ipak je prošle godine u ministarstvu Predraga Kurteša za pomoć spoljnih saradnika potrošeno 60.103 KM.

Nisu, međutim, smanjili broj ugovora za poslove za koje već neko prima platu.  Riječ je o angažmanima predavača,osiguranja IT podrške, lektora.

parlament2Saradnici u Uredu predsjednika Federacije Živka Budimira i dva njegova potpredsjednika, koštali su 71.715 KM. Za tri savjetnika, dva vozača i tehničkog sekretara, koji su naknadno primljeni u radni odnos, prethodile su isplate po ugovoru o djelu, ali bez pojašnjenja o tome šta su bili njihovi zadaci.

Mada to nije bilo predviđeno ugovorima, plaćeni su im I troškovi službenog puta, korištenja mobitela i reprezentacije.

Šokantniji je, međutim, podatak koji su naveli revizori u svom izvještaju o izvršenju budžeta Federacije za 2011. godinu, da na ove dodatne isplate nisu plaćeni porezi i doprinosi!?

Iako su se Parlament Federacije BiH, oba doma, odnosno Zajednička služba našli na dnu spiska najvećih rasipnika budžetskog novca za spoljnje saradnike (20.715 KM), prednjače ipak po zanimljivom pojašnjenju troškova.

Samo 7.322 KM koštalo je angažman saradnika na izradi „Strategije razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija Parlamenta FBiH“. Postoje ugovori zaključeni sa osobama koje su prethodno završile pripravnički staž u Predstavničkom domu. Međutim, za rad na Strategiji razvoja informaciono – komunikacionih tehnologija Parlamenta FBiH za period 2011- 2014 sačinjene od strane USAID-ovog Projekta za jačanje parlamenata u Bosni i Hercegovini, nema dokaza da je angažman spoljnih saradnika uopće bio potreban. Posebno je zanimljivo da su ugovori o djelu s njima sklapani nakon završetka izrade dokumenta?!.

(zurnal.info)