Otimačina planinarskog doma:Nakon 60 godina, planinari otjerani sa Šibova

Istražujemo

Nakon 60 godina, planinari otjerani sa Šibova

Nakon 60 godina, planinari otjerani sa Šibova

Bahatosti banjalučkih gradskih vlasti očigledno nema kraja. Najnoviji primjer pokušaja otimačine, je planinski dom banjalučkog Planinarskog društva Kozara. Planinarski dom, u vlasništvu ovog društva od pedesetih godina prošlog vijeka, zbog rijetko atraktivne lokacije na Šibovima iznad Banja Luke, postao je presladak zalogaj. Toliko sladak da gradske vlasti nisu odolile i planinarsko društvo Kozara deložirale iz doma, a ključeve objekta na upravljanje predale Turističkoj organizaciji grada.

NEOČEKIVANA POMOĆ

Sve je počelo pred lokalne izbore 2008. godine kada su članovi planinarskog društva Kozara, koje je inače jedno od najbrojnijih i najstarijih planinarskih društava u RS i BiH, od gradskih vlasti tražili pomoć. Pomoć je tražena za sanaciju starog objekta, a članovi društva su izračunali da bi im za vraćanje pristojnog izgleda domu bilo dovoljno deset do petnaest hiljada maraka.

Gradska vlast pristaje i za obnovu planinarskog doma odobrava nekoliko puta više novca od traženog. Odobreno je, zvanično 100 000 maraka, uloženo je nezvanično i duplo više. Međutim, nakon obnove doma, neposredno po okončanju izbora 2008., grad na ulicu tjera planinarsko društvo i na sve načine pokušava već četiri godine da legalizuje bespravnu otimačinu planinarskog doma na Šibovima.

Nadležno odjeljenje u banjalučkoj gradskoj administraciji pokušalo je, saznaje Žurnal, da u katastru izvrši promjenu prava vlasništva nad domom u korist grada, a na štetu planinarskog društva. Ta namjera im nije uspjela, jer je jasno kao dan da Planinarsko društvo Kozara ima apsolutno pravo raspolaganja nad planinarskim domom. To pravo, za koje posjeduju svu potrebnu dokumentaciju, dato im je 1957. godine. Pravo raspolaganja zemljištem na kojem su planinari kasnije svojim sredstvima sagradili dom dato im je odlukom Narodnog odbora opštine Banja Luka.

Građevinsku dozvolu za izgradnju doma planinarima je dao Sekretarijat za komunalne poslove Banja Luke u decembru 1957. godine. Gotovo šesdeset godina kasnije vrijednost i zemljišta i planinarskog doma mnogostruko je porasla što nesumnjivo ima veze sa pokušajima grada da dom otme od planinara.

PROPUH U DOMU

Odlazeći banjalučki gradonačelnik Dragoljub Davidović za Žurnal je rekao kako je tačno da se oko prava nad planinarskim domom vodi spor, ali da on i grad smatraju da pravo vlasništva ima grad.

U Planinarskom društvu Kozara rukovode se činjenicom da vlasništvo dokazuju papirima i gradskoj vlasti i turističkoj organizaciji poslali su posljednje pismo upozorenja u kojem traže da budu vraćeni u posjed svoje imovine. Nakon pisma uslijediće tužba.

U međuvremenu, četiri godine, koliko je prošlo od kada su iz doma istjerani planinari, planinarski dom zjapi prazan i prema izjavama svjedoka zbog neupotrebljavanja i neodržavanja ponovo je zreo za rekonstrukciju. Turistička organizacija Banja Luke jedino što je uradila jeste da je za čuvanje doma angažovala nekoliko čuvara. Logikom zdravog razuma nije objašnjivo zašto se dom ne koristi za razvoj turističkog potencijala Banja Luke ukoliko planovi za njegovu dalju namjenu i lokaciju na kojoj se nalazi jednostavno nemaju nikakve veze sa turizmom.

(zurnal.info)