Šta se događa s predizbornim obećanjima:Nakon izbora igralište ostalo bez rasvjete, teretane, golova...

Istražujemo

Nakon izbora igralište ostalo bez rasvjete, teretane, golova...

Nakon izbora igralište ostalo bez rasvjete, teretane, golova...

Kada je polovinom septembra predsjednik skupštine grada Banja Luka Slobodan Gavranović (na upravo završenim izborima izabran za gradonačelnika), obećao izgradnju igrališta za djecu u naselju Sime Matavulja mnogi su tvrdili da je riječ isključivo o triku u jeku predizborne kampanje. Gavranović i gradska vlast su ih nekoliko dana nakon toga demantovali, jer su radovi na izgradnji igrališta zaista i počeli sedamnaestog septembra.

NEMA GOLOVA

Odobreno je oko 80.000 maraka iz budžeta grada. Zvanični podaci o tačnom iznosu ulaganja ne postoje, ali na internet prezentaciji Administrativne službe piše taj podatak. Radovi su počeli i planirano je da traju mjesec dana, što takođe piše na sajtu grada. Više od mjesec dana kasnije radovi nisu završeni, a igralište kakvo su najavili i obećali gradski oci nije ni na vidiku. Napravljen je samo travnati teren za fudbal, bez obećanih tribina, novih golova, teretane na otvorenom, rasvjete...

Mještani naselja tvrde za Žurnal da radovi stoje već petnaestak dana a da su mašine radile tek nekoliko dana uoči lokalnih izbora.

O obećanim, započetim i nezavršenim radovima na izgradnji igrališta pojma nemaju odbornici u skupštini grada, koji su u vrijeme kada je odluka o izgradnji igrališta donesena još uvijek imali odborničke mandate u skupštinskim klupama. Gradska opozicija pitanje izgradnje postaviće čim se konstituiše novi gradski parlament. Ono što tvrdi izvor Žurnala ukazuje na to da je nekolicina ljudi u vladajućem SNSD-u iskoristila dječije igralište za dobijanje dodatnih poena na lokalnim izborima. Odluka nije prošla skupštinu, jer je posljednje zasjedanje odlazećeg skupštinskog saziva održano u julu, a odluka o gradnji je donesena u septembru. Stoga budžet grada najvjerovatnije uskoro očekuje novi rebalans i niz dodatnih realokacija sredstava kako bi se pokrili troškovi napravljeni u posljednja dva mjeseca. Pojedine odluke sasvim izvjesno retroaktivno će biti usvajane.

Početak izgradnje igrališta u naselju Sime Matavulja u jeku predizborne kampanje bio je vrlo važan, jer je to pitanje, pored pitanja gradnje stambeno-poslovnog kompleksa u takozvanom Picinom parku, bilo kamen spoticanja gradskih vlasti u nastojanjima da pokažu kako se u Banjaluci niko ne buni i kako problema gotovo da i nema.

PAD INTERESOVANJA

Prvobitno je gradska vlast na čelu sa SNSD-om i njegovim političkim satelitima, na mjestu na kojem je pred izbore na sva zvona i u režimskim medijima najavila gradnju igrališta, na zelenoj površini planirala izgradnju velikog parkinga. Tom planu usprotivili su se mještani naselja organizujući i proteste, a vlast je od projekta „parking“ odustala. Naknadno je rečeno da se odustaje, jer grad nema para, a problem parkinga će biti riješen, kako su rekli, adaptiranjem postojeće podzemne garaže.

Započeti projekat silom prilika ipak će morati da bude završen do kraja budžetske godine, ali je evidentno i više nego očito kako je zainteresovanost vladajućih na čelu sa novoizabranim gradonačelnikom nakon izbora i tijesne pobjede naglo splasnula.

(zurnal.info)