Strane investicije:NAKON RUSA I KINEZA: Propao i Dodikov posao sa italijanskom pijacom!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

NAKON RUSA I KINEZA: Propao i Dodikov posao sa italijanskom pijacom!

Aranžman sa italijanskom kompanijom sporan je i zbog činjenice da RS nema dovoljnu količinu voća i povrća koju bi mogla prodavati na pijaci u Milanu

NAKON RUSA I KINEZA: Propao i Dodikov posao sa italijanskom pijacom!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik voli o svemu da odlučuje i da se za sve pita. Tako je njegova poslednja kada je riječ o političkim odlukama entitetskih vlasti, vodi glavnu riječ kada su u pitanju finansije, a vrlo je posvećen i pronalasku stranih investitora.

Problem je, međutim, što mu u poslednje vrijeme ništa ne polazi za rukom. Izgubio je vlast na državnom nivou, u Republici Srpskoj je njegova stranka izgubila dobar komad vlasti izlazeći u susret nezasitim apetitima koalicionih partnera. Novca u entitetskom budžetu je sve manje, a najavljenih ruskih kredita (malog od 76 miliona evra i velikog od oko 600 miliona evra), koji je trebalo da pokriju ogromne rupe u budžetu, nema ni na vidiku. Nakon fijaska sa Rusima, Dodik se okrenuo Kinezima, ali ni sa dalekog Istoka ništa ne stiže.

Pokušao je poneki posao sklopiti i sa Italijanima, ali sve je ostalo mrtvo slovo na papiru. O čemu se, zapravo, radi?
 

NAŠE VOĆE NA ITALIJANSKOJ PIJACI

Dodik je u martu prošle godine boravio u Milanu i dogovarao saradnju sa Italijanima koja bi omogućila da se voće i povrće iz Republike Srpske izvozi u tu zemlju. Preciznije da se prodaje na pijaci u Milanu.

U aprilu prošle godine potpisan je Memorandum o saradnji između Ministarstva trgovine i turizma RS i italijanske kompanije CGE Engineering, kojim je bilo predviđena izgradnje Agro-prehrambenog Centra u Aleksandrovcu kod Laktaša. Funkcionisanje ovog Centra podrazumijevalo bi integraciju kompletnog lanca aktivnosti od proizvodnje do snabdijevanja kupaca na veliko, a veliki dio roba bi išao u izvoz.

Osim toga, Memorandumom je predviđena saradnja u oblasti drvoprerađivačke industrije i šumarstva. Prema tom dokumentu, CGE Engineering se obavezao da će u saradnji sa Asocijacijom Federlegno Arredo (nacionalno Udruženje prerađivača drveta i proizvođača namještaja) ispitati mogućnost saradnje između italijanskih partnera i proizvodnih subjekata iz Republike Srpske na plasmanu oble i rezane građe, elemenata za namještaj, elemenata za palete i ambalažu na tržište Italije, u okvirima proizvodnje bioenergije, kao i prisustvo na sajmovima i drugim manifestacijama od značaja za prezentaciju ovog industrijskog sektora Republike Srpske.

Italijanska firma, prema Memorandumu, trebalo je da bude koordinator svih aktivnosti na pripremnim radnjama, na  projektovanju i na izgradnji Agro-Prehrambenog Centra u Republici Srpskoj, a bilo je predviđeno da u roku od šest mjeseci predstavi modalitete i izvore finansiranja Centra.
Ministarstvo trgovine i turizma imalo je obavezu da će pružiti podršku u iznalaženju odgovarajuće lokacije za izgradnju Agro-Prehrambenog Centra površine od 30 do 50 hektara, kao i sakupnih centara.

Sve ovo, dogovoreno je u aprilu prošle godine, ali od tada do danas ništa nije urađeno. Bivša ministarka trgovine u turizma RS Maida Ibrišagić Hrstić nekoliko puta putovala je u Milano, zainteresovani poljoprivredni proizvođači takođe, ali od konkretnog posla nije bilo ništa.

Izvori Žurnala u Vladi Republike Srpske tvrde da je iza cijele priče o saradnji sa Italijanima namjera Milorada Dodika da napravi Agroindustrijski centar baš u Aleksandrovcu. Možda to i ne bi bilo sporno da preko puta Dodikovog Aleksandrovca, u Novoj Topoli, već nije počela izgradnja Agroindustrijske zone. 

 

AGROINDUSTRIJSKA ZONA

Agroindustrijska zona bila je kapitalni projekat Agencije za loklani razvoj opštine Gradiška, a projekt menadžer u toj Agenciji bio je Nenad Kesić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Za rad Agencije godišnje je izdvajano 400 hiljada maraka iz opštinskog budžeta. Nakon što je na lokalnim izborima 2012. godine u Gradišci pobijedila Srpska demokratska stranka, počelo je preispitivanje trošenja sredstava Agencije i Kesićevog rada. Načelnik Gradiške Zoran Latinović podnio je i krivičnu prijavu protiv Kesića zbog brojnih malverzacija i kriminala oko gradnje Agroindustrijske zone.

Naši izvori iz Vlade RS tvrde da, nakon svega, Agroindustrijska zona, a ne izgradnja novog Agro-Prehrambenog Centra, može da bude rješenje za saradnju sa Italijanima (pod uslovom da te saradnje uopšte bude).

Još ističu da je priča o gradnji novog Agro-Prehrambenog Centra smišljeno plasirana u aprilu prošle godine i da je to bila još jedna od Dodikovih preizbornih predstava, s obzirom da nikakvi radovi nisu počeli, a nije poznato ko će i na koji način finansirati ovaj projekat.

Vlada RS je osnovala radnu grupu za saradnju sa italijanskom kompanijom, na čijem čelu je Nikola Kragulj, bivši SNSD-ov načelnik Gradiške.

Sumnju na cijeli posao baca i činjenica da je za kontakte sa Italijanima zadužen Vilijem Milovan, biznismen čiji je poslovni background sporan.

Naši izvori iz Vlade RS tvrde da je aranžman sa italijanskom kompanijom sporan i zbog činjenice da RS nema dovoljnu količinu voća i povrća koju bi mogla prodavati na pijaci u Milanu, nema ponudu koja bi mogla zadovoljiti to tržište niti ima organizovanu proizvodnju voća i povrća za te namjene.
Još jedno veliko i nerealizovano Dodikovo obećanje.

(zurnal.info)