Potvrđeno pisanje Žurnala:Nakon što je uništila Reumal, SDA se pojavljuje kao spasilac

Istražujemo

Potvrđeno pisanje Žurnala: Nakon što je uništila Reumal, SDA se pojavljuje kao spasilac

Još jednom su potvrđeni navodi Žurnala. Rukovođenje Reumalom i njegovim firmama-kćerkama Aquareumalom i NCF-om vodi u bankrot ne samo ovo lječilište i radnike, nego i općinu Fojnica. Priznao je to SDA-ov načelnik nakon što je Žurnal probio medijsku blokadu u izvještavanju o sumnjivom poslovanju ovih firmi. Sada od svih stranaka i vijećnika traži zajedničko rješenje za spas Reumala

Nakon što je uništila Reumal, SDA se pojavljuje kao spasilac
FOTO: zurnal.info

Zvono za uzbunu konačno je upaljeno u Fojnici i to tek nakon što su krajem januara blokirani računi Reumala, kojem kao jamcu dospjeva naplata rate za kredit kojeg je podigao NCF.

 „Pored velikih problema sa dospjelim ratama, problem je predstavljao i potencijalna nemogućnost isplate plaća za oko 400 uposlenih što bi po našu Općinu bila prava katastrofa,“ informisao je općinske vijećnike prije nekoliko dana SDA-ov načelnik Fojnice Sabahudin Klisura.

U opisu teškog stanja u Reumalu i poteza kojima kako uvjerava načelnik, pokušava spasiti NCF odnosno Reumal, nema ni riječi o uzrocima alarmantne finansijske situacije, kao što nema ni riječi da su on i njegov prethodnik Salkan Merdžanić te kompletna SDA struktura općine koja je vlasnik ovih firmi, godinama šutke odobravali neopravdane megalomanske troškove za tobožnje povećanje turističke ponude Fojnica, o čemu je Žurnal nekoliko puta tokom posljednjih 9 mjeseci iscrpno pisao.

Za posljednjih godinu i pol dana ove firme su se ukupno kreditno zadužile za 14 miliona KM od Razvojne i BOR banke, a epilog je da sada grcaju u dugovima. Pri tome je pored svog kredita, Reumal i garant kredita za NCF. Poređenja radi, budžet općine Fojnica, koja je stopostotni ili većinski vlasnik ovih firmi, iznosi oko 3,3 miliona maraka !?

Nema tendera, nema kontrole

Signal da se milioni kojima su raspolagale Reumalove firme mogu trošiti bez kontrole dala je Agencija za javne nabavke, odobrenjem da one mogu biti izuzete iz Zakona o javnim nabavkama, iako je njihov (su)vlasnik Općina Fojnica. Bolji stav pojedinci nisu mogli poželjeti u vrijeme obnove hotela Reumal, izgradnje Aquareumalovih apartmana, bazena i drugih sadržaja ili novog NCF-ovog hotela Nature.  

"U izvještaju o dosadašnjim utrošenim sredstvima kredita Razvojne banke samo su navedene sume i s kim je posao ugovoren. Tvrdim da neki radovi ne vrijede ni polovinu prikazanog troška, što niko ne kontroliše. Pa ovdje se donosio i keš u torbi za isplatu plate radnicima, a znamo ko tako posluje," govorio je Žurnal jedan od vijećnika SDP-a.

Direktor Aquareumala Džemal Polutan je krajem 2016. podnio ostavku. Direktor NCF-a Haris Šehić je početkom  januara ove godine smijenjen. Nema  pitanja o njihovoj odgovornosti i traženju izvještaja o potrošenom novcu. Direktor Reumala je Eldan Lokmić. Za posljednjih dvadeset godina, samo dvije godine nije bio na ovoj funkciji i baš te dvije godine Reumal je pozitivno poslovao.

„Kada bi neko istražio njihovu imovinu te prave vlasnike firmi sa kojima su poslovali, bilo bi jasnije gdje je novac i zašto smo došli u situaciju da je upitan opstanak Reumala od kojeg živi Fojnica,“ tvrdi vijećnik i to iz SDA.

Na upit Žurnala zašto ta pitanja neko nije pokrenuo, odgovora nema. SDA suvereno upravlja Fojnicom i ovom firmama i tek kada je postalo jasno da slijedi bankrot, pokušava se pronaći spasonosno rješenje.

Ko će kupiti Reumal ?

Da bi Reumal bi spašen, kao sudužnik kreditnog zaduženja NCF-a, mora biti prvo sanirana ova firma. Aquareumal je po svemu sudeći otpisan. Tako razmišljaju u SDA, pa iniciraju kapitalizaciju NCF-a od 2 miliona maraka. Načelnik tvrdi da je prvobitna ideja bila da vrijednost dokapitalizacije bude 288 hiljada maraka i da je on kao predstavnik državnog kapitala to spriječio. Za sada nema naznaka koja bi to pravna ili fizička lica  uložila u dokapitalizaciju. 

Kako saznaje Žurnal, konkretnih zaključaka nije bilo na hitnom sastanku načelnika sa predsjednicima stranaka i klubova u Općinskom vijeću, održanom u subotu 25. februara. Čekaju se izvještaji upravnih odbora i rukovodstava tri frime, kako bi se zakazala tematska sjednica o sudbini Reumala i relacijama sa Aquareumalom i NCF-om.

Tek sada, nakon svih proteklih godina samovoljnog poslovanja uz blagovoslov SDA, sve se pokušava vratiti na odlučivanje u općinsko vijeće, koje do tada ili nije iskazivalo interes ili su vijećnici bili uskraćeni odgovora na upite o poslovanju tri fojničke firme.

Ukoliko naravno, ta sudbina nije odavno određena svim navedenim dešavanjima, koja su bila tek priprema da se pojedinci za malo novca domognu  vrijednog kapitala poput ovog banjsko-turističkog kompleksa. A to je na ovim prostorima već toliko puta viđeno...

 (zurnal.info)