BH NOVINARI:Napadi na Kristinu Ljevak i TVSA su neprihvatljivi
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

BH NOVINARI: Napadi na Kristinu Ljevak i TVSA su neprihvatljivi

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije je osudio političke pritiske na JP Televizija Sarajevo (TVSA), kao i zahtjeve za smjenom v.d. direktorice Kristine Ljevak

Napadi na Kristinu Ljevak i TVSA su neprihvatljivi
FOTO: media.ba

U saopštenju koje je Udruženje BH novinari izdalo navodi se da Upravni odbor  BH novinara ocjenjuje nedopustivim osporavati slobodno kreiranje programskih sadržaja i odluku TVSA da emitira  igrani film „Tužitelj, branitelj, otac i sin“ bugarske redateljice Iglike Trigonove, te na osnovi sadržaja filma i njegovih poruke donositi zaključke o profesionalnom odnosu ovog medija i svih njegovih uposlenika prema žrtvama genocida u Srebrenici i komemoraciji održanoj 11. jula ove godine:

- Posebno su neprihvatljivi pokušaji povezivanja nacionalne pripadnosti  Krisitne Ljevak i odluke o emitiranju filma. Oni predstavljaju najgori oblik širenja međunacionalne mržnje i direktna su prijetnja njenoj sigurnosti i svakodnevnom obavljanju profesionanih zadataka na teritoriji  Kantona Sarajevo.  

UO BH novinara prihvata da se boračkim udruženjima, udruženjima žrtava i svima drugima ne dopada emitirani film niti njegov sadržaj, i u tom kontekstu imaju zakonske mogućnosti podnijeti žalbu Regulatornoj agenciji za komunikacije, koja je nadležna ispitati da li je emitiranje filma u skladu sa standardima profesionalnog, odgovornog i etičkog novinarstva:

- Ali ono što je neprihvatljivo i u suprotnosti je sa medijskim slobodama i ljudskim pravima jeste manipulativno tumačenje sadržaja filma i nastavak orkestrirane, političke i ksenofobične hajke na Kristinu Ljevak, novu upravu i rukovodstvo TVSA, koji neprekidno traju tri mjeseca. U prilog tvrdnji o ciljanim političkim priticima govori i činjenica da je samo nekoliko mjeseci ranije ovaj film javno prikazan u Sarajevu u okviru programa MESS fesivala – Modul Memorije, a tada nije bilo nikakvih negativnih reakcija, prijetnji ili suprotstavljanja njegovom prikazivanju, navodi se u saopštenju.

UO BH novinara  poziva Nadzorni odbor TVSA da poduzme sve mjere zaštite  političke nezavisnosti i profesionalnog integriteta sarajevske javne televizije, te da osigura slobodan i dostojanstven rad svim njenim uposlenicima, sa v.d. direktoricom  Kristinom Ljevak na čelu.    

(zurnal.info)