Nakon Žurnalovog teksta o autodromu u Zalužanima:Napadnut sekretar Auto moto društva Milan Mačković

Istražujemo

Napadnut sekretar Auto moto društva Milan Mačković

Napadnut sekretar Auto moto društva Milan Mačković

Bitka za autodrom u Zalužanima kod Banjaluke se nastavlja. Aprilski tekst Žurnala o rasprodaji opreme i nelegalnoj privatizaciji staze u Zalužanima uzburkao je vode banjalučkog auto-moto sporta. Tada smo objavili da stazu u Zalužanima kao privatnu svojinu koristi Automoto klub Banja Luka na čelu sa nekadašnjim automobilistom Tanasijom Kuvaljom i da taj klub, iako raspolaganje staze po ugovorima sa Gradom i Ministarstvom odbrane BiH pripada zvaničnom Auto moto društvu, upravlja stazom, naplaćuje auto moto treninge i organizuje trke bez ikakvog pravdanja finansijskog prometa kroz stazu.

Krivicu za takvu situaciju nesumnjivo snose i odgovorni u Auto moto društvu koji su isuviše ležerno stazu prepustili privatnom Auto moto klubu koji je to iskoristio i, uz podršku nekoliko odgovornih u gradu i Ministarstvu sporta, upravljao stazom potiskujući ostale klubove sa kojima je prije raspada činio zajedničko društvo AMD-AMK.

UDRI GLASNIKA

Popuštajući pod sve većim pritiskom ostalih sekcija, a nakon teksta u Žurnalu, Upravni odbor Auto moto društva Banja Luka je 23. maja donio Odluku da AMD, koji jedini ima dokumentaciju za korištenje staze, preuzme upravljanje. Neprijatnu dužnost da bude glasnik nepovoljnih vijesti koje će odnijeti u Auto moto klub dobio je sekretar Auto moto društva Milan Mačković.

Mačković se po dužnosti javio na stazu u Zalužanima odakle su ga uputili da potraži Tanasija Kuvalju, koji mu je kasnije rekao da sa stazom nema ništa. Nakon povratka na stazu sekretar Auto-moto društva fizički je napadnut. Na njega je nasrnuo Brane Subotić, direktor staze i čovjek od povjerenja Tanasija Kuvalje. Fizički napad prijavljen je policijskoj stanici u Lazarevu-Budžak.

Brane Subotić je nezvanični direktor staze u Zalužanima. Nekada je bio generalni sekretar Auto moto saveza Republike Srpske odakle je najuren nakon što je ustanovljeno da je falsifikovao diplomu, za šta je dobio i dvije godine zatvora. Pod tepih je bačeno njegovo dizanje kredita na ime AMS RS od 120 000 maraka, koji nije vraćen.

Izvori Žurnala pojašnjavaju da je priča oko staze u Zalužanima poprimila nove obrise nakon teške avionske nesreće u kojoj je smrtno stradalo pet banjalučkih padobranaca. Strašna nesreća, koja se dogodila dok je na stazi istovremeno održavana moto trka za prvenstvo Srbije, pokazala je da za vrijeme održavanja trke organizatori nisu angažovali ni vatrogasce ni hitnu pomoć. Zato sada, iako de fakto upravljaju stazom, u Auto moto klubu tvrde da staza nije u njihovoj nadležnosti. Istraga o slučaju pada cesne sa padobrancima gotova je, ali nije objelodanjena dok završnu riječ ne da nadležni tužilac.

KO ZAISTA ZARAĐUJE

Staza u Zalužanima u koju je prije nekoliko godina, prema zvaničnim podacima iz Ministarstva sporta Republike Srpske, uloženo 350 000 maraka trebalo je postane reprezentativan objekat za održavanje auto-moto trka i treninga. Umjesto toga, raskolom unutar sekcija Automoto društva potpala je pod ruke jednog kluba AMK-a. Ne postoje zvanični podaci koliko je staza od ulaganja zaradila i koliko je u nju dodatno (eventualno) uloženo. Izvori Žurnala tvrde da se ulaz na stazu proizvoljno naplaćuje, da je dijelom pretvorena u nelegalni otpad, a da je dobar dio opreme staze rasprodat.

Sedmog jula na stazi u Zalužanima zakazana je moto trka za prvenstvo Srbije. Ne zna se ni iz kojih sredstava je trka finansirana ni na čije račune će da ode novac zarađen od održavanja trke.

(zurnal.info)